Turtingus baltarusius išmušė iš vėžių Palangos vagių elgesys

Vagys Palangoje vėl nusitaikė į prabangius baltarusių automobilius. Nukentėję kurorto svečiai netrukus sulaukia nusikaltėlių siūlymo pavogtas mašinas išsipirkti.

Baltarusių visureigis BMW X5 naktį dingo iš šios vilos Palangoje kiemo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Baltarusių visureigis BMW X5 naktį dingo iš šios vilos Palangoje kiemo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2015-06-12 11:56, atnaujinta 2017-11-22 22:46

Į Palangą iš Baltarusijos atvykusių poilsiautojų brangūs automobiliai po kelerių metų pertraukos vėl tapo geidžiamu vagių grobiu.

Per trumpą laiką kurorte buvo pavogti du BMW automobiliai. Vieną jų po dviejų dienų mįslingai atrado pats mašinos savininkas.

Visureigis dingo iš kiemo

Palangoje buvo pavogtas Baltarusijos pilietės Tatjanos Lopechos automobilis BMW X5, kurį nukentėjusioji įvertino 35 tūkst. eurų.

Vienoje Vanagupės gatvės viloje apsistojusi užsienietė su šeima prieš 6 metus pagaminto savo visureigio neberado antradienio rytą. Mašina buvo palikta namo kieme, kurio vartai nakčiai buvo neuždaryti.

Visureigyje įrengtą gamyklinę signalizaciją vagys įveikė be vargo. Įvykio vietą apžiūrėję kriminalistai nusprendė, kad paleidę variklį automobiliu vagys patys išvažiavo iš kiemo.

Naktį viloje miegoję poilsiautojai iš Baltarusijos nieko įtartina negirdėjo ir apie mašinos vagystę sužinojo ryte.

Vilos kiemas užtvertas tik iš vienos pusės ir yra gerai matomas iš Vanagupės gatvės.

Pareigūnai neabejoja, kad į keletą dienų Palangoje poilsiavusios baltarusių šeimos beveik atvirame kieme stovintį visureigį vagys nusitaikė iš anksto.

Mašiną rado Panevėžyje

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tačiau manoma, kad pavogtą mašiną baltarusiai ras patys, kaip jau atsitiko prieš dvi savaites.

Gegužės 23 dieną Palangoje naktį dingo Maironio gatvėje stovėjęs baltarusio automobilis BMW 730, įvertintas 25 tūkst. eurų.

Kol policija aiškinosi šio nusikaltimo aplinkybes, pavogtą automobilį rado pats jo savininkas 35 metų Sergejus Cherda.

Pareigūnams buvo pranešta, kad į Baltarusiją jau grįžusiam vyrui gegužės 25-osios vakare paskambino pažįstamas asmuo ir pranešė, kad jo automobilis stovi Panevėžyje, Beržų gatvėje.

Baltarusiui kitą dieną liko tik nuvažiuoti į Panevėžį, atsirakinti mašiną savo rakteliu ir grįžti namo.

Policijai surezgė pasakėlę

Nei skambinusiojo vardo, nei pavardės nukentėjęs užsienietis nurodyti negalėjo. Su baltarusiu bendravęs tyrėjas taip ir neišsiaiškino, iš kur jis pažįsta gerą žinią pranešusį asmenį.

„Tai nėra taip ir svarbu, nes policijai buvo suregzta ne itin įtikinama pasakėlė.

Aišku, kad nukentėjusiam užsieniečiui buvo pasiūlyta pavogtą mašiną išsipirkti ir jis su vagių sąlygomis sutiko“, – teigė Klaipėdos apylinkės prokuroras Kazys Grigaitis.

Pelningai pasibaigusi mašinos vagystė nusikaltėlius, regis, įkvėpė naujiems žygiams.

Gegužės 29 dieną Klaipėdoje iš viešbučio „Amberton“ kiemo pavogtas baltarusio visureigis BMW X5. Šis automobilis buvo draustas, o užsienietis, iš draudikų gavęs pinigus, išvyko namo.

Manoma, kad antradienį Palangoje baltarusių visureigį galėjo pavogti ta pati gauja.

Sumokėjo draudikai?

* Į Palangą poilsiauti atvykusių baltarusių automobiliai itin dažnai buvo vagiami ir už išpirką grąžinami prieš keletą metų. Tada per trumpą laiką kurorte buvo pavogta keletas apdraustų prabangių baltarusių automobilių.

* Trys mašinos atsirado po kelių dienų. Apie atokiose kurorto vietose paliktus automobilius savininkams arba policijai pranešdavo patys nusikaltėliai.

* Užsieniečiai pareigūnams neatviraudavo, kokiomis stebuklingomis aplinkybėmis atsirasdavo jų mašinos.

* Tačiau ne visuomet išpirkas mokėjo patys mašinų savininkai. Manoma, kad visa verte apdraustos mašinos atsirasdavo po to, kai vagys dėl išpirkos susitardavo su Baltarusijos draudimo kompanijomis.

* Vienas visureigio BMW X5 netekusios baltarusės vyras „Lietuvos rytui“ pasakojo sulaukęs vagių tarpininko, siūliusio automobilį išsipirkti, skambučio.

* Maskvoje gyvenantis verslininkas nusikaltėliams mokėti pinigus atsisakė, nes draudikai jam būtų atlyginę visus patirtus nuostolius.

* Po poros dienų, paskambinus nepažįstamam vyriškiui, automobilis atsirado Palangoje, Druskininkų gatvėje. Maskvietis mano, kad išpirką greičiausiai sumokėjo patys draudikai, kuriems buvo pasiūlyta geriau mažiau sumokėti vagims nei visą draudimo sumą – pavogto visureigio savininkui. Tokios vagysčių ir išpirkų iš draudikų schemos jau seniai veikia Latvijoje ir Estijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.