Lietuvoje nuteistam šauliui nepavyko pasislėpti svetur

Klaipėdos rajono gyventojas Mindaugas Žemgulys, beveik pusę metų slapstęsis nuo bausmės už sunkų dviejų žmonių sužalojimą, antrą kartą sės į teisiamųjų suolą.

Teisme išgirdęs, kad ilgam neteks laisvės, M.Žemgulys susikrovė daiktus ir iškeliavo į Didžiąją Britaniją.<br>G.Pilaičio nuotr.
Teisme išgirdęs, kad ilgam neteks laisvės, M.Žemgulys susikrovė daiktus ir iškeliavo į Didžiąją Britaniją.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

May 13, 2015, 9:30 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:55 AM

Šių metų balandžio pabaigoje Anglijoje, Oksfordo mieste, sulaikytas 29-erių M.Žemgulys, matyt, tikėjosi, kad ten jo niekas neras ir jis išvengs skirtos 8 metų nelaisvės bausmės.

Tačiau pagal tarptautinį arešto orderį suimtas lietuvis jau pargabentas į Lietuvą ir už grotų laukia naujo teismo proceso.

Už vengimą atlikti laisvės atėmimo bausmę jam pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai numatoma iki 2 metų nelaisvės.

Į sugėrovus šaudė iš arti

Į žmones šaudęs ir tik atsitiktinai jų nenužudęs Kauno technologijos universitete studijavęs M.Žemgulys atpildo sulaukė praėjus beveik 6 metams po nusikaltimo Gargžduose.

2009 metų liepą naktį prie kultūros namų keturi 20–27 metų gargždiškiai girtavo su dviem bendraamžiais iš Agluonėnų – M.Žemguliu ir Arūnu Vitkumi.

Paryčiais sugėrovai susiginčijo. Tarp neblaivių vyrų greitai įsiplieskęs konfliktas virto muštynėmis.

Iš pradžių abi pusės mojavo kumščiais. Matydamas, kad keturių priešininkų neįveiks, M.Žemgulys nubėgo prie savo automobilio ir iš jo pasiėmė šratinį revolverį „Kora Brno“. Pasivijęs gargždiškius, su kuriais anksčiau ne tik mokėsi, bet ir gyveno viename bendrabutyje, M.Žemgulys ėmė į juos šaudyti. Šratai jiems susmigo į galvą, krūtinę, ranką.

Po to jis pribėgo prie A.Vitkaus spardomo dar vieno jaunuolio ir iš arti šovė jam į galvą ir ranką.

Paskutinis šūvis ketvirtajam gargždiškiui buvo paleistas į krūtinę.

Tris sužalotus jaunuolius prireikė skubiai operuoti. Du nukentėjusieji ilgą laiką buvo gydomi reanimacijos skyriuje. Vienam jų kulka perskrodė kaktą ir įstrigo pakaušyje. Sunkiausiai sužalotas gargždiškis tik per stebuklą liko gyvas.

Tyrėjų teigimu, tyčia žalojami jaunuoliai mirties išvengė tik todėl, kad M.Žemguliui baigėsi šoviniai.

Šoviniai – nelegalūs

Abu neblaivūs agluonėniškiai buvo sulaikyti po kelių valandų. Per kratą M.Žemgulio tėvų namuose Agluonėnų kaime buvo rastas revolveris, vėl užtaisytas aštuoniais šoviniais.

Teisme M.Žemgulys aiškino, kad mažojo kalibro šoviniais šaudyti pritaikytą revolverį jis įsigijo legaliai, tačiau ekspertai nustatė, jog studentas šaudė kinetinę galią padidinančiais parako pripildytais šoviniais, kuriems įsigyti reikia specialaus leidimo.

Bylą nagrinėjo du kartus

Pirmą kartą šią baudžiamąją bylą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas M.Žemguliui kaltinimą iš pasikėsinimo nužudyti perkvalifikavo į švelnesnį – sunkų sveikatos sutrikdymą ir skyrė 7 metus nelaisvės.

Prokurorams apskundus nuosprendį byla buvo grąžinta nagrinėti iš naujo.

Šį kartą teismas M.Žemgulį už grotų pasiuntė 9 metams. Tuomet nuosprendį skundė agluonėniškis. Apeliacinis teismas šioje byloje padėjo tašką skyręs 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Slėpynės trunka neilgai

* M.Žemguliui skirta bausmė įsiteisėjo pernai gruodžio pradžioje, tačiau policija nuteistojo nesulaukė. Pradėjus jo ieškoti paaiškėjo, kad jis yra pradingęs.

* Šiemet paskelbus tarptautinę paiešką Klaipėdos rajono gyventojas atsirado Anglijoje.

* „Nuo teismo skirtos bausmės į užsienį bėgantis jaunimas naiviai mano, kad jų ten niekas neras. Tačiau esame vienoje Europos Sąjungoje, todėl tokie bėgliai greitai sučiumpami“, – teigė paieška užsiimančio Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimų valdybos Pirmojo skyriaus vyresnysis specialistas Vytautas Šuipys.

* Anot jo, vyresnio amžiaus ir labiau patyrę nusikaltėliai žino, kad slapstytis beprasmiška, ir nenorėdami užsitraukti papildomų nemalonumų patys skambina mums ir teiraujasi, kada gali atvykti kelionei į bausmės atlikimo vietą.

* Skyriaus viršininkas Robertas Gurinskas teigė, kad anksčiau Baudžiamojo kodekso straipsnis už vengimą atlikti bausmę buvo primirštas, todėl dar bent kiek pasimėgauti laisve mėgindavo beveik visi nuteistieji.

* „Jaunesni bėga į užsienį, kiti bando slapstytis namie. Įdomu, kad 70 proc. atvejų ieškomus asmenis randame pasislėpusius spintose. Buvo atvejis, kai vienas buvo įsirangęs į daiktadėžę, o kitas daugiabučio namo bute slėptuvę buvo įsitaisęs antresolėje, kurioje šeimininkės paprastai laiko puodus“, – pasakojo R.Gurinskas.

* Prieš trejus metus už slapstymąsi pradėjus ikiteisminį tyrimą, tokių bandymų sumažėjo.

* Per praėjusius metus Klaipėdos apskrityje už vengimą atlikti bausmę pradėti 22 ikiteisminiai tyrimai. Dar 14 atvejų, įspėjus artimuosius apie gresiančią papildomą bausmę, nuteistieji patys atėjo į policiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.