Iš Vokietijos grįžęs emigrantas permaldavo Lietuvos teismą

Klaipėdos apylinkės teismą sugraudino anksčiau ne kartą teisto emigranto Edmundo Ščiukos ašaros – 28 metų vyras už brangių dviračių vagystę nubaustas tik pinigine bauda.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Feb 27, 2015, 8:13 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:11 AM

Jonavos gyventojas E.Ščiuka pats atvyko į teismą iš Vokietijos, kurioje dirba ir gyvena su šeima.

Jis apgailestavo dėl įvykdyto nusikaltimo ir su ašaromis akyse maldavo švelnesnės bausmės.

Pavogė išsinuomotus dviračius

Užpernai balandžio 26-ąją atvykęs į Klaipėda su kompanija E.Ščiuka sumanė pasilinksminti – prie Vasaros estrados išsinuomojo tris keturračius dviračius. Kiekvienas jų kainuoja daugiau kaip 200 eurų.

Jonaviškis pateikė savo asmens dokumentus, pasirašė nuomos sutartį su įmone „Budana“, sumokėjo pinigus, gavo čekį. Pramogautojas žadėjo tos pačios dienos pavakarę grąžinti dviračius savininkams.

Kai kompanija pasivažinėjo Girulių miško takais, E.Ščiukai šovė į galvą mintis nugvelbti svetimą turtą. Du dviračius „Berg Extra“ jis kažkur nudaigojo, o trečią pardavė gatvėje.

Tikino pasukęs į doros kelią

Neatgavę dviračių jų savininkai po kelių dienų kreipėsi į policiją.

Kriminalistams nebuvo sunku aptikti anksčiau šešis kartus už vagystes, narkotikus teisto E.Ščiukos pėdsakus.

Vagišius jau buvo nusibeldęs į Vokietiją – keltu nuplaukė į Kylį, po to persikėlė į Riugeno salą ir gyveno Zasnico mieste.

Pernai gavęs teismo šaukimą atvykti į Klaipėdą E.Ščiuka nesispyriojo, bet prašė atidėti posėdį, nurodęs jam svarbią priežastį: „Riugene man reikia baigti vokiečių kalbos kursus.“

Vyras tikino, kad Vokietijoje jo gyvenimo būdas pasikeitė – pasukęs doros keliu, susirado darbą, nuomoja būstą, kuriame gyvena su šeima.

Laukė, kol pabaigs kursus

Teisėsaugininkai svarstė, ką daryti: kreiptis į Vokietiją dėl E.Ščiukos ekstradicijos ar patikėti įtariamojo pažadais, kad pats atvyks į teismą?

Vieną kartą E.Ščiuka jau buvo perduotas Lietuvai, kai reikėjo teikti parodymus vienoje su narkotikų prekeivių gaujos veikla susijusioje byloje.

Taupant valstybės lėšas nuspręsta palaukti, kada E.Ščiuka baigs vokiečių kalbos kursus ir pats įžengs į Klaipėdos apylinkės teismą.

Prisiminęs pavogtus dviračius teisiamasis susijaudino – pripažino kaltę, su ašaromis akyse gailėjosi dėl neapgalvoto poelgio.

Suteikė dar vieną galimybę

Tyrėjai įtaria, kad dviračius vagiančiam E.Ščiukai galvoje kirbėjo tik viena mintis – kaip prasimanyti pinigų narkotikams.

Teisiamųjų suole emigrantas apie nesunkiai atskleistos vagystės motyvus plačiau nepasakojo, tvirtino jau atsisakęs kvaišalų.

Teismas įvertino E.Ščiukos atgailą ir suteikė jam dar vieną galimybę žengti doros keliu – nepasiuntė už grotų.

„Jis pripažino savo kaltę, gyvena ir dirba Vokietijoje, stengiasi keisti savo būdą“, – nuosprendyje pažymėjo teisėja Zita Romanovaitė.

Už vagystę E.Ščiukai skirta 750 eurų bauda.

Nuteistasis įpareigotas atlyginti dalį „Budanos“ pateikto civilinio ieškinio dėl turtinės žalos atlyginimo – sumokėti 1442 eurus.

Dviračių netekę nuomotojai reikalavo, kad E.Ščiuka kompensuotų jų nuostolius ir dėl negautų pajamų, bet ši ieškinio dalis atmesta.

„Mėginsiu kaip nors atlyginti žalą dalimis“, – murmėjo belangės išvengęs emigrantas.

Pasirodęs Lietuvoje E.Ščiuka sužinojo dar viena naujieną. Per tą laiką jį pasivijo dar viena baudžiamoji byla – Kaišiadorių rajono apylinkės teismas vyrą teisė už dar vieną nusikaltimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.