Plėšikai – su mėlynais švyturėliais ir policijos pažymėjimais

„Greitų, didelių pinigų ištroškę bei kontrabandininkus nuskriausti užsigeidę nusikaltėliai važinėja prabangiais automobiliais tamsintais stiklais. Atvykę prisistato teisėsaugos pareigūnais ir ištraukia suklastotus kriminalistų ženklelius“, – tokį šiandienos nusikaltėlių portretą portalui lrytas.lt nupiešė kriminalinės policijos pareigūnai, bandantys pažaboti įžūlius plėšikus.

Prieš kelias savaites policininką vaizduojantis vilnietis vėl įkliuvo teisėsaugai.<br>Vilniaus apskrities policijos nuotr.
Prieš kelias savaites policininką vaizduojantis vilnietis vėl įkliuvo teisėsaugai.<br>Vilniaus apskrities policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gražvydas Jankauskas

Apr 8, 2015, 12:00 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:39 AM

Tokiai madai atsirasti, matyt, nemažai reikšmės turėjo vienas Vilniaus nusikaltėlių gaujoms priskiriamų asmenų, kuris kartkartėmis įkliūdavo su policijai įprastais švyturėliais, garsiniais signalais, o galiausiai ir su padirbtu garsiausios kriminalistų įstaigos ženklu.

Be dokumentų, bet su narkotikais

Kai kovo viduryje Elektrėnų policijos patruliai kelyje A1 (Vilnius–Kaunas–Klaipėda) sustabdė įtartinai važiuojantį „Mercedes-Benz“ S klasės automobilį, pareigūnai manė, jog tai bus įprastas patikrinimas.

Tačiau iškratę automobilį patruliai aptiko nemažai jiems susidomėjimą sukėlusių daiktų. Tarp jų buvo ir padirbtas Lietuvos kriminalinės policijos biuro ženklelis, taip pat teleskopinė lazda bei cigarečių pakelyje paslėptas maišelis su „pigiųjų“ narkotikų klasei priskiriamo amfetamino milteliais.

Sustabdytas  automobilis buvo tamsintais stiklais, o vairuotojas neturėjo teisės vairuoti, nes anksčiau už pažeidimus iš jo buvo atimtas pažymėjimas.

Abu automobiliu važiavę asmenys buvo nepanašūs į kriminalistus, todėl nedelsiant atsidūrė Elektrėnų policijos komisariate.

Paaiškėjo, kad sulaikytieji – Aušvydas Grybas (g. 1980 m.) ir Igoris Demčenka (g. 1982 m.) yra neblogai teisėsaugai žinomi asmenys.

Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, abu jie priskiriami Vilniaus organizuotų nusikaltėlių grupuotėms. Praeityje A.Grybas buvo susilaukęs teisėsaugos nemalonės dėl nelegalaus ginklo nešiojimo.

Automobilyje aptiko švyturėlius

Kur jie tą dieną važiavo ir ką ketino daryti su padirbtu Kriminalinės policijos biuro darbuotojo ženkleliu, vyrai taip ir nesugebėjo paaiškinti.  Todėl buvo sulaikyti ir uždaryti dviem paroms į areštinę.

Neoficialiomis žiniomis, paaiškėjo, kad ne taip seniai – praėjusių metų spalio pradžioje – tas pats mersedesas ir jo šeimininkas policijos pareigūnams buvo įkliuvęs dėl panašios istorijos.

Tada šiame prabangiame (šiandien tokios transporto priemonės kaina siekia apie 20 tūkstančių eurų. – Red. past.) limuzino klasės automobilyje buvo aptikti neteisėti švyturėliai ir garso signalus skleidžianti įranga.

Švyturėlius ir garso signalus leidžiama naudoti tik specialiųjų teisėsaugos tarnybų automobiliuose.

Kai pareigūnai gražiuoju vairuotojui mėgino paaiškinti, kad teks išmontuoti švyturėlius, šis šiurkščiai atšovė to nedarysiąs. Netrukus patruliai iškvietė vežimėlį, kuriuo ir buvo išgabentas „Mercedes“, aprūpintas dažniausiai tiktai policijos automobiliuose naudojama atributika.

Nuvykus į autoservisą buvo išmontuoti ir konfiskuoti švyturėliai, o automobilio savininkas, stengdamasis išlikti nepastebėtas, netrukus pasikeitė registracijos numerius.

Patruliams surašius protokolą dėl neteisėto švyturėlių naudojimo, paaiškėjo, kad tuo pačiu „Mercedes“ automobiliu prieš 14 valandų važiavęs asmuo gerokai viršijo leistiną greitį, todėl buvo užfiksuotas stacionariu greičio matavimo prietaisu. Taip pat paaiškėjo, kad mašiną vairavo tas pats asmuo, iš kurio  atimta teisė vairuoti automobilį.

