Marintą bylą dėl kankinimų bandoma atgaivinti

Jau tarsi išsisukę pasieniečiai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės patalpose kankinę girininką Domantą Averką, vėl turėtų sunerimti – pareigūnų veiksmai bus narpliojami dar kartą.

Pareigūnų smurtą patyręs miškininkas D.Averka dar tikisi rasti teisybę.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Pareigūnų smurtą patyręs miškininkas D.Averka dar tikisi rasti teisybę.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

2015-06-25 07:55, atnaujinta 2017-10-29 12:42

Alytaus apylinkės prokuratūros prokuroras Kostas Vinerskas buvo nutaręs pareigūnų atžvilgiu nutraukti baudžiamąją bylą, tačiau po „Lietuvos ryto“ publikacijos Generalinė prokuratūra šį sprendimą panaikino.

Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Simonas Slapšinskas nurodė atnaujinti ikiteisminį tyrimą, o jo kontrolę pavedė Kauno apygardos prokuratūros vadovui Dariui Valkavičiui.

Į apklausą – telefonu

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, į pasieniečių gniaužtus Varėnos rajono Valkininkų girininkijos girininkas 35 metų D.Averka pateko dar praėjusių metų balandį.

Telefonu iškviestas į liudytojo apklausą VSAT Varėnos rinktinėje vyras vyko gerai nusiteikęs.

Apklausa ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininko Alfredo Aleksonio kabinete taip pat prasidėjo smagiai.

Vyrai net pajuokavo, kad jie abu yra pareigūnai – vienas saugo sieną, kitas – miškus.

Liepė neigti paskolą

Tačiau netrukus pokalbis pakrypo kita linkme. Pasieniečius ypač domino vienas geras girininko pažįstamas. Pareigūnai jo namuose buvo atlikę kratą ir radę apie 100 tūkstančių litų grynųjų pinigų.

Neteisėtu praturtėjimu apkaltintas vyriškis pareiškė, kad dalį šių pinigų – 40 tūkstančių litų jam paskolino D.Averka.

Būtent ši paskola ir domino pareigūnus. Jie ėmė tvirtinti, jog miškininkas net negalėjo tiek pinigų turėti.

„Bandžiau paaiškinti, kad jau seniai dirbu girininku, gaunu gerą algą, žmona buhalterė irgi gerai uždirba“,– prisiminė apklausą D.Averka.

Tačiau pareigūnai to tarsi negirdėjo.

Po neilgų diskusijų apie pajamas pasieniečiai pasiūlė D.Averkai patvirtinti, kad jokių pinigų jis neskolino, ir baigti apklausą. Tačiau iškviestasis tai daryti atsisakė.

Daužė kumščiais ir segtuvu

Tada, anot girininko, A.Aleksonis kitam apklausoje dalyvavusiam operatyvininkui Nerijui Užgiriui nurodė atnešti antrankius ir elektros šoko prietaisą.

Pareigūnai antrankiais girininkui už nugaros surakino rankas, liepė atsistoti ir puolė jo mušti. Vienas jų storu dokumentų segtuvu daužė per galvą, o kitas kumščiais smūgiavo į pilvą.

Po pirmųjų smūgių vyriškio pasiteiravo, ar jis ir toliau teigs, kad skolino pinigus.

Girininkas tai patvirtino ir toliau buvo mušamas. Skyriaus viršininkas pateikdavo klausimus, o kai sulaukdavo netinkamo atsakymo, liepdavo operatyvininkui „boksuoti“.

D.Averkai buvo nurodoma atsistoti ir jį pareigūnas daužė dažniausiai į pilvą ar į kitas vietas, kur nelieka mušimo žymių.

Vėliau girininkas buvo kankinamas ir elektros šoko prietaisu.

Tik įsitikinę, kad net taip nieko nepasieks, pareigūnai baigė beveik 3 valandas trukusią „apklausą“.

Nustatyti sužalojimai

Paleistas iš pasieniečių būstinės D.Averka iškart nuvažiavo į Varėnos policijos komisariatą. Ten parašė pareiškimą apie prieš jį naudotą prievartą.

Po apklausos policijoje D.Averka kreipėsi į Varėnos pirminės sveikatos apžiūros centrą, o paskui – į Valstybinę teismo medicinos tarnybą.

Tarnybos specialistas konstatavo, kad miškininkui kietais bukais daiktais buvo padaryti mažiausiai du sužalojimai, taip pat elektros šoko prietaiso elektrodais mažiausiai keturiskart nudeginta oda nugaroje ir abiejose šlaunyse.

Tyrimas buvo vilkinamas

Po tokių išvadų tikėtasi, kad ši paprasta byla bus greitai išnagrinėta, o smurtavę pareigūnai nubausti.

Tačiau tyrimas buvo visais būdais vilkinamas, bandyta klastoti įrodymus.

Patys pasieniečiai kategoriškai neigė smurtavę prieš liudytoją. O vienas miškininko atpažintas kankintojas Varėnos rinktinės kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas tvirtino D.Averkos apklausoje net nedalyvavęs.

Galiausiai kovo mėnesį, praėjus beveik metams po kankinimų, Alytaus prokuroras K.Vinerskas nutarė nutraukti ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.