Smulkios duoklės virto stambiomis baudomis

Kyšius iš vairuotojų pasienyje rinkę muitininkai valstybei turės sumokėti beveik pusę milijono eurų. Tokią sumą planuojama surinkti iš 29 nuteistų pareigūnų.

Muitininkams, ko gero, pirmiesiems Lietuvoje teismas skyrė baudas eurais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Muitininkams, ko gero, pirmiesiems Lietuvoje teismas skyrė baudas eurais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 6, 2015, 6:53 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 10:34 PM

Greičiau pervažiuoti Lietuvos ir Baltarusijos sieną norėję vairuotojai į dokumentus įdėdavo po 5–20 litų, 5–10 JAV dolerių arba 5 eurus.

Šiuos pinigus ėmusiems muitininkams teks atsisveikinti su daug didesnėmis sumomis.

Didžiausią korupcijos bylą muitinėje išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) vakar jiems skyrė baudas nuo 11 000 iki 22 000 eurų.

Teismo nuosprendyje dažniausiai minima baudos suma – 14 000 eurų.

Nelegaliai uždarbiavo mėnesį

Jei šias baudas sumokės visi 29 nuteistieji, valstybės biudžetas pasipildys 435 tūkstančiais eurų.

Tokios rinkliavos Medininkų pasienio poste buvo tapusios kasdienybe 2012 metų rugsėjo ir spalio mėnesiais.

Nustatyta, kad per dieną vienas muitininkas neteisėtai gaudavo nuo 50 iki 250 litų (nuo 14,5 iki 72,5 euro).

Muitininkai pinigus rinko iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Kazachstano, Slovakijos, Turkijos piliečių.

Taupūs vairuotojai užtrukdavo

Tyrimą atlikusių pareigūnų apklausti krovininių automobilių vairuotojai pasiaiškino paprastai – pinigus dokumentuose jie esą pamiršdavo.

Iš tiesų duodami nedidelę pinigų sumą jie tikėdavosi, kad procedūros pasienyje bus atliktos greičiau ir jie galės važiuoti toliau.

Duoklės nemokėdavusius vairuotojus pareigūnai be pagrindo imdavo atidžiau tikrinti, ieškoti nesamų pažeidimų arba tiesiog „pamiršdavo“ kelioms valandoms.

Vienas savo kaltę pripažinęs ir baudą jau sumokėjęs buvęs muitininkas teismui yra pasakojęs, kad neoficialiai gautus pinigus visi pareigūnai slėpdavo atliekų dėžėje, kur po šiukšlių maišu būdavo paslėptas dar vienas maišas.

Pasibaigus darbo valandoms pamainos vadovas pinigus suskaičiuodavo ir visiems po lygiai padalydavo.

Jei kurios nors valiutos lygiomis dalimis padalyti nepavykdavo, pinigų likdavo kavai, cukrui ir kitoms smulkmenoms.

Kamerą slėpė spausdintuve

Ne kartą skundų iš vairuotojų sulaukę Muitinės tarnybinių tyrimų tarnybos pareigūnai ėmė stebėti šiame poste dirbančius muitininkus.

Muitinės patalpose, kur tvarkomi į Lietuvą įvažiuojančių asmenų ir krovinių dokumentai, jie įrengė vaizdo stebėjimo kamerą. Ji buvo paslėpta spausdinimo aparate.

Taip buvo užfiksuotas ne vienas atvejis, kaip pareigūnai ima kyšius ir netinkamai elgiasi su krovininių automobilių vairuotojais.

Kad buvo stebimi, muitininkai netyčia sužinojo pasibaigus spausdinimo milteliams. Jų kasetę nusprendusi pakeisti darbuotoja aptiko nematytą įrenginį ir apie tai pranešė Muitinės departamento vadovams.

Tuomet informacija apie galimą korupciją muitinėje buvo perduota prokuratūrai, o įtariamieji sulaikyti. Visi nuteistieji yra eiliniai pareigūnai.

Iš viso įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba buvo pateikti 33 muitinės pareigūnams. Trys muitininkai pripažino kaltę ir jau yra sumokėję baudas.

Nuteisė 29 pareigūnus

Kaltais pripažinti ir nuteisti Nina Novičkova, Saulius Kuksa, Valerijus Pavlovskis, Sigitas Bukėnas, Arvydas Pranskus, Raimundas Šidlauskas, Arvydas Kadzevičius, Aleksandras Jelizarovas, Jonas Dzikevičius, Gediminas Sobolevas, Jūratė Čebatoriūnienė, Giedrius Gabrusėnas, Artūras Dervinis, Rytis Linkevičius, Gediminas Keris, Adas Trakymas, Liliana Usevičienė, Daiva Kriaučionienė, Danutė Gančierienė, Jurgita Jakulevičiūtė, Eduardas Blinovas, Zigmas Jašinskis, Miroslavas Jankovskis, Algirdas Baronas, Andžela Rodzevičiūtė, Marius Stračinskis, Lidija Blonskienė, Jurijus Beriozovas ir Vladas Korsakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.