Įtariamasis V.Dundulio nužudymu – neprognozuojamas ir pavojingas

Penktadienį į teismą atvestas asmuo, kuris įtariamas dėl verslininko Vilmanto Dundulio nužudymo. Įtariamasis – 26-erių klaipėdietis Marius Jonkus. Jam pateikti įtarimai dėl tyčinio nužudymo. Ketinama inkriminuoti ir įtarimus dėl šaunamojo ginklo pagrobimo. Sulaikymo metu jis turėjo V.Dundulio pistoletą, kuriuo, įtariama, ir nušovė verslininką.

Įtariamasis M.Jonkus yra įvykdęs ir kitų nusikaltimų, vagysčių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Įtariamasis M.Jonkus yra įvykdęs ir kitų nusikaltimų, vagysčių.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 13, 2015, 11:38 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:35 AM

Atvestas į teismo salę, įtariamasis pripažino kaltę ir gailėjosi dėl padaryto nusikaltimo. Spėjama, kad žudyti jis neplanavo – atėjo pirkti ginklo, bet neturėjo pinigų. Manoma, kad jis planavo atimti pistoletą, bet nesitikėjo, kad verslininkas priešinsis, todėl ir paleido šūvius.

Prokuroras paprašė M.Jonkui skirti trijų mėnesių suėmimą.

„Visi surinkti duomenys rodo, kad šitas žmogus buvo labai pavojingas. Galimai buvo planuojami ir rengiami kiti nusikaltimai. Labai neprognozuojamas, sunkiai nuspėjamo elgesio įtariamasis galėjo planuoti ir daryti kitus nusikaltimus“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo Klaipėdos policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro viršininkas Valdas Narutavičius.  

Pareigūnai atmeta užsakomosios žmogžudystės galimybę. Taip pat kol kas nėra duomenų, įrodančių, kad jauną vyrą žiauriam nusikaltimui galėjo pastūmėti nutrūkusi draugystė su mergina. 

Sulaikė žaibiškai

Ketvirtadienio vakarą įtariamasis buvo sulaikytas pietinėje miesto dalyje, netoli buvusios kavinės „Kalifornija“. „Sulaikymas buvo labai netikėtas įtariamajam. Vyras bandė priešintis – bėgti iš sulaikymo vietos. Padarė judesį – ranka link tos vietos, kur buvo kovinis ginklas. Galimai jis būtų tą ginklą traukęs. Bet sulaikymas vyko žaibiškai, jokių galimybių jis neturėjo“, – sakė V.Narutavičius.

Pareigūnai itin kruopščiai rengėsi operacijai. „Atsakingai ruošėmės sulaikymui, kad neatsitiktų paties blogiausio dar kartą – nebūtų sužaloti nei pareigūnai, nei aplinkiniai. Įtariamąjį sulaikė „Aro“ kovotojai, dalyvavo ir didžiulės mūsų pajėgos“, – aiškino pareigūnas.

Įtariamasis užėjo į kavinę, galbūt pavalgė, tada išėjo ir buvo sulaikytas.  

„Įtariamasis buvo atsargus, jis saugojosi ir slapstėsi, bet padarė tam tikrų klaidų, kurias mes išnaudojome“, – aiškino V.Narutavičius.

Policijos pareigūnai dvi paras intensyviai dirbo, kad atskleistų, kas galėjo paleisti mirtiną šūvį. „Iki paskutinės akimirkos asmuo buvo neaiškus. Buvo atliktas didelis analitinis darbas, tikrinami ryšiai, pastarųjų mėnesių (verslininko. – Red.) kontaktai“, – sakė Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius. Penktadienį įtariamasis buvo apklausiamas. „Apie motyvus kalbėti ankstoka. Įtariamasis pateikė keletą versijų, jos kol kas nelabai patikimos“, – kalbėjo prokuroras.