Gyvena Policijos departamento pašonėje

Šaltinių žiniomis, ne pirmą kartą policininką vaizduojantis ir dėl to nemalonumų sulaukiantis mersedeso savininkas gyvena Policijos departamento, kuriame įsikūręs ir Kriminalinės policijos biuras, kaimynystėje – Saltoniškių gatvės 36-uoju numeriu pažymėtame name.

Manoma, kad šiame daugiabutyje vyras butą nuomojasi. Nėra duomenų, kad anksčiau jis būtų studijavęs ar dirbęs su teisėsauga susijusioje tarnyboje, tad sudėtinga paaiškinti jo keistą potraukį policijos įrenginiams.

Į redakciją kreipęsi namo gyventojai kalbėjo įsidėmėję, kad savotiška „įžymybe" tapęs mersedesas dažniausiai išvažiuoja tik naktimis. Kartkartėmis vyrukas „pokštauja“ įvažiuodamas į kiemą ir įjungdamas garso signalus.

Kad  vyriškis neturėdamas teisės vairuoti  dažniausiai važinėja tik naktimis, galima paaiškinti: tamsiuoju paros metu yra kur kas menkesnė tikimybė būti sustabdytam nei dieną.

„Kiaurą dieną šitas automobilis dulka požeminėje aikštelėje, tačiau naktimis kažkur išvažiuoja. Jo savininko išvaizda labiau primena ne „mentą“ ar tvarkingo biuro darbuotoją, o žmogų, kuris greičiausiai užsiima neteisėta veikla. Panašu, kad visą dieną drybso lovoje, o naktimis išsiruošia tvarkyti neaiškių reikalų“, – teigė savo vardo nenorėję viešinti Saltoniškių namo gyventojai.

Provincijoje paplitusi maskuotė

Garsiausias pastarojo meto šalies nusikaltėlių gaujas – Kauno Agurkinius ar Kamuolinius bei vilniečio Marijano Taraškevičiaus vadovaujamus cigarečių, kvaišalų kontrabandininkus sutriuškinę elitiniu laikomo Kriminalinės policijos biuro darbuotojai teigė turį nemažai duomenų apie policininku apsimetinėjantį kaimyną.

Jis nuolat įsigudrina patekti į policijos patrulių akiratį dėl automobilyje vežiojamų teisėsaugai būdingų įrenginių, tad rimtus tyrimus atliekantiems pareigūnams toks elgesys kelia pašaipią šypseną.

„Tokio asmens rimtai vertinti negalima, kadangi tai greičiau į aukščiausią bukiausių nusikaltėlių sąrašo vietą pretenduojantis veikėjas“, – pastebėjo vienas aukščiausių šalies teisėsaugininkų. Jo teigimu, tokie atvejai Lietuvoje ypač reti. 

Šiuo metu Kriminalinės policijos biurui vadovaujantis Rolandas Kiškis  prisiminė, kad nusikaltėlių su kriminalistų pažymėjimais pasitaikydavo ir anksčiau. Jam yra tekę girdėti, kad suklastotais policininkų pažymėjimais kartkartėmis prekiaujama Gariūnų turgavietėje.

„Pamenu, dar dirbdamas operatyvininku Ukmergės policijoje buvau susidūręs su keliais vietos banditėliais, kurie vis patekdavo į teisėsaugos rankas dėl padirbtų pareigūnų pažymėjimų naudojimo. Tokie veiklos metodai nusikaltėliams yra efektingi. Ypač tais atvejais, kai jie nutaria neteisėtai pralobti iš kontrabandininkų ar kitų ne visai legalia veikla besiverčiančių asmenų. Juk įprasta, kad pastarieji net ir nukentėję nelinkę kreiptis į policiją“, – teigė R.Kiškis.

Tačiau atvejo, kad  nusikaltimuose būtų panaudojami Kriminalinės policijos biuro pareigūnų pažymėjimai, R.Kiškis negalėjo prisiminti.

Pareigūnas teigė, kad banditų siautėjimo laikais (1990–2000 metais) kone visos garsiausios šalies nusikaltėlių grupuotės į rimtesnius kriminalinius žygius susiruošdavo vilkėdamos policininkų uniformomis.

Dažniausiai taip užsimaskavę banditai perimdavo šalies keliais riedančius kontrabandininkų gabenamus spirito ar cigarečių prikimštus krovinius.

„Negalėčiau sakyti, kad šiandienos nusikaltėlių karta nesinaudoja pareigūnų uniformomis. Tačiau dabar tokių atvejų pasitaiko kur kas rečiau“, –  kalbėjo R.Kiškis.

Pastebėta, kad dažniausiai darydami nusikaltimus policijos pareigūnais linkę prisistatyti ne šalies didmiesčių, o mažesnių miestelių bei rajonų gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.