Nusikaltėlių šulą M. Taraškevičių žlugdo draugai ir prokurorai

Karalių išstūmė iš sosto

Štai kaip gyveno vieno didžiausių Lietuvoje veikusio nusikalstamo susivienijimo lyderiai.<br>Policijos nuotr.
Štai kaip gyveno vieno didžiausių Lietuvoje veikusio nusikalstamo susivienijimo lyderiai.<br>Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jan 7, 2015, 2:42 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:57 PM

Trečiadienio rytą Vilniaus miesto apylinkės teisme M.Taraškevičius aiškino, kaip jo namuose atsidūrė iš brangių Vilniaus parduotuvių pavogti daiktai.

Popietę Generalinėje prokuratūroje prokurorai, muitinės ir Kriminalinės policijos biuro (KPB) atstovai priminė, kaip buvo sulaikyta M.Taraškevičiaus vadovaujama grupuotė. Byla, kurioje kaltinimai pareikšti 32 asmenims, jau perduota teismui.

Karalių išstūmė iš sosto

Šia grupuote pareigūnai susidomėjo dar 2010 metais. Tuomet buvo garsiai paskelbta, jog Mareko vadovaujama kontrabandininkų grupuotė gudrumu ir užmojais pralenkė kontrabandos karaliumi vadinamą Vilių Karalių ir jo bendrininkus.

M.Taraškevičius neoficialiai pradėtas vadinti naujuoju kontrabandos karaliumi.

Šios grupuotės galimai gabentų cigarečių vertė – apie 40 milijonų litų. Valstybė šioje byloje yra pareiškusi per 23 milijonų litų ieškinį.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 milijonus litų. Dar 12 krovinių buvo sulaikyta kaimyninėse valstybėse.

Apie namą sklinda legendos

Kelias dešimtis kratų atlikę pareigūnai paėmė didelį kiekį grynųjų pinigų, o tikrindami grupuotės vadeivų namus kriminalistai pasijuto lyg muziejuje.

Apie M.Taraškevičiaus namus pastaruoju metu dažnai kalbama Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur buvo nagrinėjamos bylos dėl prekybos narkotikais ir vogtų daiktų supirkinėjimo.

„Jei kas nors būtų filmavęs M.Taraškevičiaus namuose, filmą būtų galima rodyti kino teatruose", – viename teismo posėdžių prasitarė buvęs artimas M.Taraškevičiaus draugas Latvijos pilietis Romanas Šnipkis.

Turėjo ištikimą vagį

M.Taraškevičių pareigūnams įskundęs valstybės saugomas liudytojas teismui atskleidė ir tai, kad M.Taraškevičiaus namus nusikaltėlių pasaulio atstovai vadindavo „supermarketu Popikas". Juose pigiau buvo galima įsigyti daiktų, kuriuos iš parduotuvių pristatydavo Olegas Popovas, pravarde Popikas.

M.Taraškevičius Popiką laikė geriausiu Vilniaus vagimi ir girdavo savo draugams. Marekas juo itin didžiavosi tuomet, kai O.Popovas nugvelbė ir jam pristatė naujausio modelio kompiuterį. Prieš vagystę M.Taraškevičius ėjo jo nusipirkti, tačiau parduotuvės šeimininkai naujieną dar norėjo pristatyti informacinėmis technologijomis besidomintiems pirkėjams.

O.Popovas grupuotės vadeivos palankumą pelnė ir sugebėjimu tylėti. Jis nekalbėjo savo paties teisme dėl žaibiškų vagysčių, nė žodžio nepratarė ir atvestas liudyti į M.Taraškevičiaus teismą.

Prokurorai nustatė, jog neoficialiu prekybos centru savo namus pavertęs M.Taraškevičius galėjo realizuoti vogtų prekių beveik už 27 tūkstančius litų. Pats M.Taraškevičius kaltę dėl vogtų daiktų pardavinėjimo kategoriškai neigia.

Nuteisė už kokainą

Kontrabandininkams ir vagims galimai vadovavęs M.Taraškevičius domėjosi ir kitomis nelegalaus verslo sritimis.

