Teisme – byla dėl neteisėtai sumedžioto briedžio

Jonavos rajono apylinkės teisme pradėta nagrinėti administracinė byla dėl neteisėtai sumedžioto briedžio patelės. Savo ruožtu tyrimą dėl šio įvykio pradėjo ir Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas, kuris turėtų atsakyti, ar neteisėto gyvūno sumedžiojimu pasibaigusioje medžioklėje dalyvavęs vienas šios agentūros specialistas elgėsi teisėtai.

Teisme – byla dėl neteisėtai sumedžioto briedžio.<br>jonavoszinios.lt nuotr.
Teisme – byla dėl neteisėtai sumedžioto briedžio.<br>jonavoszinios.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė/jonavoszinios.lt

Feb 24, 2015, 11:55 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:45 AM

Svilonių (Užusalių sen.) miškuose gyvūnas buvo nušautas pernai metų pabaigoje, tačiau tyrimas ir ekspertizės baigėsi, o byla teismą pasiekė tik dabar.

Svilonių medžiotojų būrelio du nariai – medžioklės vadovas bei vienas medžiotojas – teisme atsidūrė dėl to, jog neteisėtai nušovė tuo metu draudžiamo medžioti amžiaus briedžio patelę.

Pagal turimą licenciją medžiotojai galėjo šauti tik į briedžio jauniklį, tačiau ekspertai patvirtino, kad sumedžiotas gyvūnas – vienų metų ir šešių mėnesių amžiaus.

Medžioklės vadovas Vytautas Lipnius teisme aiškino, jog vizualiai sumedžiotas gyvūnas atrodė ne kaip suaugęs, tačiau kaip jauniklis.

„Taip atrodė dešimčiai medžiotojų, o įtarimas kilo tik dviems medžiotojams. Jie apie tai pranešė aplinkos apsaugos specialistams, o ekspertai pavirtino, kad sumedžiotas gyvūnas tikrai nėra jauniklis“, – sakė medžioklei vadovavęs V.Lipnius.

Medžiotojas savo padarytą pažeidimą pripažįsta, tačiau sako, kad viskas įvyko ne iš blogos valios, o per klaidą.

Už šį pažeidimą numatyta nuo 868 iki 1737 eurų bauda su teisės medžioti atėmimu nuo vienerių iki penkerių metų.

Nemalonumai dėl nušauto briedžio patelės užgulė ir Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresniojo specialisto Marijaus Tomkaus pečius. Medžioklėje, kai buvo nušauta briedžio patelė, taip pat dalyvavusiam M.Tomkui tenka aiškintis dėl savo elgesio medžioklės metu.

Kaip teigiama kelioms institucijoms, o tarp jų – ir Aplinkos ministerijai pateiktame skunde, M.Tomkus neužbėgo už akių medžioklės taisyklių pažeidimams ir pasyviai stebėjo, kaip nušautai briedžio patelei buvo panaudota specialios paskirties plomba ir sumedžiotas gyvūnas buvo išgabentas.

Jonaviečių skundą dėl M.Tomkaus veiksmų aiškinasi Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas. Kaip jonavoszinios.lt informavo Kauno regiono aplinkos apsaugos departamente, jonaviečių skundas ir jame nurodytos aplinkybės dar nėra ištirtos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.