Policija nusprendė riboti informaciją apie padirbtus eurus

Nors oficialiai teigiama, kad padirbtų eurų Lietuvoje aptinkama gana nedaug ir jokios įtakos klastotės šalies ūkiui neturi, policijos veiksmai rodo, kad nemažėjantis netikrų pinigų srautas pradeda kelti rūpestį. Tokia išvada peršasi po to, kai staiga buvo nuspręsta riboti į viešumą patenkančią informaciją apie Lietuvoje aptinkamus padirbtus pinigus.

Trečiadienį nuo visuomenės nuspręsta slėpti netikrų eurų suradimo aplinkybes.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Trečiadienį nuo visuomenės nuspręsta slėpti netikrų eurų suradimo aplinkybes.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:37 AM

Po Naujųjų, Lietuvai įsivedus eurą, policija kasdien žiniasklaidai pateikiamose nusikaltimų ir įvykių suvestinėse pradėjo skelbti ir informaciją, susijusią su padirbtais eurais. Būdavo nurodoma kur, kada ir kokiomis aplinkybėmis aptikta įtartinų banknotų. Dabar nuspręsta smulkmenas nuo visuomenės slėpti.

Trečiadienį išplatintose Policijos departamento suvestinėse nebeliko nei miestų, nei gatvių, nei aplinkybių, kuriomis padirbti eurai aptikti. Pateikiami tik sausi statistiniai skaičiai.

Kaip rašoma Policijos departamento informacijoje, antradienį Vilniaus apskrityje aptiktos dvi įtartinos 5 eurų kupiūros, Kauno apskrityje - trys 20 eurų kupiūros. Netikros 50 eurų kupiūros aptiktos Vilniaus apskrityje (4 atvejai), Kauno apskrityje (5 atvejai), Panevėžio apskrityje (2 atvejai), Tauragės ir Šiaulių apskrityse - po vieną atvejį. Kauno apskrityje taip pat aptiktos ir dvi įtartinos 100 eurų kupiūros.

Kažkam nusprendus, kad visuomenei visai nebūtina žinoti, kokiais būdais platinimai netikri pinigai bandoma paaiškinti, jog toks sprendimas priimtas „siekiant negriauti žmonių pasitikėjimo euru“.

Sprendimas nuo visuomenės slėpti aplinkybes, kuriomis buvo aptikta netikrų pinigų, priimtas antradienį po Vidaus reikalų ministerijoje įvykusi ministro Sauliaus Skvernelio, policijos generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos ir Lietuvos bankų asociacijos prezidento Stasio Kropo pasitarimo, skirto aptarti netikrų pinigų cirkuliavimo Lietuvoje problemai.

Po šio pasitarimo vidaus reikalų ministras pranešė, kad po euro įvedimo iš apyvartos dėl galimo klastojimo iki antradienio buvo išimti 264 banknotai, kurių suma viršija 10 tūkst. eurų. 20 iš jų padirbimą yra patvirtinę ekspertai, pranešė agentūra ELTA.

Dėl galimai suklastotų eurų platinimo, realizavimo ir naudojimo pradėti 127 ikiteisminiai tyrimai, nustatyti 7 įtariamieji, kurių atžvilgiu pritaikytos kardomosios priemonės, daliai jų - sulaikymas. Tačiau konkretesnių detalių dėl vykstančių ikiteisminių tyrimų S.Skvernelis neatskleidė.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, daugiausiai eurų klastočių aptikta Vilniaus, Kauno ir Alytaus regionuose. Dažniausiai klastojamos 50 ir 20 eurų kupiūros, o Lietuvoje iki šiol nebuvo rasta suklastotų 200 eurų banknotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.