Paciento užpultą medikę nuo žūties išgelbėjo atsitiktinumas

Respublikinės Šiaulių ligoninės Nefrologijos-toksikologijos skyriaus slaugytoja  sausio 27-ąją galės laikyti antruoju savo gimtadieniu.

Vyresnioji slaugos administratorė A.Sabaliauskienė su ilgesiu prisimena laikus, kai dirbo blaivyklos, – tada grėsmių medikams buvo mažiau.<br>G.Šiupario nuotr.
Vyresnioji slaugos administratorė A.Sabaliauskienė su ilgesiu prisimena laikus, kai dirbo blaivyklos, – tada grėsmių medikams buvo mažiau.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jan 28, 2015, 9:05 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:56 PM

Tądien psichozės apimto paciento užpulta medikė per plauką išvengė žūties. Po šio išpuolio skyriuje dirbantys gydytojai ir slaugytojos pripažino – akistata su neprognozuojamais pacientais yra jų kasdienybė. Vaikinas gėrė du mėnesius Antradienį į ligoninę iš Joniškio atgabentas 21 metų vaikinas neatrodė mirtinai pavojingas. Užsienyje uždarbiavęs joniškietis, grįžęs į gimtinę, du mėnesius girtavo. Medikų pagalbos jam prireikė antradienį, kai jis išgėrė amoniako. Joniškio medikai nutarė apsinuodijusįjį vežti į Respublikinę Šiaulių ligoninę. Šiauliečiai medikai nuprausė siaubingai dvokiantį pacientą, bet po to jis paspruko iš nesaugomo skyriaus. Medikai ėmė ieškoti jo po visą pastatą.

Medikei smogė žirklėmis Apie 19 val. vaikiną laiptinėje ketvirtajame pastato aukšte aptiko slaugytoja. Prie užrakintų Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus durų užkluptas pacientas tuo metu išsiplėšė iš rankos kateterį vaistams leisti. Ligonis puolė medikę, smogė jai žirklėmis į kaklą. Mirtino sužalojimo slaugytoja išvengė tik dėl laimingo atsitiktinumo – žirklės praslydo ausimi, įbrėžė kaklą ir įsmigo besiginančiai moteriai į ranką. Tada įniršęs pacientas pamėgino išmesti medikę per langą, bet moteris dar kartą išsisuko. Iš ligoninės Priėmimo skyriaus atskubėjęs policininkas su į pagalbą išsikviestu ekipažu siautėjantį ligonį išgabeno į areštinę. Sužalotai medikei buvo suteikta pagalba, bet ji atsisakė važiuoti namo. Po išpuolio slaugytoja nusprendė likti darbe – tarp kolegų lengviau išgyvens patirtą siaubą. Pacientai puldinėja nuolat Skyriaus vedėjas Algirdas Tamošaitis įsitikinęs, kad pacientui agresija kilo dėl alkoholinės psichozės: „Jis, be abejo, buvo nepakaltinamas, bet grėsmę mes jaučiame kasdien.“ Šiame skyriuje nuolat gydoma po keletą alkoholiu piktnaudžiaujančių pacientų. Tarp jų pasitaiko itin agresyviai nusiteikusių, kurie koneveikia, stumdo, spardo medikus. „Užpultoji slaugytoja pas mus dirba dvidešimt metų, ji – patyrusi darbuotoja, todėl sugebėjo tinkamai reaguoti ir apsiginti. Neįsivaizduoju, kas būtų nutikę, jei ligonis būtų užpuolęs kitą slaugytoją“, – sakė A.Tamošaitis. Šiame skyriuje nėra budinčio pareigūno ar apsaugininko, todėl medikams reikia tramdyti įsisiautėjusius pacientus patiems: „Psichozės apimti ligoniai neįtikėtinai stiprūs. Kartą vienas toks rankomis sulankstė lovą, kitas į duris spyrė tokia jėga, kad sulindo visa koja.“ Su ilgesiu prisimena blaivyklą Skyriaus vyresnioji slaugos administratorė Asta Sabaliauskienė atsiduso, paklausta, kaip susitvarko su agresyviais ligoniais: „Mes nesaugūs jaučiamės kasdien. Sutramdyti psichozės apimtą ligonį galime tik pririštą prie lovos.“ Medikė sakė, kad į pagalbą dažnai kviečiamas Priėmimo skyriuje budintis policijos pareigūnas. Bet jis dirba tik naktimis, todėl dieną tenka verstis savo jėgomis. A.Sabaliauskienė neslėpė, kad problema dėl alkoholinės psichozės ištiktų agresyvių ligonių išryškėjo uždarius blaivyklas.

„Tai ne vien mūsų, bet ir visos Lietuvos medikų problema, – sakė A.Sabaliauskienė. – Mes su ilgesiu prisimename laikus, kai veikė blaivyklos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.