Į A. Šedžiaus turtą pasikėsinusiems vagišiams – kalėjimo gultas

Prieš penkerius metus tuometiniam Seimo nariui Andriui Šedžiui baimės įvarę vagišiai ketvirtadienį Šiaulių apylinkės teisme išgirdo nuosprendį.

Teisme R.Kisielius veidą dengėsi žurnalu, o R.Platkauskas – rankomis ir gobtuvu.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme R.Kisielius veidą dengėsi žurnalu, o R.Platkauskas – rankomis ir gobtuvu.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2015-01-29 12:10, atnaujinta 2018-01-14 17:38

Už pasikėsinimą apvogti A.Šedžiaus namą Šilutės rajono gyventojas 26 metų Raimondas Platkauskas nuteistas trejiems metams laisvės atėmimo.

Subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta bausme R.Platkauskui už grotų teks praleisti ketverius metus.

Tuo pačiu nusikaltimu kaltintas šiaulietis 34 metų Rolandas Kisielius nuteistas ketveriems metams nelaisvės, o subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta bausme, jis turės kalėti šešerius metus.

Trečiasis vagišius šiaulietis 23 metų Deividas Skačkovas už pasikėsinimą apvogti A.Šedžiaus namus nuteistas ketveriems metams nelaisvės, tačiau už grotų turės praleisti devynerius metus, nes teismas šią bausmę nuteistajam taip pat subendrino su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta ir dar atlikti nespėta bausme.

Iš visų trijų nuteistųjų solidariai priteisti 645 eurai turtinei žalai atlyginti.

Kurį laiką nuo teismo užsienyje slapstęsis R.Platkauskas Policijos departamentui turės atlyginti ir ekstradicijos išlaidas – 2 tūkstančius 215 eurų.

Nustatyta, kad A.Šedžiaus namus apvogti pasikėsino keturi nusikaltėliai, tačiau teisiamųjų suole atsidūrė tik trys. Ketvirtojo vagišiaus atžvilgiu byla yra išskirta į atskirą.

Įsibrovėliui pagrasino ginklu

A.Šedžių gerokai išgąsdinęs nusikaltimas buvo įvykdytas 2009-ųjų pabaigoje.

Savaitgaliui iš Vilniaus į namus Šiauliuose sugrįžęs tuometis Seimo narys naktį į gruodžio šeštąją, apie antrą valandą nakties, prabudo nuo dūžtančių stiklų sukelto triukšmo.

Antrajame namo aukšte esančiame miegamajame miegojęs A.Šedžius pašoko iš lovos ir užsirakino kambario duris.

Šeimininkas tvirtino spėjęs pamatyti, kaip kažkas laiptais lipa į antrąjį aukštą.

Seimo narys išsiėmė seife laikomą savigynai įsigytą kovinį revolverį ir šūktelėjo, kad turi ginklą.

Surinkęs Bendrojo pagalbos centro numerį A.Šedžius stengėsi kalbėti garsiai – kad jo pokalbį girdėtų ir įsibrovėlis.

Nusikaltėliams ieškoti pasitelkė kinologus

Į įvykio vietą suskubę pareigūnai nusikaltėlių nebeužklupo.

Įsibrovėlių bandyta ieškoti pasitelkus kinologus su tarnybiniais šunimis, tačiau ir ši priemonė buvo bevaisė.

Kadangi įsibrovėlis nepalietė matomoje vietoje gulėjusio pluošto grynųjų pinigų, auksinio rankinio laikrodžio, telefono, A.Šedžius spėjo, kad nusikaltėliai į namą brovėsi ne norėdami jį apvogti, bet su juo susidoroti.

Vagišiams rūpėjo seifas su 100 tūkstančių litų

Šį baimės Šiaulių politikui įvariusį nusikaltimą pareigūnams atskleisti pavyko po daugiau nei metus trukusio tyrimo.

