Pakruojo dvaro sodybą rekonstravę verslininkai stos prieš teismą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl Pakruojo dvaro sodybos pritaikymo turizmui. Didžiausiam Lietuvoje dvaro pastatų kompleksui buvo skirta daugiau nei 410 tūkst. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų. Už šias lėšas projektą parengusi bendrovė turėjo pritaikyti dvaro pastatus turizmui.

Pakruojo dvaras.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Pakruojo dvaras.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2015, 10:09 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:32 AM

Kaip rašoma FNTT pranešime, įtariama, kad projektą vykdžiusi bendrovė neatliko dalies daugiau nei 32 tūkst. eurų vertės projekto darbų, tačiau kreipėsi dėl jų išmokėjimo į paramą administruojančią instituciją.

Sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu bei dokumentų suklastojimu kaltinami Pakruojo dvaro sodybą prikelti ketinęs pramogų verslininkas ir statybos darbus atlikusios bendrovės vadovas. Taip pat įtarimai pareikšti juridiniams asmenims – bendrovei, galimai neteisėtai panaudojusiai europinę paramą, ir statybos darbus atlikusiai įmonei.

Tyrimo metu nustatyta, kad devynis Pakruojo dvaro sodybos pastatus ir akmeninę tvorą sutvarkyti turėjusi Vilniaus rajone registruota bendrovė jokių projekto darbų nevykdė. Ji pasirašė subrangos sutartį su kita Vilniaus statybų bendrove, kuri ir turėjo atlikti projekte numatytus darbus.

Įtariama, kad subrangovas, susitaręs su paramos gavėju, suklastojo atliktų darbų aktą, kuriame melagingai įrašė, kad neva už 32 tūkst. eurų buvo sumontuotos grindys, lubos ir sutvarkytos sienos keliuose Pakruojo dvaro sodybos pastatuose, nors realiai tokie darbai nebuvo atlikti.

Paramos gavėjas savo parašu patvirtino suklastotą atliktų darbų aktą ir šio akto pagrindu išrašytą sąskaitą faktūrą. Tikėdamasis apgaule gauti Europos Sąjungos paramos lėšas, paramos gavėjas šiuos suklastotus dokumentus kartu su paramos gavėjo prašymu pateikė projektą administruojančiai VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūrai. Tačiau agentūra dėl netinkamai sutvarkytų dokumentų tūkstantinės paramos lėšų neišmokėjo.

Be to, tyrimo metu išaiškėjo, kad įgyvendinant Europos Sąjungos paramos lėšomis finansuojamą projektą tiek paramą gavusi, tiek subrangovu buvusi bendrovė apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą. Apskaičiuota, kad statybų bendrovė nedeklaravo daugiau nei 54 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčiu apmokestinamų sandorių ir į valstybės biudžetą nesumokėjo per 11 tūkst. eurų.

Baigta baudžiamoji byla perduota Vilniaus miesto apylinkės teismui. Pakruojo dvaro sodybos pritaikymo turizmui projektą įgyvendinusiems verslininkams gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.