N.Venckienės sekliai – pakeliui į teisiamųjų suolą

Kol prokurorų ir tyrėjų darbo grupė skaičiuoja, ką Lietuvoje prisidirbo Neringa Venckienė, jos teta Audronė Skučienė bei gerbėjai jau ruošiasi naujam teismui, kuriame aiškinsis, kodėl sekė ir šmeižė žmones.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2015-02-26 17:34, atnaujinta 2018-01-12 04:48

„Įtariamieji jau kitą savaitę baigs susipažinti su bylos medžiaga, tada surašysime kaltinimus ir bylą perduosime teismui nagrinėti“, – portalui lrytas.lt sakė ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Rita Poškienė.

Buvo planuota, kad byla teismą pasieks anksčiau, tačiau jos perdavimas užtruko dėl įtariamųjų skundų, kuriuos susipažinę su byla turėjo teisę paduoti įtariamieji.

Pasak R.Poškienės, visi padavusieji skundus prašė tik vieno ikiteisminį tyrimą jų atžvilgiu nutraukti, nes esą nėra nusikaltimo kvalifikacijos arba nusikaltimo sudėties.

Vienas įtariamųjų kreipėsi į teismą, kad būtų panaikintas laikinas apribojimas jo turtui. Kol teismas nagrinėjo jo skundą, likusieji Garliavos sekliai negalėjo susipažinti su byla, todėl jiems susipažinimo terminas buvo pratęstas.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2010 metų gruodį, gavus nužudyto Vaido Milinio mamos Marijos Milinienės pareiškimą.

M.Milinienė tyrėjų paprašė išsiaiškinti, kas ir kodėl organizavo šmeižtą prieš jos sūnų ir, kodėl netrukus po jaunuolio mirties jis buvo įvardintas, kaip pedofilas Aidas, kurio esą ieškojo Drąsius Kedys.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, paaiškėjo, kad Garliavoje buvo suburtas visas seklių klanas, kuriam vadovavo pati N.Venckienė su savo teta.

Apie tai pirmasis prabilo prie Venckų ir Kedžių namų metus gyvenęs Vitalijus Keršis.

Iškviestas į policiją, jis net neketino prisiimti N.Venckienės ir A.Skučienės kaltės ir išklojo, kas kaip ir kada organizavo Venckams neįtikusių žmonių sekimą.

Pasak V.Keršio, ką sekti N.Venckienė dažniausiai nurodydavo A.Skučienei, o ši tuometės teisėjos pageidavimus perduodavo prie tvoros budėjusiems žmonėms.

Nelegaliems sekliams buvo duotos kaukės, vaizdo kamera, taip pat instrukcija, kuo jie turi pasidomėti ir ką privalo sekti.

Nors tokių instrukcijų buvo ne viena, V.Keršiui pavyko išsaugoti ir tyrėjams atiduoti tik vieną raštą.

Jis buvo parašytas N.Venckienės namuose V.Keršio akivaizdoje.

Liudytojo teigimu, raštą rašė A.Skučienė, o jai diktavo N.Venckienė, kuri perskaičiusi baigtą „šedevrą“ iškėlė į viršų nykštį – esą puikiai parašyta.

Iš raštelio matyti, kad Venckų ir Kedžių taikiniu buvo tapę ne tik žmonės, kuriuos jie tiesiogiai kaltino pedofilija, bet ir N.Venckienei neįtikę teisėjai ar advokatai, kurie vienoje ar kitoje byloje gynė Laimutę Stankūnaitę ar Andrių Ūsą – Aukščiausiojo teismo teisėjas Armanas Abramavičius, šokėjos Editos Daniūtės vyras Mindaugas Vasiliauskas, advokatė Loreta Kraujutaitienė, restorano „Žemyn upe“ vadovė Nomeda Vilpišauskienė, Gintaras Bašinskas, kurio sodyboje prieš mirtį viešėjo A.Ūsas.

V.Keršis neigė ką nors sekęs, tačiau apklausti kiti liudytojai patvirtino, kad Klonio gatvėje ir be V.Keršio buvo kam vykdyti N.Venckienės ir jos giminaičių nurodymus. Vieni asmenys sekdavo L.Kraujutaitienę, kiti nuvažiavę stebėdavo, ką savo namuose veikia Ūsai, treti persekiojo Milinių šeimą. Renaldas Ščiglinskas bus teisiamas už L.Stankūnaitės ir jos dukters sekimą jau mergaitę išvadavus iš N.Venckienės namų, o Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja Raminta Baltuškienė – dėl daryto poveikio Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistėms.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Garliavoje buvo susikūrusi tikra organizuota nusikalstama grupuotė, kurios nariai turėjo konkrečias savo pareigas ir bendrą kasą.

Kol kas į teisiamųjų suolą sės tik 11 grupuotės narių: ne vieną bylą dėl savo „violetinės“ veiklos užsidirbęs R.Ščiglinskas, Andrejus Lobovas, aktyviai skleidžiantis gandus esą L.Stankūnaitės dukters jau nėra gyvųjų tarpe, dėl trukdymo antstoliai Sonatai Vaicekauskienei atlikti savo pareigas jau teisiami Gediminas Aidukas ir Darius Kaminickas, taip pat Gintaras Banaitis, Violeta Banaitienė, Rimantas Stanislovas Rimkevičius, Tatjana Borovec, R.Baltuškienė ir savo „šeimininkės“ išsižadėjęs V.Keršis

Čikagoje nuo teisėsaugos pasislėpusios N.Venckienės ir jos į Vokietiją gyventi išvykusio pusbrolio Tado Skučo atžvilgiu baudžiamoji byla išskirta.

Nukentėjusiais šioje byloje pripažinta dešimt žmonių: M.Milinienė, jos vyras buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis, jų du vaikai, L.Stankūnaitė su mažamete dukterimi, Andriaus Ūso našlė Guoda Sakalinskaitė-Ūsienė, advokatai L.Kraujutaitienė ir Gintaras Černiauskas bei antstolė S.Vaicekauskienė.

N.Venckienei vien šioje byloje yra pareikšti įtarimai pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl šmeižto, mirusiojo atminimo paniekinimo, neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, neteisėto šios informacijos panaudojimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas