Tris vaikus užmušęs policininkas S. Paulikas – jau laisvėje

Daugybę kartų į laisvę pirma laiko bandęs išeiti buvęs Skuodo policininkas Saulius Paulikas sulaukė malonės.

S.Paulikas nelaisvėje išbuvo septynerius metus.<br>Nuotr. iš archyvo
S.Paulikas nelaisvėje išbuvo septynerius metus.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2015-01-27 16:48, atnaujinta 2018-01-14 22:16

Bausmės nebaigusiam atlikti 34 metų vyrui duris į laisvę atvėrė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Teisėjas patenkino Vilniaus pataisos namų ir nuteistųjų elgesį vertinančios Lygtinio paleidimo komisijos siūlymą S.Pauliką išleisti į laisvę pirma laiko.

Prokuratūra šios teismo nutarties nebeskundė, o S.Paulikas praėjusią savaitę išvyko pas savo artimuosius. Teismas jį įpareigojo nevartoti alkoholinių gėrimų ir naktimis būti namuose. Kaip buvęs policininkas laikosi šių nurodymų, bet kada gali patikrinti pareigūnai.

Už tai, kad būdamas neblaivus automobiliu mirtinai sužalojo tris iš mokyklos einančius vaikus, S.Paulikas buvo nuteistas kalėti devynerius metus.

Į laisvę jis turėjo išeiti 2016 metų lapkričio 8 dieną. S.Paulikas yra  atlikęs didžiąją dalį bausmės. Jis nelaisvėje praleido septynerius metus.

Buvęs policijos pareigūnas už grotų laikomas nuo pat tragiško įvykio 2007-ųjų rudenį. Lapkričio 7-ąją Skuodo rajone, Aleksandrijos kaime, įvykusi avarija sukrėtė visą Lietuvą. 

Slėpėsi ir neigė girtumą

Du 10-mečiai Aleksandrijos pagrindinės mokyklos ketvirtokai mirė avarijos vietoje. Dar vienas 10-metis su sunkiais sužalojimais pateko į gydymo įstaigą, tačiau medikams jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Tuometis policijos patrulis S.Paulikas, vairuodamas automobilį BMW, Aleksandrijos kaimo gatvėje lenktyniavo su „Audi“ ir vidury dienos partrenkė ir mirtinai sužalojo tris iš mokyklos einančius  ketvirtokus. Palikęs vaikus likimo valiai, neblaivus patrulis paspruko.

Iš karto po įvykio BMW vairavęs S. Paulikas ir kartu su juo važiavęs kitas policijos patrulis Mantvydas Kringelis persėdo į Aleksandrijos kaimo gyventojo Vytauto Juočio vairuojamą „Audi“ ir paspruko.

Apie 15 valandą S. Paulikas buvo atvežtas į Skuode esančias jo pažįstamo dirbtuves. Tuo metu čia buvo dar du S.Pauliko draugai. Jiems pareigūnas pasisakė padaręs avariją, kurioje žuvo vaikai.

Tuo metu S. Paulikas paskambino Skuodo policijos komisariate budėtojų dalyje dirbusiam broliui Giedriui ir pranešė apie įvykį.

Dirbtuvėse buvęs pažįstamas S. Pauliką savo automobiliu nuvežė į Klaipėdą, kur jis susitiko su šio miesto viešosios policijos Eismo priežiūros skyriaus magistralinių kelių priežiūros būrio patruliu Giedriumi Kovu.

Tuo metu viename Klaipėdos viešbutyje buvo užsakytas kambarys. Jame apsistojo S. Paulikas ir jo pažįstamas.

Kitą rytą S. Paulikas buvo parvežtas į Skuodo rajoną. Šauklių kaime jis persėdo į brolio mašiną ir praėjus 17 valandų po įvykio atvyko į policiją.

Pareigūnams S. Paulikas neigė buvęs girtas. Alkoholio neužfiksavo ir kraujo bei šlapimo tyrimai. Tačiau jo girtumas teisme buvo įrodytas liudytojų parodymais.

Po tragedijos atsistatydino policijos vadovas ir ministras

Teisme liudijo kelios dešimtys liudininkų, tarp kurių buvo ir nelaimę matę vaikai. Įtariamojo draugai posėdyje pasakojo, kad S. Paulikas po avarijos jiems sakė, jog kaimelio gatvėmis skriejo 130 km/val.

Apklaustieji įtariamojo pažįstami teigė, kad iš įvykio vietos pabėgusį draugą slėpė, nes norėjo jį nuraminti. Vėliau paskambino broliui, kuris neva liepęs neišleisti S.Pauliko iš akių, o vėliau pats atvyko jo pasiimti.

Paskelbus kaltinamąjį aktą paaiškėjo, kad S.Pauliko mašina skriejo maždaug 105 kilometrų per valandą greičiu ir vairuotojas jos nesuvaldė.

Kartu su S.Pauliku prieš teismą stojo jo buvęs kolega, patrulis M.Kringelis. Jis tikino neprisimenantis įvykio aplinkybių.

Vyrui buvo pareikšti kaltinimai, kad paliko be pagalbos bejėgius vaikus. Jam grėsė laisvės atėmimas iki 2 metų, tačiau vėliau Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad patruliui Mantvydui Kringeliui skirtos bausmės (1 metų ir 6 mėnesių) vykdymas turi būti atidėtas. Kadangi nuteistasis gerai elgėsi laisvėje, pataisos namų jis išvengė.

Tragedija sukrėtė ne tik visuomenę, bet ir aukščiausius šalies vadovus. Per visą Nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje nebuvo įvykdytas nė vienas toks nusikaltimas, kuriuo gyvybė būtų atimta net trims mažamečiams vaikams.

Po šio įvykio iš postų pasitraukė policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius ir vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

Padarė šaligatvį

Aleksandrijos kaimo seniūnas Edmundas Bertulis teigia, kad žmonės kiekvieną rudenį prisimena šią kraupią nelaimę. Užmiršti jos neleidžia ir vaikų žūties vietoje pastatyti nedideli paminklai.

Praeidamas pro šią vietą dažnas vyresnio amžiaus žmogus persižegnoja.

Atminimo ženklai pastatyti toje vietoje, kur po nelaimės buvo rasti žuvusių vaikų kūnai.

Toje vietoje, kur gulėjo krauju paplūdę Aurimas ir Mindaugas, nedidelis paminklas vaizduoja atverstą knygą.

Kiek atokiau, kur S. Pauliko vairuojama mašina nubloškė Simoną, stovi nedidelis akmeninis kryžius.

Dideliu greičiu lekiantis automobilis įsirėžė į žvyruota šalikele einančių vaikų būrį.

Dabar kelkraštyje paklotas šaligatvis, nuo važiuojamosios kelio dalies atskirtas aukštu apvadu.

Šioje mokyklos link vedančioje gatvėje šaligatvis atsirado kitą pavasarį po nelaimės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.