Buvę „Vilniaus vandenų“ vadovai Boso dieną prisimins ilgai

Tostus reikia sakyti atsargiai. Tuo įsitikino buvę „Vilniaus vandenų“ vadovai, kurių pokalbius per Boso dieną išnagrinėjo STT pareigūnai. Audringos vyrų kalbos prie vaišių stalo prokurorui pasirodė nejuokingos – už jas siūlomos solidžios baudos.

Prokuroras vakar pasiūlė D.Norkui skirti pusketvirtų metų nelaisvės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuroras vakar pasiūlė D.Norkui skirti pusketvirtų metų nelaisvės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

May 12, 2015, 8:28 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:04 AM

Jei šeši vyrai ką nors linksmai aptarinėja, tai gali virsti nusikaltimu bendrininkų grupėje.

Jei pokalbio įraše girdėti ir taurių skambėjimas, bus pritaikyta sunkinamoji aplinkybė – nusikaltimą jie įvykdė būdami neblaivūs.

Taip prokuroras Giedrius Tarasevičius įvertino prieš šešerius metus bendrovėje „Vilniaus vandenys“ paminėtą Boso dieną.

Vadovui – griežta bausmė

Prokuroras Vilniaus apygardos teismui (VAT) pasiūlė nuteisti penkis šio pobūvio dalyvius už tai, kad iš bendrovės „Viltekta“ vadovo Tomo Segalio reikalavo nupirkti jiems kelionę į užsienio kurortus.

Buvusiam bendrovės „Vilniaus vandenys“ pardavimo ir rinkodaros direktoriui Nerijui Laurinaičiui, buvusiam gamybos padalinio vadovui Vytautui Kisieliui bei plėtros direktoriui Linui Didrikui siūloma skirti baudas po 7532 eurus.

Griežčiausia bausmė siūloma ir dar dviem nusikaltimais kaltinamam buvusiam bendrovės „Vilniaus vandenys“ generaliniam direktoriui Dariui Norkui. Prokuroras įsitikinęs, jog jis pusketvirtų metų turi praleisti už grotų ir sumokėti 13 181 euro baudą.

Norėjo keliauti penkiese

Visi kaltinamieji tikino, kad 2009 metų spalio 16-ąją įrašytos jų kalbos apie savaitgalio kelionę buvo tik humoras. Kad įraše girdėti juokas, pripažino ir juos nubausti siūlęs prokuroras.

Beveik valandą trukusio pokalbio išklotines rengę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai taip pat daugybėje vietų skliaustuose nurodė: „juokiasi“ arba „cha cha“.

Byloje teigiama, jog už tai, kad būtų pasirašyta Vilniuje, Konstitucijos prospekte, esančio sklypo projektavimo darbų sutartis, „Vilniaus vandenų“ vadovai iš T.Segalio reikalavo užsakyti jiems trijų dienų poilsinę kelionę į Turkiją ar Jungtinius Arabų Emyratus.

Penkių vyrų išvyka turėjo kainuoti 10 tūkstančių litų.

„Mes trims dienoms nuvažiuojame, pailsime, išgeriame alaus ar vyno ir grįžtame“, – tokie žodžiai užfiksuoti slapta darytame įraše.

Rimtai kalbėjo ne visi?

Teigiama, jog verslininkas buvo raginamas apsispręsti greitai. „Tu išeini, po 10 minučių ateis kitas“, „Dabar arba niekada“ , – giežtus įspėjimus citavo prokuroras. Jis teigė, jog aktyviausias pokalbio dalyvis buvo D.Norkus, kiti jam pritarė kartais įsiterpdami.

Kuris jų kalbėjo rimtai? Toks klausimas kilo advokatams, nes susitikime dalyvavęs tuometis D.Norkaus patarėjas Liudvikas Ragauskas šioje istorijoje liko tik liudytojas.

„Aplink Žemę tris kartus“, – tokį L.Ragausko kelionės pageidavimą prokuroras palaikė humoru.

„Mėnesiui, davai“, – šią frazę ištaręs L.Didrikas tapo kaltinamuoju.

„Vilniaus vandenų“ vadovai į jokią kelionę neišvyko.

Sutartis su „Viltekta“ taip pat nebuvo pasirašyta, nes Vilniaus miesto savivaldybė šiems darbams neskyrė finansavimo.

Kyšio suma nežinoma

Baigiamąją kalbą pasakęs prokuroras pasiūlė iš D.Norkaus konfiskuoti daugiau nei 26 tūkstančius eurų, kurie galėjo būti sumokėti kaip kyšis.

Tačiau net baigiant nagrinėti šią bylą nepaaiškėjo, kokią sumą D.Norkui galėjo sumokėti bendrovės „Utensta“ vadovas Antanas Čijunčikas.

Garbaus amžiaus vyras per kiekvieną apklausą nurodydavo vis didesnę sumą. Taip kyšio suma išaugo nuo 25 000 iki 100 000 litų.

D.Norkus šiuos kaltinimus kategoriškai neigė. Dumblą vežančios bendrovės vadovas per apklausas teigė, jog pinigus D.Norkui dalimis mokėjo nuo 2009 metų vasario mėnesio.

Tačiau D.Norkus bendrovei „Vilniaus vandenys“ pradėjo vadovauti tik 2009 metų gegužę.

Teisme buvo siūloma skirti 9415 eurų baudą ir bendrovės „Lukoil Baltija“ didmeninės prekybos direktoriui Raimundui Dabravalskiui, kuris kaltinamas siūlęs kyšį D.Norkui už palankias degalų pirkimo konkurso sąlygas.

Nei kada, nei kokio dydžio kyšis buvo siūlomas, taip ir liko nenustatyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.