Iki lemtingo susitikimo verslininkas V.Dundulis ir jo nužudymu įtariamas M.Jonkus buvo nepažįstami.

Pagrobtas ginklas – vokiškas „Sig Sauer“ kovinis pistoletas. Ginklo numeris atitinka tą, kuris po nužudymo buvo pagrobtas iš Dundulių namų. 

Teistas už ginkluotą apiplėšimą

Įtariamasis M.Jonkus yra įvykdęs ir kitų nusikaltimų, vagysčių. Vyras yra nevedęs.  

Klaipėdos apskrities VPK duomenimis, įtariamasis anksčiau buvo teistas už ginkluotą juvelyrinių dirbinių parduotuvės apiplėšimą.

„Apiplėšimo metu jis buvo pridėjęs dujinį ginklą pardavėjai prie galvos. Dvi pardavėjos nukreipė ginklą nuo galvos, įtariamasis paleido du šūvius. Apiplėšimas nepavyko, vėliau jis buvo sulaikytas“, – nusikaltimo Klaipėdos centre detales prisiminė V.Narutavičius.

Už 2009 m. rudenį įvykdytą nusikaltimą jam buvo paskirti 4 metai nelaisvės, 2013 m. rudenį 1988 metų birželį gimęs klaipėdietis buvo paleistas iš pataisos namų.

Nušautą sūnų aptiko motina

Portalas lrytas.lt jau rašė, kad 53 metų V.Dundulis buvo nušautas antradienio popietę Klaipėdos centre esančiame daugiabutyje, kuriame gyvena jo tėvai.

V.Dundulis buvo nušautas erdviame savo tėvų bute Klaipėdos centre, Danės gatvėje. Policijai apie tai pranešė žuvusiojo motina. Iš nužudytojo tėvų namų, kuriuose įvyko tragedija, kriminalistai išnešė šautuvą su optiniu taikikliu.

„Tą dieną visi buvome namie. Žmona sėdėjo kambaryje, aš meistravau savo dirbtuvėje. Staiga pasigirdo vienas šūvis, o po kelių sekundžių – kitas. Iš pradžių pamanėme, kad išėjęs į balkoną sūnus šaudo iš orinio šautuvo. Priėjusi prie jo kambario durų žmona dar paklausė, iš kur toks triukšmas“, – apie bute įvykusią tragediją „Lietuvos rytui“ pasakojo nužudytojo tėvas Vilhelmas Dundulis.

Verslininko motina Stasė Dundulienė pailgu koridoriumi pasuko prie virtuvės. Tada atsivėrė kambario, kuriame gyveno sūnus, durys. Išbėgęs vyriškis pailgu koridoriumi nulėkė prie durų į laiptinę, jas atidarė ir nubėgo žemyn.

Viskas truko vos kelias sekundes – moteris nespėjo įsidėmėti nepažįstamojo išvaizdos. „Pajutę kažką negera, pravėrėme sūnaus kambario duris. Vilmantas sėdėjo atsilošęs ant sofos kruvina galva. Šoko ištikti dar mėginome jį gaivinti – čiupinėjau pulsą, bet tvinksnių nepajutau.Tada paskambinome policijai. Atvykę į namus medikai irgi niekuo negalėjo padėti – sūnus jau buvo miręs“, – tramdydamas ašaras kalbėjo V.Dundulis.

Nužudytasis labai vertino privatumą ir nesikviesdavo kitų nei į savo, nei juo labiau į tėvų namus. Todėl lieka mįslė, kaip žudikas pateko į V.Dundulio kambarį.

V.Dundulis buvo įsteigęs bendrovę „Arsafita“, vertėsi kavinių ir barų veikla. Prieš kurį laiką jo įmonei priklausė didžiulis elektroninis reklamos stendas prie uostamiesčio prekybos ir pramogų centro „Akropolis“. Tačiau vyras buvo prasitaręs, kad ši veikla klojasi nelabai sėkmingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.