Šiaulietes pensininkes mulkino kameroje sėdintis saldžiabalsis

Šiaulių pareigūnams pavyko sučiupti telefoninių sukčių gaują, kuriai vadovavo Kybartų pataisos namuose kalintis nuteistasis. Su įkalčiais pričiuptas vyriškis tikino nedaręs nieko blogo – juk aukos pačios atiduodavo pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 17, 2015, 4:50 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 10:35 PM

29 metų Tado Kubecko suburtoje gaujoje buvo ir keturi nepilnamečiai. Trys iš jų bus atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes nusikalsdami dar neturėjo 16 metų.

Tuo tarpu netrukus prieš teismą stosiančiam vadeivai, kuriam inkriminuojama net 17 nusikalstamos veiklos epizodų, ir dviem pagalbininkams gresia įkalinimas iki 8 metų.

Telefoniniai sukčiai per porą mėnesių Šiaulių mieste ir rajone apgavo mažiausiai 9 garbaus amžiaus moteris. Iš patiklių pensininkių išviliota 26 tūkstančiai eurų ir juvelyrinių dirbinių už 300 eurų.

Sukčius buvo išradingas

Šią sukčių gaują 2013 m. pabaigoje subūrė Kybartų pataisos namuose kalintis T.Kubeckas.

Nuteistasis įkalbino prisijungti pažįstamą devyniolikametį Vytautą Garipovą. Pastarasis šiaulietis surado kelis nepilnamečius kurjerius, kurių darbas buvo paimti iš patiklių močiučių pinigus.

Aukoms skambindavo Kybartuose kalintis T.Kubeckas. Patiklioms šiaulietėms buvo pasakojama istorija apie jos sūnaus, dukters ar anūko sužalotą mažametę mergaitę. Pensininkės patikėdavo, kad nuo nemalonumų artimą galima išgelbėti sumokėjus už padarytą žalą.

Sukčius triūsdavo išsijuosęs – jis pensininkėms prisistatydavo ir policijos pareigūnu, ir tariamai nukentėjusios mažametės namiškiu. Jei iškildavo būtinybė, aferistas sugebėdavo prakalbti net ir moterišku balsu.

Pinigus paimdavo nepilnamečiai

Kad jauką prarijusioms pensininkėms nekiltų nė menkiausios abejonės, vėl ragelį perėmęs „policininkas“ liepdavo joms surašyti ant popieriaus lapo ir tekstą apie atlyginamą žalą, ir perduodamų banknotų numerius.

Taip šiaulietės įtikėdavo, kad namiškiams ateityje pretenzijos nebebus keliamos.

Sukčiui belikdavo smulkmena – iškvosti adresą ir pasiųsti kurjerį.

Dažniausiai į aukos duris pasibelsdavo 16-metis D.L., bet kelis kartus vaikinas negalėjo, todėl pasiųsti buvo kiti trys nepilnamečiai.

Tyrė didžiulės pajėgos

Sukčių gauja negalėjo skųstis patiklių pensininkių stoka. Per porą mėnesių pavyko apmulkinti mažiausiai devynias aukas. Šiaulietės savo noru atidavė nuo 230 iki 13000 eurų.

Nusikaltėlis nebandė keisti sėkmę nešusio braižo, tad pareigūnai netruko suprasti, kad veikia ta pati grupuotė.

Jai demaskuoti buvo mestos didžiulės pajėgos – dirbo ne tik Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai, bet ir Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai.

Kruopštus darbas davė rezultatą – buvo demaskuoti ne tik gaujos nariai, bet ir brangiomis dovanomis lepinta vadeivos mylimoji. Pastarajai teko atiduoti iš pensininkės išviliotus auksinius papuošalus.

Siuntė dovanas mylimajai

Per ikiteisminį išsiaiškinta, kad didžioji dalis pinigų atitekdavo gaujos vadeivai T.Kubeckui. Pasiuntinukams buvo atiduodama itin menka grobio dalis, o kelis kartus jie kurjerio paslaugą atliko netgi neatlygintinai.

Vadeiva pinigus pasiimdavo iš banko sąskaitos. Praturtėjęs aferistas sugebėdavo Kybartų įkalinimo įstaigoje netgi įsigyti kvaišalų.

Kurjerių darbą kontroliavęs šiaulietis V.Garipovas rūpinosi ir vadeivos meilės reikalais. Mat aferistas buvo apsukęs galvą ištekėjusiai šilutiškei.

Jai kalinčio mylimojo vardu šiaulietis pagalbininkas veždavo gėlių, šampano, buvo netgi išnuomojęs limuziną.

Šaipėsi iš apgautų aukų

Gauja buvo demaskuota, kai bandė apgauti Kuršėnų gyventoją. Pareigūnai sučiupo ne tik sukčius, bet ir vadeivos mylimąją. Pastarosios namuose per kratą buvo rasti iš šiaulietės pensininkės paimti papuošalai.

Pareigūnų su įkalčiais pričiuptas aferistas nustebino įžūlumu. Per paskutinę apklausą jis netgi pasišaipė iš apgautųjų patiklumo.

T.Kubeckas atviravo, kad per mėnesį pakeičia po penkiasdešimt telefono numerių, tad nė neketina sustoti. Vyriškis apklausiamas vaipėsi, kad neatiminėja pinigų iš pensininkių – santaupas jos atiduoda pačios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.