Dabovietės pinigus pasisavinusi buhalterė stos prieš teismą

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su prokurorais baigė beveik pusantrų metų užsitęsusį ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, turto iššvaistymo bei jo pasisavinimo viename Šiaulių miesto vaikų lopšelyje-darželyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 9, 2015, 1:30 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:34 PM

Įtarimai šiomis nusikalstamomis veikomis pareikšti šios įstaigos buvusiai vyriausiajai buhalterei 41-nerių metų E.B.

Narpliojant jos „darbelius“, pareigūnams teko ieškoti atsakymų į daugelį klausimų, tačiau į vieną jų atsakymo taip ir nesurado – kaip gali brandaus amžiaus žmogus elgtis taip vaikiškai ir tikėtis, kad trejus metus ją lydėjusi sėkmė, grobstant lopšelio-darželio lėšas, jos neapleis ir „valdiška piniginė“, iš kurios kada panorėjusi galėjo pasisemti pinigėlių, jai neužsivers.

Teisėsaugos institucijos moterį sustabdė ir jai į lopšelio-darželio sąskaitą teks grąžinti 162 094 Lt. Be to, jai teks stoti prieš teismą ir gresia keleriems metams netekti laisvės.

Yla iš maišo išlindo 2013 m. vasarą, lopšelyje-darželyje pradėjus dirbti naujai direktorei ir jai pasidomėjus šios ugdymo įstaigos lėšomis bei banko išrašais apie pinigų pervedimus. Įstaigos vadovė pastebėjo, kad nuo 2010 metų, kai vyr. buhaltere pradėjo dirbti E.B., yra neadekvatūs pinigų pervedimai į šios darbuotojos asmeninę banko sąskaitą.

Pinigai į jos asmeninę sąskaitą buvo pervedami ne dukart per mėnesį, kaip įprasta pervedant darbo užmokestį, o daug dažniau. Per trejus metus iš lopšelio-darželio sąskaitų į savo asmeninę sąskaitą, neįskaičiuojant priklausančio darbo užmokesčio, E.B. persivedė 146 607 Lt.

Lopšelio-darželio direktorė kreipėsi į policiją.

Per tyrimą nustatyta, kad E.B. lėšas grobstė nuo savo karjeros šioje vaikų ugdymo įstaigoje pradžios – 2013 m. pavasario. Vyriausioji buhlaterė čia dirbti pradėjo, laimėjusi konkursą.

Komisija nusprendė, kad šios moters kandidatūra tinkamiausia. Apsisprendimą nulėmė tai, kad E.B. buvo dirbusi finansinį darbą ne privačioje įmonėje, o valstybinėje institucijoje - SODR-oje. Naujajai buhalterei buvo patikėtos ir apskatininko pareigos.

Moteriai „darbuotis“ nebuvo sunku, kadangi darželio direktorė O.S. nebuvo kompetentinga jai kontroliuoti, nes visai nemokėjo dirbti kompiuteriu. Darželio elektronine bankininkyste disponavo tik vyr. buhalterė.

Įvairūs mokėjimo pavedimai buvo atliekami tik vienu parašu – vyr. buhalterės. Galimybę taip atlikti mokėjimo pavedimus bankas suteikė, nurodymo pavedimus atlikti kitaip iš lopšelio-darželio steigėjo – savivaldybės, irgi nebuvo.

Direktorė banko išrašus parodyti prašydavo retai. Darželyje jokios revizijos nebūdavo atliekamos, tik būdavo daromi administraciniai susirinkimai, kuriuose vyr. buhalterė turėdavo pateikti ataskaitas apie lėšų panaudojimą, jų likučius, skolas.

Susirinkdavo direktorė, pavaduotoja, ūkio dalies vedėja ir bendrosios praktikos slaugytoja, kurioms finansininkė pateikdavo ataskaitas apie asignavimus iš valstybės biudžeto, lėšų likučius, tačiau šių duomenų ataskaitose niekas netikrindavo.

Pasak buvusios direktorės, buhalterė turėjo žmogiškų savybių įtikinti savo sąžiningumu, padorumu, sugebėjimu atlikti savo darbą, todėl ja pasitikėjo ir net mintis nekilo, kad E.B. gali būti nesąžininga ir grobstyti pinigus. O vyr. buhalterė lopšelio-darželio pinigais disponavo kaip savo. Gavusi antstolio vykdomąjį raštą dėl savo asmeninės skolos bankui, ji ją padengė įstaigos pinigais (3740 Lt).

Savo močiutę ji sušelpė 1 300 litų suma irgi ne savo pinigais. Kai finansinės pagalbos paprašydavo pusseserė ar draugė, joms irgi pagelbėdavo iš lopšelio-darželio sąskaitos.

Biudžeto pinigais ji atsiskaitydavo ir su ją konsultuojančia finansininke, nes pačiai trūko žinių, kadangi nebuvo dirbusi su biudžetinės įstaigos buhalterija. Savo buitį vyr. buhalterė irgi tvarkė darželio pinigais.

E.B. pripažino, kad nuo 2010 m. kovo 3 d. iki 2013 m. rugpjūčio 2 d. iš lopšelio- darželio sąskaitų į savo asmeninę sąskaitą neteisėtai ir nepagrįstai pervesdavo ugdymo įstaigai priklausančias pinigines lėšas, po to jas išgrynindavo bankomatuose ir panaudodavo savo reikmėms.

Moteris tokį neteisėtą pinigų savinimąsi paaiškino labai paprastai: turėjo skolų, gydėsi pas privačius gydytojus, reikėjo pinigų komunaliniams patarnavimams, ryšio paslaugoms apmokėti, buto remontui, maistui... Atlyginimo moteriai nebeužteko...

Dėl vykusio lėšų grobstymo kartais pinigų nebeužtekdavo ir lopšelio-darželio sąskaitoje darbuotojų atlyginimams išmokėti. Tada E.B. išmokėdavo mažesnius atlyginimus, tačiau kitą mėnesį, įplaukus lėšoms į įstaigos sąskaitą, ji darbuotojoms nepriemoką kompensuodavo.

Taigi, lopšelio darželio vyriausioji buhalterė, pagal Lietuvos Respublikos buhalterinės apskaitos įstatymo nuostatas būdama atsakinga už buhalterinės apskaitos tvarkymą, apgaulingai tvarkė įstaigos buhalterinę apskaitą, iššvaistė jai patikėtą turtą ir jį pasisavino.

Buvusi darbovietė E.B. pateikė 162 094 Lt civilinį ieškinį patirtai turtinei žalai atlyginti.

Už tai, kad sudarė galimybę vyr. buhalterei iššvaistyti didelės vertės darželiui priklausantį turtą, buvusiai lopšelio-darželio direktorei O.S. pareikštas įtarimas dėl tarnybos pareigų neatlikimo.

Teismas pagal laidavimą nuo baudžiamosios atsakomybės ją atleido.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.