Gavę informacijos, kas galėjo įsibrauti į Seimo nario namus, kriminalistai sulaikė už disponavimą narkotikais teistą R.Kisielių ir už vagystes teistą šilutiškį R.Platkauską.

Trečio įtariamojo ilgai ieškoti taip pat neprireikė. Paaiškėjo, kad šiaulietis D.Skačkovas jau sėdi už grotų dėl vieno Panevėžio rajono gyventojo sužalojimo.

Paaiškėjo, kad į A.Šedžiaus namus nusikaltėliai brovėsi norėdami iš ten pagrobti seifą. Vagišiai buvo gavę informacijos, kad šiame seife politikas gali laikyti 100 tūkstančių litų.

Nusikaltimą suplanavę nusikaltėliai taip pat žinojo, kurioje namo dalyje yra seifas su pinigais. Be to, nusikaltėliai buvo įsitikinę, kad Seime dirbantis A.Šedžius savaitgalį į namus negrįš.

Kaltinamasis paspruko į užsienį

Nusikaltimą suplanavę R.Kisielius su D.Skačkovu vykdytoju pasirinko Šilutės rajono gyventoją R.Platkauską, su kuriuo susipažino per savo pažįstamus.

Apie antrą valandą nakties automobiliu prie A.Šedžiaus namo R.Platkauską atvežę R.Kisielius ir D.Skačkovas liko gatvėje, o laužtuvą pasiėmęs R.Platkauskas pamėgino įsibrauti į politiko namą.

Lango stiklą R.Platkauskas iškūlė akmeniu ir atsineštu laužtuvu.

Dėl šio nusikaltimo prisipažinusį R.Platkauską pareigūnai iki teismo išleido į laisvę. Tuo pasinaudojęs šilutiškis ėmė slapstytis. Paaiškėjo, kad vaikinas paspruko į užsienį.

Dėl R.Platkausko dingimo bylos nagrinėjimą teko atidėti.

Ši byla vėl pradėta nagrinėti tik po to, kai užsienyje sučiuptas R.Platkauskas buvo parvežtas į Lietuvą.

Teisme kalbėjo jau kitaip

Per ikiteisminį tyrimą kaltu prisipažinęs ir nusikaltimo detales atskleidęs R.Platkauskas teisme jau nebebuvo toks šnekus.

Vaikinas tvirtino, kad tą naktį kartu su keliais šiauliečiais linksminuosi klubuose, o po to kartu su jais važinėjosi automobiliu.

R.Platkauskas aiškino, kad besilinksmindamas klubuose išleido visus pinigus, todėl norėdamas jų prasimanyti nusprendė apvogti pirmą pasitaikiusį namą.

Tokią versiją pateikęs R.Platkauskas tvirtino nusprendęs brautis į prabangesnį jam pasirodžiusį namą. Pavogtus daiktus kaltinamasis sakė būtų nešęs į lombardą.

Per ikiteisminį tyrimą kaltę neigę R.Kisielius ir D.Skačkaukas kaltai neprisipažino ir teisme.

Abu kaltinamieji tvirtino neketinę apvogti A.Šedžiaus, o tik norėję jam atkeršyti po klube kilusio konflikto. Nuosprendis skriaudikams politiko nesudomino

Ketvirtadienį išklausyti nuosprendžio į Šiaulių apylinkės teismą buvo pristatyti tik R.Platkauskas ir R.Kisielius.

Šiuo metu už kitą nusikaltimą bausmę atliekančio D.Skačkausko atvežti į teismą nespėta.

Į posėdžių salę atvesdinti R.Platkauskas ir R.Kisielius kaip įmanydami slėpė veidą: R.Platkauskas jį dengėsi rankomis ir gobtuvu, o R.Kisielius – žurnalu.

Išklausyti skriaudikams skelbiamo nuosprendžio į teismą neatėjo ir A.Šedžius, kuris paskelbė dalyvausiąs Šiaulių miesto mero rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.