Juodaodžiui studentui šventė Kaune baigėsi smūgiais

„Naktiniame klube buvau sumuštas, įžeidinėjamas dėl savo odos spalvos“, – skundėsi 22 metų nigerietis Jeremiah Ajisope. Klubo „Basement“ atstovai tvirtina priešingai – studentę iš Švedijos sumušęs neblaivus juodaodis išgalvojo nebūtų dalykų.

„Mane mušę apsaugininkai aiškino, jog esu niekam nereikalingas juodaodis“, – tikino Kaune studijuojantis J.Ajisope.<br>P.Mantauto nuotr.
„Mane mušę apsaugininkai aiškino, jog esu niekam nereikalingas juodaodis“, – tikino Kaune studijuojantis J.Ajisope.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Jun 15, 2015, 2:19 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 8:17 AM

Centro policijos komisariatas atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo Vilniaus gatvėje įsikūrusiame klube „Basement“. Birželio 5-osios vakarėlyje dalyvavo vienuolika Kauno aukštosiose mokyklose studijuojančių juodaodžių iš įvairių Afrikos šalių.

Vienas iš jų, J.Ajisope, tvirtino patyręs apsaugos darbuotojų smurtą. Greitoji pagalba iš klubo jį išvežė į Klinikas. Tačiau nukentėjusiuoju byloje pripažintas ne juodaodis, o apsaugininkas, dirbantis policijoje, ir „Basement“ apsilankiusi 22 metų švedė. Mergina aiškino, jog ją sumušė nepažįstamas juodaodis.

Klube kilo muštynės

Aleksandro Stulginskio universitete studijuojantis J.Ajisope praėjusį savaitgalį surengė šventę savo juodaodžiams draugams. Kaimo plėtros administravimo mokslus kremtantis afrikietis, draugų pramintas Džeriu, į klubą atvyko su savo drauge lietuve Marija.

Iš pradžių jokių audros debesų nesimatė – J.Ajisope draugiškai bendravo su klubo lankytojais lietuviais.

Tai liudija ir nuotraukos, kuriose jis įamžintas su nepažįstamais žmonėmis.

Džeris neslėpė, jog buvo prisivaišinęs. Baigiantis vakarėliui klubo salėje jis supainiojo Mariją su nepažįstama mergina, kuriai pasakė: „Aš jau girtas, grįžtam namo.“ Iš tikrųjų Marija tuo metu buvo lauke.

Anot J.Ajisope, nepažįstamoji supykusi trenkė jam per veidą, paskui jį mušti esą ėmę keli apsaugos darbuotojai: „Mane daužė penki ar šeši vyrai. Daugiausia smūgių kliuvo į kaklą, pečius, krūtinę. Vienas iš mušančiųjų pasakė, jog esu niekam nereikalingas juodaodis.“

Versijos – prieštaringos

Uždėję studentui antrankius, apsaugininkai paskambino policijai. Nigerietis skundėsi skausmais, todėl pareigūnai iškvietė greitąją pagalbą. J.Ajisope iš Klinikų į namus buvo išleistas šeštadienį paryčiais, ištyrus jo būklę ir suleidus skausmą malšinančių vaistų.

Tą pačią dieną jis antrą kartą atsidūrė ligoninėje skųsdamasis bloga savijauta. Gydymo įstaigoje jis išbuvo iki šeštadienio vakaro.

Kivirčą matęs juodaodis studentas Morganas Chimdi „Laikinajai sostinei“ tvirtino, jog apsaugininkas pirmas trenkė Džeriui į veidą, o pastarasis esą apsisukdamas netyčia ranka kliudė švedės veidą.

Anot prokurorės Kristinos Mockienės, vaizdo medžiaga liudija priešingai – J.Ajisope smogė užsienietei ir apsaugininkui, todėl buvo sutramdytas. Sumuštas apsaugos darbuotojas dirba viename Kauno policijos komisariatų.

„Nigerietis aiškina sulaukęs smūgių, tačiau ant kūno matyti tik nežymūs nubrozdijimai – netgi katinas stipriau įdrėkstų. Vaikino kalbos apie smurtą ir rasizmą greičiausiai yra nepagrįstos“, – pasakojo K.Mockienė.

Kad J.Ajisope gali simuliuoti traumą, įtarė ir greitosios pagalbos, Kauno klinikų medikai. Kai kurie gydytojai pasakė tai jam į akis.

Guldė galvą už bičiulį

J.Ajisope apklaustas, jam pateikti įtarimai.

Į apklausą afrikietį atlydėjo jo verslo partnerė, drabužių dizainerė Lina Genytė. Ji padėjo pareigūnams su užsieniečiu susikalbėti. J.Ajisope padeda jai kurti drabužius.

„Incidento nemačiau, tačiau Džerį pažįstu jau ne vienus metus. Jis nepiktnaudžiauja svaigalais, nėra linkęs pasakoti išgalvotų istorijų. Jei vaikinas ir buvo išgėręs, niekas neturėjo teisės jo mušti ir įžeidinėti.

Trečiadienį buvome pas teismo medicinos ekspertus – apžiūrėję Džerį, jie aptiko patinimus kaklo srityje“, – tvirtino L.Genytė.

Seka pasakas

Tomas Granskas, klubo „Basement“ atstovas:

„Pas mus apsilankęs užsienietis pasakoja visišką netiesą. Vaizdo kameros užfiksavo, jog jis trenkė vienai klubo lankytojų, apstumdė ir netoli jos buvusį vaikiną. Apsaugos darbuotojai privalėjo reaguoti į šiuos išpuolius.

Neblaivus incidento sukėlėjas buvo sutramdytas, tačiau niekas jo nemušė, ant grindų neguldė, neįžeidinėjo dėl odos spalvos. Triukšmadarys tik buvo laikomas už rankų, kad toliau prieš nieką nesmurtautų.

Vaikinas buvo agresyviai nusiteikęs, net greitosios pagalbos automobilyje spardė duris.

Apmaudu, jog netinkamai elgęsis lankytojas stengiasi save pateisinti, sekdamas pasakas apie smurtą ir rasizmą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.