Elektros vagystės – ne kliūtis tiesti naujus laidus į taborą

Nors taboro Kirtimuose gyventojai elektros energiją grobsto kaip grobstę, įmonės LESTO darbuotojai nutarė užtikrinti jos tiekimą – tereikia pasirašyti sutartį.

LESTO darbuotojai šiomis dienomis tabore elektrą įveda į vis daugiau lūšnų.<br>LNK laidos „Pagalbos skambutis“ nuotr.
LESTO darbuotojai šiomis dienomis tabore elektrą įveda į vis daugiau lūšnų.<br>LNK laidos „Pagalbos skambutis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2015-01-20 17:27, atnaujinta 2018-01-15 12:23

LESTO specialistai šiomis dienomis triūsia tabore – veda elektrą į septynias lūšnas.

Kad čigonai jos mažiau vogtų ir bendrovei pridarytų mažesnių nuostolių, iki sausio pabaigos bus perkelti elektros apskaitos prietaisai.

Vagia Žemutiniame tabore

Gal čigonai pasimokė ir ėmė tvarkingai atsiskaityti už suvartotą elektros energiją, kurios daugiausia suryja šildymo prietaisai? Jų vėjo perpučiamose lūšnose dažnai būna ne po vieną.

LESTO atstovas Martynas Burba aiškino, kad klientams iš taboro, kurių skaitikliai yra perkeliami, elektros tiekimas nėra nutrauktas. Išskyrus vienu atveju, kai tai padaryta paties gyventojo prašymu.

Tiesa, Aukštutinio taboro gyventojai tapo sąžiningesni. Čia LESTO užtikrina elektros tiekimą 17 klientų. Įmonės darbuotojai kas mėnesį užsirašo elektros apskaitos prietaisų rodmenis, o čigonai atsiskaito tinkamai.

Kas kita Žemutinis taboras, kuriame yra 6 klientai. Rašyk nerašęs elektros apskaitos prietaisų rodmenis – pinigų iš jų nesulauksi. Tai liudija ir skaičiai.

Aukštutiniame tabore per praėjusius metus suvartota 127 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos, iš jų tik 1067 kilovatvalandės pavogtos. O Žemutiniame tabore iš suvartotų 90 tūkst. kilovatvalandžių net 85 tūkst. kilovatvalandžių nušvilpta. Tai – beveik 12 tūkst. eurų.

Dar nenubaudė nė vieno

Paklaustas, kiek tabore užfiksuota elektros vagysčių, M.Burba pasakojo, kad į šį rajoną kartu su policija LESTO darbuotojai keliauja nuolat. Kiekvieno patikrinimo metu aptinkama neteisėtų prisijungimo prie elektros įrenginių atvejų.

Tačiau nei praėjusiais, nei šiais metais nenustatytas nė vienas asmuo, padaręs pažeidimą. Nė vienas elektros grobstytojas nenubaustas.

Siekdama sumažinti nesąžiningo elektros energijos vartojimo mastą įmonė LESTO prieš keletą metų pradėjo akciją „Operacija 2020“. Ja siekiama skatinti atsakingą elgesį su elektra, elektros tinklo įrenginiais ir mažinti dėl piktavališko elgesio kylančias neigiamas pasekmes.

Tikrinimai naudos nedavė

Atidžiau tikrinti čigonų taborą LESTO darbuotojai pradėjo prieš porą metų. Vieno pirmųjų reidų metu nustatyta, kad 25 namų gyventojai buvo nelegaliai prisijungę prie elektros tinklo.

Nelegaliai prijungti objektai buvo atjungti, iškasti nelegaliai prie tinklo prijungti kabeliai, išardytos skydinės, kuriomis taip pat nelegaliai naudojosi gyventojai.

Bet netrukus lūšnose vėl žibėjo lemputės, ir kaito šildytuvai.

Perkėlė skaitiklius

Per 2013 metais atliktus reidus LESTO tabore nustatė 75 neteisėto prisijungimo atvejus.

2012-aisiais čigonų tabore specialistai kartu su policijos pareigūnais atliko penkis reidus, jų metu nustatyti 98 neteisėti prisijungimai prie elektros tinklo.

LESTO nusprendė investuoti į skirstomojo tinklo pakeitimus, kad Aukštutiniame tabore vagystės iš viso būtų neįmanomos, – apskaitos prietaisai buvo iškelti prie pat transformatorinės, o iki kiekvieno kliento namo pakloti abonentiniai kabeliai.

Tačiau Žemutinio taboro naujovės dar nepasiekė ir čigonai toliau vagia elektrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.