„Regitra“ atsikvėpė: sulaikyti sukčiai, prekiavę dokumentais

Po to, kai lrytas.lt paviešino informaciją apie tai, kad socialiniuose tinkluose sukčiai ieško lengvatikių, norinčių įsigyti suklastotus vairuotojų pažymėjimus, sukruto ir policija. Penktadienį pranešta, kad sulaikyti trys Pasvalio gyventojai, socialiniame tinkle „Facebook" talpinę skelbimus, kuriuose siūlė už tūkstantį eurų pagaminti „originalius“ vairuotojo pažymėjimus.

Sukčiai lengvatikių ieškojo socialiniame tinkle „Facebook“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sukčiai lengvatikių ieškojo socialiniame tinkle „Facebook“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2015, 3:09 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 5:54 AM

Kaip rašoma penktadienį išplatintame LKPB pranešime, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos pareigūnai glaudžiai bendradarbiaudami su Pasvalio r. policijos komisariato pareigūnais sulaikė tris Pasvalio gyventojus J.P., S.Ž. ir V.V. Įtariamieji socialiniame tinkle „Facebook" talpino skelbimus, kuriuose siūlė už 1 tūkst. eurų pagaminti „originalius“ vairuotojo pažymėjimus.

J.P., S.Ž. ir V.V. apklausti, jų gyvenamosiose vietose atliktos kratos. Įtariamiesiems už vykdytą nusikalstamą veiką gresia baudžiamoji atsakomybė.

Žiniasklaidoje ir konkrečiai portale lrytas.lt plačiai nuskambėjo atvejis, kai socialiniame tinkle „Facebook“, asmuo pavadinęs paskyrą „Vladimir Ivanov“, skirtingose socialinėse grupėse, skirtose skelbimams reklamuoti, talpino pranešimus apie tai, kad „gali padėti“ už 1 tūkst. eurų atlygį įsigyti „originalius“, įtrauktus į duomenų bazes, vairuotojo pažymėjimus.

LKPB NEETV jau anksčiau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl panašaus skelbimo. Socialiniame tinkle „Facebook“, asmuo, pavadinęs paskyrą „Velsas Simutis“, tose pačiose socialinio tinklo grupėse skirtose skelbimams reklamuoti, talpino identiškus skelbimus juose siūlydamas „parūpinti“ vairuotojų pažymėjimus. Atliekant ikiteisminį tyrimą pareigūnams kilo įtarimas, kad „Facebook“ paskyras pavadinę „Velsas Simutis“ ir „Vladimir Ivanov“ yra asmenys bendrai vykdantys šią nusikalstamą veiką.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Pasvalio gyventojai J.P. ir S.Ž. iš anksto susitarė patalpinti socialiniame tinkle „Facebook“ skelbimą dėl vairuotojų pažymėjimų gaminimo, nors žinojo, kad jie gauti ar pagaminti pastarųjų neturi galimybių. Tokius skelbimus jie keldavo naudodami aukščiau minėtą „Velso Simučio“ paskyrą, kuria naudojosi įtariamasis J.P.

Kiek vėliau įtariamieji nutarė skelbimus dėl vairuotojų pažymėjimų gaminimo kelti naudodamiesi „Vladimir Ivanov“ paskyra, kuri priklausė S.Ž.

Asmenys, susidomėję galimybe „lengvu būdu“ gauti vairuotojo pažymėjimus susirašinėdavo su įtariamaisiais socialiniame tinkle „Facebook“. Už vairuotojų pažymėjimų gaminimą įtariamieji prašė persiųsti pinigus į sąskaitą banke, kuri priklausė piliečiui V.V. Tokiu būdu įtariamiesiems pavyko apgauti nemažai žmonių, kurie tikėjosi „lengvai“ gauti vairuotojų pažymėjimus, bet buvo apgauti, nes pervedę pinigus į V.V. banko sąskaitą, vėliau negalėjo susisiekti su įtariamaisiais, kurie neatsiliepdavo į skambučius bei neatsakinėdavo į žinutes.

Naudojosi vogta nuotrauka

Sukčių klastą prieš savaitę paviešinęs lrytas.lt atkreipė dėmesį tai, kad savo „paslaugas“ išradingi tautiečiai siūlė labai įtikinamai. Tik štai negalėjo numatyti, kad žurnalistai atpažins žmogų nuotraukose, įdėtose tariamo vairuotojo pažymėjimų pardavėjo profilyje. Nuotraukos buvo vogtos iš kitų svetainių, o jose esantis šviesiaplaukis vyras – Lietuvoje menkai žinomas Švedijos lenktynininkas Richardas Goranssonas.

Tai piršo mintį, kad ir vaikino vardas iš tiesų nėra Vladimiras Ivanovas ir jam galbūt nėra 24-eri.

Bet vairuotojo pažymėjimus jis siūlė labai užtikrinančiu tonu. Skelbime V.Ivanovas liepė kreiptis tik apsisprendusiems ir užtikrintiems būsimiesiems vairuotojams. Teisės vairuoti kaina – 1000 eurų.

Telefono numerio atsargus „verslininkas“ neskelbė.

Apie tai, kaip lrytas.lt demaskavo sukčių galite pasiskaityti čia.

Portalui paviešinus šią aferą savo nuomonę apie tai, kad vairuotojų pažymėjimus regitra-atskleide-vairuotojo-pazymejimu-pardaveju-suktybes.htm"="">regitra-atskleide-vairuotojo-pazymejimu-pardaveju-suktybes.htm"" target="_blank">siūlo sukčiai išsakė ir „Regitros“ atstovai. Tuo tarpu Vladimiru Ivanovu pasivadinęs vairuotojo pažymėjimų pardavėjas anksčiau šiuo „verslu“ užsiiminėjo ir kitais vardais, o nukritus kaukei išplūdo jo tapatybę paviešinusį vyrą baisių keiksmažodžių lavina. 

Paaiškėjo, kad tikrasis V.Ivanovo vardas – Simas Ž.

21 metų amžiaus jaunuolis iš Pasvalio per savo „Facebook“ paskyrą patvirtino, kad V.Ivanovo paskyra priklauso jam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.