Gyvybę nusinešusios tragedijos kaltininkai liko laisvėje

Dėl pernai Kelmės rajone įvykusios tragedijos, kai sprogus granatai žuvo Čėsniškės kaimo gyventojas 34 metų Gintaras Kriaučiūnas, o jo trylikametė dukra buvo sunkiai sužalota, kalti du šio kaimo gyventojai: 62 metų Povilas Nutautas, o jo brolis 63 metų Petras Nutautas – laisvės neprarado.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Feb 6, 2015, 4:02 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:16 PM

Penktadienį nuosprendį paskelbęs Šiaulių apygardos teismas ir Povilui, ir Petrui Nutautams apribojo laisvę dvejiems metams.

Vyrai be nuosprendžio vykdymą prižiūrinčių pareigūnų žinios negalės pakeisti savo gyvenamosios vietos.

Kaltu dėl neteisėto sprogmens įgijimo ir laikymo pripažintam Povilui Nutautui teks atlyginti 2896 eurų neturtinę žalą.

Išklausyti nuosprendžio neatvyko

Ne tik dėl sprogmens įgijimo ir laikymo bet ir dėl neatsargaus gyvybės atėmimo bei dėl neatsargumo sunkiai sutrikdytos sveikatos kaltu pripažintam Petrui Nutautui teks atlyginti 739 eurų turtinę ir 8 tūkstančių 689 eurų neturtinę žalą.

Dar 3 tūkstančius 143 eurus šis vyras privalės sumokėti teritorinei ligoninių kasai, o 841 eurą – socialinio draudimo fondui.

Iš kur šie kaimo varguoliai gaus pinigų žalai atlyginti, belieka spėlioti.

Išklausyti jiems skelbiamo nuosprendžio broliai Nutautai į teismą neatvyko. Povilas Nutautas teismui pranešė, kad susilaužė koją, o Petras Nutautas – pasiguodė, kad neturi galimybių atvykti.

Mirė pakeliui į ligoninę Jauno vyro gyvybę nusinešęs sprogimas Čėsniškės kaime nugriaudėjo pernai kovo 9-ąją, apie 17 valandą.

Sprogimas buvo galingas – jis privertė krūptelėti net už pusės kilometro gyvenantį nukentėjusiojo kaimyną.

Sprogmuo jį laikiusiam 34 metų G.Kriaučiūnui nutraukė ranką sumaitojo vidaus organus.

Sunkiai sužalotas vyras mirė pakeliui į ligoninę. Į ligoninę buvo skubiai išvežta ir trylikametė G.Kriaučiūno dukra.

Skeveldrų sunkai sužalota paauglė buvo nuvežta į ligoninę ir skubiai operuota. Ligoninėje merginai teko praleisti tris savaites.

Į mišką ėjo sulos

Paaiškėjo, kad nelaimė įvyko G.Kriaučiūnui išėjus į mišką parsinešti beržų sulos. Vyriškis nešėsi rankinį grąžtą beržui pragręžti, o duktė iš namų pasiėmė du trijų litrų talpos stiklainius.

Kaip įvyko nelaimė, nematė niekas.

Po sprogimo į atokų Čėsniškės kaimą sulėkė gelbėtojų tarnybos, buvo iškviesti antiteroristinių operacijų būrio „Aras“ pareigūnai. Jie naktį apžiūrėjo nelaimės vietą, bet nieko daugiau nerado.

Jau prašvitus nelaimės vietą apžiūrėję ekspertai konstatavo, kad sprogo Antrojo pasaulinio karo laikų prieštankinė granata, kurios skeveldros sklinda iki 25-30 metrų.

Prisipažino turėję granatą

Iš kur miške galėjo atsirasti šis sprogmuo, išsiaiškinta netrukus – kaime sklandė kalbos, kad broliai Nutautai turėjo didelę, maždaug šampano butelio dydžio, granatą su kotu.

Prispirti pareigūnų broliai prisipažino turėję sprogmenį. Petras Nutautas tyrėjams papasakojo, kad granatą į namus dar 2010 metais parsitempė jo brolis Povilas. Iš pradžių granatą vyras laikė tvarte.

2013 metais Petras Nutautas šį į žemę įšalti spėjusį sprogmenį rado griaudamas malkinę. Pernai vasario mėnesį granatą Petras Nutautas vėl rado padėtą tvarto kampe – vyras nusprendė sprogmens atsikratyti.

Nieko nesakęs broliui Petras Nutautas nunešė granatą į mišką, paguldė prie beržo ir uždengė šiferio lapu, kad „sprogmuo nesulytų ir nesprogtų“.

Radinį padavė tėvui

Ligoninėje pareigūnų apklausta G.Kriaučiūno dukra sakė sekmadienio vakare kartu su tėvu ėjusi į mišką sulos.

Kol tėvas gręžė skyles sulai, paauglės dėmesį patraukė prie beržo numestas šiferio lapas. Pakėlusį jį trylikametė pamatė į kūjį panašų daiktą, kurį padavė tėvui.

Ką tėvas darė su jam paduotu daiktu, paauglė sakė nemačiusi, tačiau jo po kokių penkių minučių nugriaudėjo kurtinantis sprogimas.

Ekspertai nustatė, kad G.Kriaučiūno gyvybę nusinešė jo rankose sprogusi Antrojo pasaulinio karo laikų sovietų gamybos rankinė prieštankinė granata „RPG-40“, kurioje yra net 760 gramų trotilo.

Buvo laikomas pavyzdiniu vyru

Šį tragediją sukrėtė visus Čėsniškės kaimo gyventojus. G.Kriaučiūnas buvo laikomas pavyzdiniu tėvu, vyru.

Po pirmos nenusisekusios santuokos vyriškis prieš ketverius metus sukūrė antrą šeimą.

G.Kriaučiūnas atsikėlė gyventi į Čėsniškę, o 2013 metais susituokė su išrinktąja Lina. Abu sutuoktiniai turėjo po dukterį.

G.Kriaučiūnas savąją dukterį augino, nes motina ją buvo atidavusi į vaikų globos namus. Mergaitė buvo itin prisirišusi prie tėvo.

Į ligoninę paguldytai paauglei iš pradžių buvo nesakoma, kad per sprogimą sužalotas jos tėvas mirė.

Tris savaites ligoninėje gydyta paauglė sakė, kad patirto sužalojimo pasekmes jaučia dar ir dabar – mergaitei spengia ausyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.