Policijos mokykloje dėl pavogto ir dar nerasto ginklo – tyrimas

Vilniaus policijai kol kas nepavyko surasti asmenų, penktadienį iš Lietuvos policijos mokyklos stendo žinių ir karjeros parodoje „Studijos 2015“, vykusioje parodų centre „Litexpo“, pavogusių kovinį pistoletą. Pareigūnai pripažįsta, kad radus tinkamų šovinių ginklą galima panaudoti. Policijos mokykloje viršininko nurodymu dėl incidento pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Lietuvos policijos mokyklos stendu ir čia eksponuojamais ginklais domėjosi daugybė žmonių.<br>Lietuvos policijos mokyklos nuotr.
Lietuvos policijos mokyklos stendu ir čia eksponuojamais ginklais domėjosi daugybė žmonių.<br>Lietuvos policijos mokyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Feb 10, 2015, 2:10 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 2:54 PM

Vilniaus apskrities VPK viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis antradienį lrytas.lt sakė, kad ginklas iki šiol nerastas.

„Ieškom“, – teigė A.Mikulskis.

Po penktadienį parodų centre „Litexpo“ įvykdytos vagystės Vilniaus policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl ginklo pagrobimo, todėl daug įvykio detalių atskleisti pareigūnas sakė negalįs. Tačiau jis sutinka, kad parodoje,  kurią aplankė tūkstančiai žmonių, ginklų apsauga gal ir nebuvo pati geriausia.

Iš parodos pagrobtas Policijos mokyklai priklausantis pistoletas „ČZ 92“ buvo be šovinių, tačiau su dėtuve. Policijos pareigūnai pripažįsta, kad tai kelia tam tikro nerimo, kadangi pistoletą pavogę asmenys, jei tik rastų tinkamų šovinių, ginklą galėtų be vargo panaudoti.

Iš parodos dingęs pistoletas „ČZ 92“ yra skirtas savigynai šaudyti iš artimo nuotolio. Pistoletas gaminamas Čekijos gamykloje „Česká zbrojovka“ Moravijos regione.

„ČZ 92“ yra modifikuota 1945 m. sukurto pistoleto „ČZ 45“ versija. Tai nedidelis ir lengvas pistoletas, jis sveria 310 gramų.

Ginklo dėtuvėje telpa aštuoni 6,35 mm „Browning" tipo šoviniai.

Anksčiau tokių įvykių nėra buvę

Lietuvos policijos mokyklos viršininkas Algirdas Kaminskas antradienį kalbėdamas su lrytas.lt žurnalistu sakė, kad dar pirmadienį Policijos mokykloje dėl įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas, per kurį bus bandoma nustatyti ginklo dingimo aplinkybes.

„Bandysime išsiaiškinti, kad ateityje organizuojant tokius renginius panašios situacijos nepasikartotų, kad nebūtų tokių praradimų. Norisi atsakyti į klausimus, ar buvo kas nors aplaidžiai padaryta, ar buvo padaryta kokių nors pažeidimų tuos ginklus demonstruojant, ar pritrūko budrumo. Ginklas vis dėlto yra kovinis. Todėl ir norisi tas detales pasiaiškinti“ , – sakė A.Kaminskas.

Tačiau pasakyti, ar bus kaip nors baudžiami pareigūnai, neišsaugoję ginklo, Policijos mokyklos viršininkas dar negalėjo. Esą apie tai būtų galima kalbėti nustačius nusikalstamo aplaidumo požymių. Tyrimas dar tik pradėtas, jis tam ir skirtas, kad būtų nustatytos visos aplinkybės.

„Tai jau ne pirma tokia mokslo mugė, kurioje mes dalyvavome. Ir tikrai ne pirmą kartą ginklai buvo demonstruojami. Bet toks įvykis nutiko pirmą kartą... Kiti demonstruojami ginklai yra didesni ir sunkesni. Jų taip paprastai nepaimsi ir nenusineši. O šitas buvo mažiukas. Toje spūstyje, matyt, susitelkė didesnė grupė jaunimo ir kažkas pavogė“, – galimas vagystės aplinkybes komentavo A.Kaminskas.

Viršininkas sako, kad vagystės metu greta ginklų buvę ir pistoleto neišsaugoję Policijos mokyklos darbuotojai patyrė nemažą stresą, dėl įvykio jie labai išgyvena. Pasak A.Kaminsko, šis įvykis bus rimta pamoka, nes tai nebeturi pasikartoti.

Buvo tikrinami visi lankytojai

Žinių ir karjeros parodoje „Studijos 2015“, vykusioje parodų centre „Litexpo“, pistoleto „ČZ 92“ su dėtuve vagystė pastebėta penktadienį apie 14 val. 30 min. Policijos mokyklai priklausantis ginklas buvo eksponuojamas mokyklos stende kartu su kitais.

„Parodos metu už tai, kas eksponuojama stenduose, atsako patys dalyviai. Mes neprisiimame tokios atsakomybės“, – iš karto po vagystės lrytas.lt sakė „Litexpo“ atstovė Rasa Keliuotytė.

Lietuvos policijos mokyklos Tarptautinio bendradarbiavimo ir viešųjų ryšių poskyrio vyriausioji specialistė Vilija Žukaitytė penktadienį komentuodama incidentą sakė, kad ginklas dingo vos per kelias sekundes, kai stende dirbantys pareigūnai trumpam prarado budrumą, kažkam demonstruodami, kaip išardyti kitą pistoletą.

„Parodoje buvo labai daug žmonių. Tiksliai pasakyti apie tą situaciją, kaip įvyko, kada įvyko, labai sudėtinga. Tai kelių sekundžių reikalas. Kažkas paėmė, į kišenę įsidėjo ir nuėjo“, – tąkart lrytas.lt sakė V.Žukaitytė.

Pasak V.Žukaitytės, toje vietoje, kurioje įrengtas Policijos mokyklos stendas, yra įrengta vaizdo kamera. Tačiau į jos matymo lauką vieta, iš kurios dingo pistoletas, lyg tyčia nepatenka.

Pastebėję vagystę Policijos mokyklos atstovai nedelsdami apie tai pranešė apsaugai, ši iškvietė Vilniaus policijos pareigūnus. Prie „Litexpo“ rūmų atvažiavo dešimt sostinės patrulių ekipažų, pareigūnai, ieškodami pistoleto, tikrino kiekvieną išeinantį iš parodų centro, tačiau pavogto pistoleto surasti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.