Svarbus liudytojas staiga prarado atmintį

Buvusį Seimo narį Vitą Matuzą pareigūnams įskundęs ir pats baudžiamosios bylos išvengęs verslininkas staiga pamiršo, kada ir kiek pinigų perdavė politikui. Teisme jis neįstengė prisiminti net savo algos.

E.Babenskas (kairėje) tyrėjams yra pasakojęs, kad dalį pinigų, kurie turėtų būti skirti labdarai, perdavė V.Matuzui.<br>T.Bauro nuotr.
E.Babenskas (kairėje) tyrėjams yra pasakojęs, kad dalį pinigų, kurie turėtų būti skirti labdarai, perdavė V.Matuzui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 26, 2015, 6:43 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:33 AM

Mažesnė paramos dalis – pagyvenusių ir neįgalių žmonių organizacijoms, didesnė – V.Matuzui.

Apie tokias labdaros fondo „Paramos iniciatyvos“ pinigų dalybas tyrėjams atvirai pasakojęs jo vadovas Edmundas Babenskas teisme viską pamiršo.

„Dabar neprisimenu, negaliu pasakyti“, – keliasdešimt kartų vakar Vilniaus apygardos teisme (VAT) pakartojo labdaros fondui „Paramos iniciatyvos“ vadovavęs veikėjas.

Teisiamasis nori tikslumo

Byloje teigiama, kad 2009 metais įkurtam fondui iš tiesų vadovavo V.Matuzas, tačiau Seimo narys negalėjo būti jo steigėjas. Todėl fondo steigėju ir direktoriumi tapo E.Babenskas.

Ikiteisminio tyrimo metu mažiausiai devynis kartus apklaustas E.Babenskas prisipažino, kad dalį paramai skirtų pinigų persivesdavo į savo asmeninę banko sąskaitą, tuomet pinigus išgrynindavo ir perduodavo V.Matuzui.

Jis yra nurodęs, kad iš fondo sąskaitos paėmė ir V.Matuzui per kelis kartus perdavė 58 tūkstančius litų.

Pinigus konservatoriui jis perduodavo Seimo viešbutyje, politiko automobilyje, netoli Seimo esančiose kavinėse. Su V.Matuzu dažnai bendravęs verslininkas turėjo nuolatinį leidimą ir į Seimo rūmus.

E.Babenskas VAT patvirtino, kad ikiteisminio tyrimo metu jo duoti parodymai teisingi, tačiau nebegalėjo prisiminti, kiek kartų ir kokiomis sumomis nešė pinigus Seimo nariui. Tai iš buvusio bendražygio bandė išgirsti pats V.Matuzas.

„Specialiosios tarnybos fiksavo viską. Byloje skaitydamas apie dešimt savo gyvenimo metų pasigendu tik šių epizodų. Jei kiekvienas mano žingsnis buvo stebimas, norėtųsi apie tai žinoti detaliau“, – neišgirdęs atsakymo pareiškė V.Matuzas.

Prašė nupirkti fotoaparatą

Tuomečio Seimo nario V.Matuzo veikla susidomėjusiems Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnams E.Babenskas atskleidė ne tik labdarai skirtų pinigų dalybų schemą.

2013 metų spalį per vieną apklausą STT Panevėžio skyriuje fondo vadovas parašė pareiškimą, kad prieš dvejus metus V.Matuzas iš jo reikalavo kyšio – fotoaparato.

Politikas esą norėjo fotografuoti renginius. Fotoaparatą E.Babenskas užsakė ir už 2100 litų nupirko iš savo pažįstamų parduotuvės.

Kelioms viešosioms įstaigoms tuo metu vadovavęs E.Babenskas dirbo ir bendrovės „Lithill ID“ komercijos direktoriumi.

Sąskaita už pirkinį buvo išrašyta šiai bendrovei, tačiau kurios įstaigos pinigais mokėjo už fotoaparatą, E.Babenskas pamiršo.

Kyšis – po Seimo langais?

Tačiau E.Babenskas prisiminė, kad 2011 metų lapkritį Seimo rūmų kieme fotoaparatą jis perdavė V.Matuzui. Politikas esą jį iš karto nusinešė į savo automobilį „Audi A6“.

E.Babenskas teigė, kad V.Matuzas niekada nesiūlė sumokėti už šį fotoaparatą ir nesidomėjo, už kokius pinigus jis pirktas.

Verslininko pareiškimas apie kyšį sukėlė įtarimų ir šią bylą nagrinėjančiam teisėjui.

„Jūs visą laiką tvirtinote, kad fondui realiai vadovavo V.Matuzas. O jei fotoaparatas buvo pirktas už fondo lėšas, tai jo vadovas paėmė kyšį pats iš savęs?“ – domėjosi teisėjas Stasys Lemežis.

Nepamena net atlyginimo

E.Babenskas per apklausas kartojo, kad vadovaudamas fondui tik vykdė V.Matuzo, kurį visą laiką vadino įtakingu Seimo nariu, nurodymus. Ar už tai jis gavo atlyginimą?

Jų telefono pokalbius įrašinėję pareigūnai užfiksavo derybas dėl atlyginimo. E.Babenskas prašė V.Matuzo, kad jam būtų mokamas 500 litų, o buhaltere įdarbintai jo gyvenimo draugei Eleonorai Leksikovai – 300 litų mėnesinis atlyginimas.

„Toks atlyginimas buvo nustatytas. Ar buvo mokamas, nepamenu“, – atsakė atmintį praradęs liudytojas.

Draugavo, bet bijojo

Per vieną iš apklausų E.Babenskas buvo užsiminęs, kad iš V.Matuzo sulaukė netiesioginių grasinimų.

Jo tvirtinimu, tądien, kai Seimas panaikino V.Matuzo neliečiamybę, politikas įsakmiu tonu E.Babenską iškvietė į skubų susitikimą.

Jie susitiko Vilniaus centre, šalia Finansų ministerijos, – V.Matuzas esą įspėjo, kad gali būti domimasi fondo veikla, ir nurodė jokios informacijos neteikti.

„Iš V.Matuzo kalbos tono supratau, kad jis lieka įtakingas. Aš tai supratau kaip netiesioginį grasinimą tuo atveju, jei kam nors prasitarsiu apie mūsų bendravimą“, – nurodyta apklausos protokole.

Įtarimų dėl pasisavintų labdaros pinigų sulaukęs E.Babenskas 16 parų praleido Panevėžio areštinėje, bet pradėjus bendradarbiauti su teisėsauga jo byla buvo nutraukta.

Prokurorė domėjosi, ar išsamius parodymus davęs, bet staiga viską pamiršęs E.Babenskas nebuvo susitikęs su V.Matuzu ir nepatyrė jo spaudimo.

„Ką aš jaučiu – mano reikalas, bet susitikimų nebuvo“, – atsakė buvęs įtakingo konservatoriaus bendražygis.

Apie dešimt metų su E.Babensku artimai bendravusį V.Matuzą nustebino, kad jo bendražygis per visas apklausas nurodė norėjęs palaikyti gerus santykius su Seimo nariu: „Iš to, kas parašyta byloje, susidaro įspūdis, kad su manimi bendravote tik dėl interesų. Aš visą laiką maniau kitaip.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.