Aferų meistrą Sergejų Rachinšteiną teismas siunčia už grotų

Vilniaus apygardos teismas (VAT) baigė nagrinėti dešimtmečio aferų byla vadinamą Sergejaus Rachinšteino ir septynių jo bendražygių bylą. Griežtą nuosprendį VAT spėjo paskelbti likus vienai dienai iki senaties. 

S.Rachinšteinas išklausyti teismo nuosprendžio neatvyko.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Rachinšteinas išklausyti teismo nuosprendžio neatvyko.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2014-12-30 14:14, atnaujinta 2020-03-17 09:14

S.Rachinšteinui teismas skyrė dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę. Nors šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Aukščiausiajam teismui, jis įsiteisėjo iš karto po paskelbimo. Todėl S.Rachinšteinas gali būti suimtas bet kurią dieną. Bausmę jis turės atlikti pataisos namuose. 

VAT patenkino  prokuroro Vytauto Kukaičio prašymą  kartą jau išteisintai kompanijai skirti bausmes už sukčiavimą.

Su bendražygiais fiktyvių įmonių tinklą įkūręs S.Rachinšteinas išvengė 1,6 milijono pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Jo įkurtoms bendrovėms vadovavęs Anatolijus Matiažas kalės dvejus metus. Laisvės atėmimo bausmės skirtos ir finansininkėms: Genei Petkuvienei – dveji metai nelaisvės, Birutei Panavienei – 1,8 metų, Daliai Varanavičienei – pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė.

Teismas laisvės atėmimo bausmę skyrė ir kelioms bendrovėms vadovavusiam Artūrui Beliajavui. Jam skirta – 1,8 metų nelaisvės.

Teismo skirtą pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę visiškai yra atlikęs tik Narimantas Šimelis. Teisėsaugos akiratyje atsidūręs benamis tiek laiko išbuvo suimtas. Andžejus Račiūnas dėl senaties bausmės išvengė.

S.Rachinšteino ir jo pagalbininkų nebegalima bausti dėl dokumentų klastojimo – šiam nusikaltimui jau suėjo senatis.

Parankiniams davė nurodymus

VAT teisėjų kolegijos pirmininkė Virginija Pakalnytė-Tamošūnaitė teigė, jog realią laisvės atėmimo bausmę S.Rachinšteinui teismas skyrė atsižvelgęs į tai, kad nusikaltimų mechanizmas buvo sudėtingas, jie buvo daromi ilgą laiką.

VAT pripažino, jog visi aštuoni kaltinamieji veikė skirtingų sudėčių organizuotose grupėse, o jiems vadovavo S.Rachinšteinas.

Savo patikėtiniams jis duodavo nurodymus ir kontroliavo jų veiklą. V.Pakalnytė-Tamošiūnaitė pripažino, jog nagrinėti šią bylą buvo sunku: "Ne visi dokumentai buvo rasti, dalis jų buvo paslėpta. Bylos nagrinėjimas užsitęsė ne tik dėl ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmų. Iš dalies jis užsitęsė ir dėl dažno išteisintųjų nedalyvavimo posėdžiuose, jų ligų".

Teisiamųjų iniciatyva VAT krteipėsi į Konstitucinį teismą (KT), kad išaiškintų, ar bylą nagrinėjant apeliacine tvarka, prokuroras galėjo patikslinti kaltinimus. KT atsakymo teko laukti beveik metus. Teisėjų kolegijos pirmininkė aiškino, jog kaltinamuosius išteisinęs pirmosios instancijos teismas nesivadovavo liudytojų duotais parodymais.

Buvo laikoma, jog jie išgauti pažeidžiant baudžiamąjį procesą. VAT nusprendė jais vadovautis, nes pažeidimai nebuvo rimti.

Bylą tyrė dešimt metų

Teisėsaugos pareigūnų užkluptos aštuonios paslaptingos bendrovės savo veiklą nutraukė 2004 metų gruodį.

Kiek žalos jos padarė valstybei, finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai baigė skaičiuoti 2010 metais ir bylą perdavė Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Dvejus metus sudėtingą finansinę bylą nagrinėjęs teismas išteisino S.Rachinšteiną ir septynis jo bendražygius.

Prokuratūros skundo sulaukęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) šią bylą nagrinėjo trejus metus.

Ši byla vadinama dešimtmečio byla ne tik dėl rekordiškai ilgo nagrinėjimo. Prieš dešimtmetį tokia mokesčių grobstymo sistema, kuria kaltinamas S.Rachinšteinas ir jo bendražygiai, buvo labai sudėtinga. O tuo metu nebuvo jokių sekimo priemonių, todėl ją išsiaiškinti pareigūnai galėjo tik tirdami dokumentus.

V.Kukaitis teigė, kad aštuonių su S.Rachinšteinu siejamų bendrovių dokumentai buvo sutvarkyti nepriekaištingai.

Dirbo išgalvoti statybininkai

Į bendrovės „Serneta“ sąskaitą S.Rachinšteinas įnešdavo pinigų, kurie tą pačią dieną būdavo sumokėti bendrovei „Vanteras“.

Ši įmonė už statybos ir remonto darbus iš karto atsiskaitydavo su „Technolinku“, „Gastrocentru“ bei kitomis bendrovėmis. Prokuroras neabejoja, kad šios bendrovės nieko nestatė ir neremontavo, nes jos realiai neegzistavo.

Tai teisme pripažino jas įsteigęs ir dokumentus su parašais pardavinėjęs ne kartą teistas veikėjas Eltonas Kulijevas.

Tyrimo metu buvo nustatyta, jog 2000–2004 metais S.Rachinšteinas į „Sernetos“ sąskaitą įnešė 15,7 milijono litų. Jis kaltinamas tuo, kad sukčiaudamas per savo įkurtas bendroves pasisavino 1,6 milijono litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Prokuroro teigimu, aštuoni teisiamieji veikė kaip organizuota grupuotė, kiekvienas atliko po kelias dešimtis veiksmų, o jiems vadovavo ir užduotis skirstė S.Rachinšteinas.

Valstybei sugrįš du milijonai

Prokuroras Vytautas Kukaitis:

"Šiandien paskelbtas teismo nuosprendis rodo, kad teisingumas šioje byloje įvykdytas. Asmenys, kurie buvo kaltinami organizuotu sukčiavimu, pripažinti kaltais.

Teismo motyvai išdėstyti detaliai, todėl nuosprendis užima daugiau nei tris šimtus lapų. Nusikaltimo mastas buvo didesnis nei dešimt milijonų litų, o pasisavinta PVM - 1,6 milijono litų. Visi pinigai apriboti ikiteisminio tyrimo metu, todėl įsiteisėjus šiam nuosprendžiui, valstybei turėtų atitekti du milijonai litų.

Noriu pabrėžti tai, kad teismas atliko milžinišką darbą. Nagrinėjant bylą apeliacine tvarka, reikėjo ištirti daugybę dokumentų. Jais teismas ir rėmėsi, nes buvo rasti svarbių dokumentų originalai.

Ši byla buvo svarbi ir tuo, kad Konstitucinis teismas patvirtino, jog teisme valstybę atstovaujantis prokuroras gali būti aktyvus tiek pirmos instancijos, tiek aukštesnės instancijos teisme. Tai, kad šie asmenys pripažinti kaltais pagal patikslintus kaltinimus, rodo, kad prokuroro galimybės yra pakankamai plačios visų instancijų teismuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.