Teismas atidėjo V. Uspaskicho parodymų davimą

Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą nagrinėjantis Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) iki kito posėdžio atidėjo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho parodymų davimą.

Teismas buvo suplanavęs išklausyti V.Uspaskicho parodymų, tačiau jis pareiškė prastai besijaučiantis.<br>T.Bauro nuotr.
Teismas buvo suplanavęs išklausyti V.Uspaskicho parodymų, tačiau jis pareiškė prastai besijaučiantis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 11:40 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 11:48 PM

Penktadienio posėdyje LAT toliau tęsė liudytojų apklausą ir apklausė dar du „darbiečius“ – sveikatos apsaugos viceministrę Jadvygą Zinkevičiūtę ir Darbo partijos Druskininkų skyriaus vadovą Tomą Staskevičių, – kurie teigė negavę grynųjų partinių pinigų, kokių nors neaiškios kilmės premijų ar kitokių išmokų.

J.Zinkevičiūtė, per 2004 metų Seimo rinkimus laimėjusi mandatą Vilniaus Naujosios Vilnios apygardoje, neigė gavusi 15 tūkst. litų premiją kaip atlygį už sėkmingą pasirodymą parlamento rinkimuose.

Pasak moters, jai už veiklą Darbo partijoje niekas nemoka, į partiją ji atėjusi laisva valia. Sveikatos apsaugos viceministrė iš teismo taip pat sulaukė klausimų apie partijos skyriuose nemokamai platinimą laikraštį „Laikas“.

Į posėdį neatvyko turėjęs liudyti dar vienas liudytojas.

Teismas buvo suplanavęs išklausyti V.Uspaskicho parodymų, tačiau jis pareiškė prastai besijaučiantis ir nelabai pasiruošęs tai daryti, nors galįs parodymus ir duoti.

„Taip, gerbiamas teisme, sutinku duoti parodymus. Šiandien prastai jaučiuosi ir nelabai pasiruošęs“, – teisme kalbėjo V.Uspaskichas.

Teismas politiko prašymą tenkino – jis bus apklausiamas kitą trečiadienį, birželio 17 d., vyksiančiame posėdyje.

„Savo kalbą aš esu paruošęs, ji nėra ilga – pusės valandos, ir viskas, o atsakinėti į klausimus... Šiandien kažkokia diena – mažai miegojau, elektrą išjungė, tamsoje reikėjo prie žvakės skustis ir visa kita. Tai gerai, kad dar į liftą nepapuoliau – išeinant liftas dar nedirbo. Būčiau įėjęs į liftą, užstrigęs, sakytų „dar ką nors specialiai suku“. Štai tokia kažkokia diena“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė V.Uspaskichas. Jis patikino norįs duoti parodymus, atsakinėti į klausimus.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Saulius Verseckas, komentuodamas V. Uspaskicho parodymų davimą, sakė, kad per 10 metų politikas nesugeba pasiruošti parodymų davimui ir juos duoti, tuo labiau dar ir atsakyti į proceso dalyvių klausimus. Pirmoje instancijoje V. Uspaskichas atsisakė atsakyti į prokuroro klausimus.

ELTA primena, kad teismas prieš mėnesį beveik po metų pertraukos grįžo prie vadinamosios Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos. Bylos nagrinėjamas buvo sustabdytas pernai liepą Darbo partijos įkūrėjui V.Uspaskichui tapus europarlamentaru ir įgijus teisinę neliečiamybę, kuri kovo pabaigoje buvo panaikinta.

Teismas yra atskirai nuo kitų kaltinamųjų išskyręs šiuo metu besilaukiančios Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės bylą.

Lietuvoje Darbo partijos įkūrėjas ir neformalus lyderis V.Uspaskichas pernai žemesnės instancijos – Vilniaus apygardos teismo – sprendimu pripažintas kaltu, sukčiaujant ir apgaulingai vykdant partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą, jam skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Parlamentarė V.Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų pasiųsta trejiems metams.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienerius metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui – 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji, kaip juridinis asmuo, baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

V.Uspaskichas ir jo įkurta Darbo partija teisiami už tai, jog nuslėpė 24 mln. litų pajamų, 23 mln. litų išlaidų ir nesumokėjo valstybei 4 mln. litų mokesčių.

Teismas bylos nagrinėjimą tęs penktadienį. Posėdyje numatoma apklausti likusiuosius liudytojus, parodymus turėtų duoti V.Uspaskichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.