STT tyrimas ir teismai retina „Valentis Pharma“ gretas

Korupcijos platinant vaistus skandalo smaigalyje atsidūrusi farmacijos bendrovė „Valentis Pharma“ gali susidurti su darbuotojų problema.

R.Tarasevičienę teismas leido suimti 10 parų.<br>R.Vitkaus nuotr.
R.Tarasevičienę teismas leido suimti 10 parų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2015-02-26 12:29, atnaujinta 2018-01-12 05:49

Nusikalstamą korupcinę schemą, kurioje, be farmacininkų, dalyvavo ir įvairių šalies gydymo įstaigų gydytojai, atskleidę Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai sulaikė 11 „Valentis Pharma“ darbuotojų.

Dalis sulaikytųjų už grotų liko ir pasibaigus sulaikymo terminui.

Ketvirtadienį Šiaulių apylinkės teismas leido suimti papirkinėjimu įtartas šiaulietę 36 metų Sandrą Žainienę ir kaunietę 41 metų Ritą Tarasevičienę.

„Valentis Pharma“ Šiaulių regiono vadybininkė S.Žainienė už grotų turės praleisti 15 parų, R.Tarasevičienę leista suimti 10 parų.

Trečiadienio vakarą Vilniaus apylinkės teismas dešimčiai parų leido suimti „Valentis Pharma“ Vilniaus regiono vadybininkę Jurgitą Misevičienę.

Likusiems aštuoniems antradienį sulaikytiems “Valentis Pharma“ darbuotojams skirtos švelnesnės, su laisvės atėmimu nesusijusios kardomosios priemonės. 

Sulaikytoji slėpė veidą

Ketvirtadienį į Šiaulių apylinkės teismą atvesdinta „Valentis Pharma“ Šiaulių regiono vadybininkė S.Žainienė išvydusi žurnalistus puolė slėpti veidą – moteris susigūžė ir nuleido galvą.

Į posėdžių salę įvesta S.Žainienė griebėsi gudrybės – ji išsipynė į kasą supintus plaukus ir išvedama iš salės jais užsidengė veidą.

S.Žainienė panoro įdėmiau susipažinti su jai pateiktais įtarimais, tad teismo posėdis dėl kardomosios priemonės paskyrimo užtruko ilgiau nei buvo numatyta.

Papirkimu, įvykdytu organizuotos grupės, įtariamą S.Žainienę prokuroras prašė suimti vienam mėnesiui. Šis prašymas buvo motyvuotas tuo, kad būdama laisvėje įtariamoji gali trukdyti procesui, sunaikinti įrodymus ar bandyti paveikti kitus asmenis.

Advokatas pasigedo konkretumo

S.Žainienės advokatas Rolandas Tamašauskas prašė teismo jo ginamosios nesuimti. Advokatas piktinosi tuo, kad perskaičius teismui perduotą tyrėjų medžiagą net neaišku, kuo konkrečiai jo ginamoji yra įtariama.

„Teismui pateiktame prašyme dėl mano ginamosios suėmimo yra daug bendrų frazių, tačiau neįvardijama, ką konkrečiai blogo padarė mano ginamoji.

Jei tyrėjai turi konkrečių įrodymų, juos ir privalėjo pateikti teismui – toks yra Aukščiausiojo teismo išaiškinimas.

Šiuo atveju neįvardijus konkrečių veikų mano ginamajai neužtikrinama teisė apsiginti“, – piktinosi S.Žainienės advokatas. 

Antrąją įtariamąją – kaunietę R.Tarasevičienę – teismas leido suimti dešimčiai parų. Ši moteris išvydusi žurnalistus veido neslėpė.

Gydytojams likdavo solidi suma

Jau aišku, kad kompanijos „Valentis Pharma“ vadybininkus įklampino du ypač palankiomis sąlygomis siūlomi preparatai – sąnarių skausmui gydyti skirti sinovinio skysčio papildai „Versan Fluid“ ir „Versan Fluid Uno“.

Siūlyti šiuos, o ne konkurentų preparatus „Valentis Pharma“ vadybininkams gydytojus įkalbėti būdavo ne itin sunku – tokį apie du šimtus eurų kainuojantį preparatą savo pacientui skyręs gydytojas gaudavo į kišenę beveik pusę medikamento kainos.

Įtariama, kad „Valentis Pharma“ atstovai dėl papildų „Versan Fluid“ ir „Versan Fluid Uno“ platinimo buvo susitarę su daugiau kaip 30 Lietuvos miestų ir rajonų gydytojais.

Pareigūnų duomenimis, gydytojams papirkti vien per 2014 metus ši įmonė galėjo skirti daugiau kaip 0,5 mln. litų (apie 145 000 eurų).

STT tyrėjų akiratyje atsidūrusi farmacijos kompanija „Valentis Pharma“ įkurta 2003 metais. Per metus 10–20 milijonų eurų apyvartą pasiekiančioje bendrovėje dirba 30 darbuotojų.

Kompanija turi padalinius Šveicarijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Čekijoje, Bulgarijoje. Pagrindinė kompanijos būstinė yra Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.