Kauno rajone žemę užteršė sveikatai pavojingos atliekos

Kaune vyksta ikiteisminis tyrimas dėl nelegalaus pavojingų atliekų sandėlio, kuris priklauso bendrovei „Jukneda“. Sandėlį Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) darbuotojai aptiko Kauno rajone, Domeikavos seniūnijos Eigirgalos kaime dar pavasarį.

Aplinkos oro tarša prie pavojingų atliekų sandėlio daug kartų viršijo normas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aplinkos oro tarša prie pavojingų atliekų sandėlio daug kartų viršijo normas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2015, 12:30 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 2:05 PM

Aplinkosaugininkų duomenimis, patikrinimų metu buvo rasta apie 300 tonų tepalų, ėsdinimo rūgščių ir kitų pavojingų atliekų. Dalis skysčių iš nesandarių statinių jau buvo išsilieję į gruntą. Aplinkos apsaugos specialistai nustatė, kad šioje teritorijoje aplinkos užterštumas sunkiaisiais metalais smarkiai viršijo leistinas normas, kai kuriose vietose daugiau negu tūkstantį kartų.

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamentas teršalų aplinkos ore tyrimus. Mėginiai paimti prie „Juknedos“ teritorijos, 600 metrų atstumu nuo pastato ir prie įmonės pastato Svirno g. 6, Eigirgalos k., Domeikavos sen., Kauno r.

Tyrimų duomenimis, aplinkos oro tarša viršijo ribinę vertę, nustatytą pagal ES kriterijus.

Cheminė nmedžiaga metilmerkaptanas ribinę vertę viršijo nuo 173 kartų 600 metrų atstumu nuo pastato (prie gyvenamųjų namų) iki 1 tūkst. 312 kartų prie pastato; toluenas prie pastato ribinę vertę viršijo 2,2 karto. Kauno rajono savivaldybė nedelsdama paskelbė ekstremalią padėtį.

Bendrovės „Jukneda“ nelegalus atliekų sandėlis yra užplombuotas, teritorija stebima, įmonės sąskaitos ir nekilnojamas turtas areštuoti, direktoriui pareikšti įtarimai, paskirtos kardomosios priemonės. Atliekami būtini procesiniai veiksmai. Įvykio vietos apžiūros metu, siekiant nustatyti sandėlyje laikomų pavojingų atliekų rūšį, kiekį ir jų pavojingumą aplinkai, iš kiekvienos talpos buvo imami mėginiai tyrimams.

Kaip pranešė Kauno visuomenės sveikatos centras, šios pavojingos cheminės medžiagos gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus: karščiavimas, kosulys, deginimo ir sunkumo jausmas krūtinėje, galvos skausmas, svaigimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, gali sutrikti uoslė, atsirasti akių, nosies gleivinės dirginimas ir kt. Ilgalaikis gyvenamos aplinkos užterštumas minėtais teršalais yra ypač žalingas vaikams. Jeigu jūs ar Jūsų vaikai pajuto minėtus negalavimus, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į medikus. Esant galimybei rekomenduojama išvykti iš užterštos teritorijos.

Be to, pučiant vėjui nuo įmonės „Jukneda“ (šiaurės kryptimi) visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja nebūti lauke ir į lauką neleisti vaikų, nevėdinti kambarių ir kitų gyvenamųjų patalpų. Dėl kilusios ekologinės avarijos paskelbta ekstremali padėtis, ieškoma būdų avarijos padariniams likviduoti. Pastebėjus kokių nors sveikatos sutrikimų, prašome nedelsiant kreiptis į medikus ir apie tai informuoti Kauno apskrities VPK pareigūnus telefonais: (8 37) 30 35 66, 30 36 97, 30 36 95, 30 36 94, 30 35 67.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.