B.Burgis: „Šie pokalbiai yra geriausios mano gyvenime kalbos“

Kauno apylinkės teismui toliau nagrinėjant baudžiamąją bylą, kurioje sistemingu nepilnametės bauginimu panaudojant psichinę prievartą kaltinamas buvęs KTU gimnazijos vadovas B.Burgis, buvo išklausyti slapta daryti įrašai.

B.Burgis nesigina slaptuose įrašuose užfiksuotų pokalbių.<br>M.Patašiaus nuotr.
B.Burgis nesigina slaptuose įrašuose užfiksuotų pokalbių.<br>M.Patašiaus nuotr.
B.Burgis nesigina slaptuose įrašuose užfiksuotų pokalbių.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis nesigina slaptuose įrašuose užfiksuotų pokalbių.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nerijus Povilaitis

2015-04-17 14:36, atnaujinta 2020-02-20 15:36

Juos mobiliuoju telefonu slapta įrašė už rūkymą palikti mokymo įstaigos nenorėjusi gimnazistė bei jos tėvai.

Pasakytų žodžių neišsižada

Įrašuose aiškiai girdėti, kaip B.Burgis gimnazijos taisykles pažeidusią moksleivę primygtinai ragina palikti mokymo įstaigą. Antraip grasina ją pavesti neveiksnia, taip pat tikina, jog bus organizuojama „blokada“, ją atstums visi gimnazistai.

Pats teisiamasis šių įrašų autentiškumo nekvestionavo. Jis nesigina savo žodžių, anaiptol – sako ieškosiantis galimybių šiuos įrašus paviešinti virtualiojoje erdvėje.

„Ką tik teismas išklausė dvi mano kalbas su tėvais ir mergaite. Aš manau, kad tai dvi geriausios mano gyvenime kalbos. Noriu tikėti, kas šias kalbas kaip nors pavyks paskelbti internete, tada visi sužinos, kas buvo rašoma, kas buvo šnekama ir ką aš iš tiesų pasakiau“, – teismui padarius trumpą pertrauką žurnalistams sakė B.Burgis.

Prisipažino vaikui davęs medikamentų

B.Burgiui teko išgirsti ne itin malonių klausimų. Žurnalistui teiravosi, kodėl kalbėdamasis su nepilnamete jai davė išgerti kažkokių vaistų.

„Tie vaistai – „Valeradix“. Aš jai nedaviau, ji pati pasiėmė. Aš pats išgėriau „Valeradix“, turėjau du butelius vandens ir jai pasiūliau. Kadangi mergaitė jaudinosi, vieną butelį pasiūliau jai. „Valeradix“ visą laiką stovi ant mano darbo stalo, nes kartais ne kaip jaučiuosi. Tačiau aš jos neverčiau gerti. Šios tabletės nėra kenksmingos, jas geriu kiekvieną dieną“, – sakė žinomas pedagogas.

Žiniasklaidos atstovams B.Burgis sakė pradžioje bandęs mergaitės tėvus įtikinti, kad gimnazijos taisykles pažeidusi jų dukra negali likti mokymo įstaigoje.

„Tėvams sakiau, kad ją išgelbėti gali tik vienas dalykas – garbingas išėjimas iš mokyklos, bet tėvai padarė visai kitaip. Todėl pirmoji mano pokalbio dalis buvo kitokia. Kad ji nori pražudyti save ir visą gimnaziją“, – sakė buvęs gimnazijos vadovas.

B.Burgis teigė, kad precedentas, kai viešai rūkiusi ir taip gimnazijos taisykles pažeidusi moksleivė toliau mokosi, gali sukelti rimtų pasekmių.

„Jeigu visų mokinių šeimos gimnaziją paduotų į teismą, jos visos laimėtų bylas. Nes pažeisti teisėti lūkesčiai, kurie surašyti sutartyje. Juk kai kurie tėvai savo vaikus tik dėl to ir atidavė į šią gimnaziją – čia negalima rūkyti, gerti, negalima vartoti narkotikų. Dabar, atšaukus ketvirtąją taisyklę, daugelis tėvų lieka nuskriausti“, – sakė B.Burgis.

Išaiškino nepakaltinamumo sąvoką

Buvęs vienos prestižiškiausių šalies gimnazijų vadovas žurnalistams paaiškino, kodėl rūkiusią ir palikti mokymo įstaigos nenorinčią gimnazistę grasino „padaryti nepakaltinamą“.

„Ne aš darau ją nepakaltinamą. O ji, pasirinkdama tokią versiją, pripažįsta kaltę, bet neleidžia bausti. Ji pati turi suprasti, kad tampa nepakaltinama. Gal jūs žinote kitą versiją, kai žmogus, padaręs nusižengimą ar nusikaltimą, negali būti baudžiamas. Matau tik vieną variantą – nebaudžia teismai tais atvejais, kai medicina neleidžia to daryti“, – samprotavo B.Burgis.

Priimdavo ir su rekomendacijomis

Buvęs prestižinės gimnazijos vadovas atskleidė, kad kai kurie moksleiviai buvo priimami ne bendrąja tvarka, o gavus rekomendaciją.

„Pats važinėdavau po Lietuvą ir ieškodavau gerų vaikų. Jūs girdėjote įraše, skambinau į Siesikus ir prašiau tiesiogine prasme parduoti mums vaiką, kuris laimėjo tūkstantmečio konkursą. Taip dariau todėl, kad mums reikėjo papildyti trečią, o ne pirmą ar antrą klasę“, – sakė pedagogas.

Anot B.Burgio, ši situacija buvo susidariusi daliai mokinių pagal mainų programas išvykus į užsienį.

„Atsiranda laisvų vietų, o moksleiviai turi krepšelius. Mūsų gimnazija sunkiai verčiasi, mums reikia pinigų. Stojantys papildomai moka papildomą mokestį, atneša valstybės jiems skirtą krepšelį, todėl gimnazija gali gyventi“, – gimnazijos užkulisius atskleidė buvęs jos direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.