Vieną 2011-ųjų vasaros dieną savo bičiuliui R.Šnipkiui jis pareiškė: „Dabar cigarečių gabenti nebeapsimoka, geriau pardavinėti koksą (kokainą. – Red.).“

Apie sodyboje laikomą didelį kiekį kokaino Marekas R.Šnipkiui prasitarė be reikalo. Šis išskubėjo į Policijos departamentą ir pirkti narkotikų pas M.Taraškevičių grįžo su policijos pinigais ir įrašymo įranga.

Už prekybą kokainu pernai jis buvo nuteistas aštuonerių su puse metų laisvės atėmimo bausme. Nors už prekybą narkotikais įstatymai numato griežtesnę bausmę, teismas atsižvelgė į tai, kad M.Taraškevičius tuomet dar buvo teisiamas pirmą kartą.

Padėjo sumanus bendrininkas

Kontrabandininkų grupuotės istorija bus jau trečia per trumpą laiką teismams perduota byla.

Be M.Taraškevičiaus, šioje grupuotėje minimas ir teisėsaugos pareigūnams gerai žinomas Vincentas Mačiulaitis, pravarde Vincukas. Šiomis dienomis teismui perduota dar viena V.Mačiulaičio byla dėl narkotikų.

Anksčiau kriminalinėje policijoje dirbęs V.Mačiulaitis buvo vienas sumaniausių grupuotės narių ir spręsdavo, iš kurios valstybės kada patogiausia gabenti kontrabandą.

Grupuotę dangstė ir pareigūnai

M.Taraškevičiaus vadovaujama grupuotė vertėsi ne tik cigarečių kontrabanda. Jos nariams pareikšti kaltinimai dėl medžiagų, iš kurių gaminami narkotikai, gabenimo. Lietuvoje buvo pagaminta daugiau nei tona narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako (prekursoriaus), kurį pardavę grupuotės nariai uždirbo beveik 1,5 milijono eurų.

Nusikaltėlių susivienijimo nariai bus teisiami ir už neteisėtą šaunamųjų ginklų laikymą.

Tyrimą baigę prokurorai kaltinimus surašė ant 1,5 tūkstančio lapų. Teismui perduoti net 205 baudžiamosios bylos tomai.

KPB viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis minėjo, jog tiriant šią bylą teko susidurti ir su korupcija. Eiliniai muitinės darbuotojai tyčia aplaidžiai tikrindavo šiai grupuotei priklausančius krovinius. Vienas buvęs Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnas kontrabandininkams teikdavo informaciją apie galimus patikrinimus.

Nustatyta, jog grupuotės narius konsultavo advokatai. Jiems padėti išvengti atsakomybės bandė ir viena teisėja. Šiuos atvejus aiškinosi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

 Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas:

"Atskirus šios grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai pradėjo sekti dar 2008 metais. Vykdant kriminalinę žvalgybą, paaiškėjo ir jų ryšys su kitais bendrininkais.

Ši grupuotė veikė labai plačiai. Kontrabandinės cigaretės tuo pačiu metu buvo gabenamos per kelis pasienio postus tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse.

Jų gabenimo schemos buvo nuolat keičiamos, naudojami vis kitokie pervežimo būdai. Nemažai cigarečių buvo gabenamos transporto priemonėmis su slėptuvėmis. Dalis cigarečių buvo gabenama naudojant medienos krovinių muliažus, iš anksto sutartose vietose puspriekabės bei jų valstybiniai numeriai buvo keičiami.

Pareigūnams aptikus ir sulaikius cigarečių kontrabandos krovinį, jų slėpimo būdai buvo tobulinami. Kad būtų sunkiau aptikti cigaretes, Lietuvoje už 50 tūkst. litų buvo nupirktos medžio apdirbimo staklės, kuriomis jau Baltarusijoje buvo pjaunamos specialios ertmės medienos sijose. Paslėptos tose sijose cigaretės buvo gabenamos į Lietuvą ir laikomos specialiai tam išnuomotose patalpose".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.