Jūrininko žūties tyrime – naujos mįslės ir naujas liudininkas

Klaipėdos apygardos teisme per vaizdo konferenciją nepavyko apklausti Estijoje gyvenančio svarbaus rusakalbio liudytojo jūrininko Tado Paulausko žūties byloje. Negalint susisiekti su šiuo ir kitais ikiteisminio tyrimo metu jau apklaustais liudytojais, buvo pagarsinti ankstesni jų parodymai.

A.Vinogradovas neigia laive „Rio Ekuku“ per muštynes mirtinai sužalojęs kitą jūrininką.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Vinogradovas neigia laive „Rio Ekuku“ per muštynes mirtinai sužalojęs kitą jūrininką.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Sep 10, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 2:39 PM

Norėjo išgirsti visus liudytojus

Apklausti visus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse gyvenančius liudytojus reikalauja 28 metų kretingiškis Artūras Vinogradovas. Jis kaltinamas prieš ketverius metus motorlaivyje „Rio Ekuku“ per išgertuves nužudęs bendraamžį jūrininką T.Paulauską.

Abu vyrai kretingiškiai dirbo tame pačiame iš Turkijos į Pusiaujo Gvinėją cemento krovinius plukdžiusiame laive su Panamos vėliava, kur pirmąją 2011 metų dieną buvo aptiktas negyvas T.Paulauskas.

Iš Centrinės Afrikos į Lietuvą pergabentas jūrininko kūnas palaidotas, bet vėliau, tikslinant  neaiškias  žūties aplinkybes, mirusiojo  palaikus teko ekshumuoti.

Įtarimų prislėgtas A.Vinogradovas neigia nužudęs T.Paulauską. Kol kas jis teisme neištarė nė žodžio. Kaltinamasis pareiškė kalbėsiąs tik tuomet, kai pasisakys visi liudytojai.

A.Vinogradovas norėjo, kad savo parodymus  teisme patvirtintų ir buvęs „Rio Ekuku“ kapitono vyriausiasis padėjėjas Pavelas Jevdokimenka, gyvenantis Estijoje. Įvykdyti tokio kaltinamojo  pageidavimo nepavyko.

Motorlaivyje „Rio Ekuku“ su rusakalbiais jūrininkais dirbo septyni lietuviai.

 Jūrininkai iš Donecko neatvyks

Trečiadienį telekomunikacijos kanalais antrą kartą susisiekus Estijos teismu, paaiškėjo, kad P.Jevdokimenka nereaguoja į elektronines žinutes ir laiškus. Jūrininko žmona anksčiau teigė, kad vyras atostogauja, todėl buvo pasirinktas vėlesnis apklausos laikas. Bet dabar ir ji neatsišaukia.

Anksčiau bandyta susisiekti su kitais dviem liudytojais – Ukrainoje gyvenančiais buvusiais laivo „Rio Ekuku“ įgulos nariais. Bet jiems sudėtinga atvykti į Lietuvą iš separatistų kontroliuojamos Donecko srities.

Po vaizdo konferencijos Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Eduardas Maškevičius konstatavo, jog visos galimybės surasti ir apklausti liudytojus jau išsemtos, todėl nėra reikalo kartoti tų pačių prašymų.

Skelbti bylos medžiagą pradėta nuo teismui pateiktos „Rio Ekuku“ kapitono Olego Komorino tyrimo ataskaitos apie įvykį laive ir anksčiau užfiksuotų jo parodymų.

Lietuvos generalinės prokuratūros prašymu šis Ukrainoje gyvenantis jūrininkas apklaustas Sevastopolyje tuomet, kai Rusija dar nebuvo aneksavusi Krymo pusiasalio.

Įkaušęs puolė kapitono padėjėją?

Iš O.Komorino parodymų aiškėja, kad „Rio Ekuku“ įgula tą vakarą Atlanto vandenyne sutiko Naujuosius metus. Per šventinę vakarienę laisvi nuo budėjimo jūrininkai valgomajame išklausę laivo savininkų sveikinimų saikingai vaišinosi alkoholiniais gėrimais.

Šventės proga kapitono nurodymu skirtų keturių džino butelių keliolikai įgulos narių, ko gero, neužteko. Jūrininkai tikriausiai turėjo sukaupę ir savų atsargų, todėl linksmybės persikėlė į kajutes.

Po vakarienės jau gerokai įkaušęs A.Vinogradovas atsibeldė į įgulos nario Artūro Butėno kajutę, kur buvo ir T.Paulauskas. Ten po kelių minučių pasirodė ir P.Jevdokimenka.

Išvydęs girtą A.Vinogradovą, kapitono padėjėjas reikalavo baigti išgertuves laive, bet šis neklausė, net bandė kibti jam į atlapus. Tada P.Jevdokimenka girtą jūrininką prispaudė prie sienos ir išėjo.

Tačiau A.Vinogradovas nenurimo – veržėsi iš kajutės pamokyti jį neva įžeidusio P.Jevdokimenkos. Tuomet vyrą mėgino sutramdyti T.Paulauskas.

Teisme liudijęs A.Butėnas tvirtino, kad A.Vinogradovas ir T.Paulauskas jo kajutėje susistumdė. Kas vyko toliau, jis nežino, nes išėjo į koridorių.

Po vidurnakčio A.Butėnas tualeto patalpose tarp dviejų kajučių aptiko negyvą T.Paulauską.

Tą vakarą T.Paulauską matę ir su juo bendravę įgulos nariai prisiminė, kad jis buvo išgėręs, bet neatrodė toks nusitašęs kaip A.Vinogradovas, su kuriuo nebuvo įmanoma susikalbėti.

Po muštynių isteriškai blaškėsi denyje

Iškart po incidento „Rio Ekuku“ kapitonas O.Komorinas atliko tyrimą – nufotografavo įvykio vietą, apžiūrėjo mirusįjį, apklausė visus įgulos narius. A.Butėno kajutėje ir tualete, kur gulėjo T.Paulauskas, pastebėta nežymių kraujo pėdsakų. Peilio, kuriuo jis galėjo būti sužalotas, nerasta.  

Ant T.Paulausko nugaros aptiktas ilgokas įbrėžimas, būta kraujosruvų. A.Vinogradovo rankos ir kojos buvo nubrozdintos, ant veido pastebėta mušimų žymių. Pasak O.Komorino, jūrininkas kalbėjo nerišliai, jam iš burnos tyško seilės.

Įgulos nariai prisiminė, kad A.Vinogradovas tą naktį negalėjo nustigti – blaškėsi po viršutinį laivo denį neleistinose vietose. P.Jevdokimenka mėgino sudrausminti girtą vyrą, kad jis neišvirstų per bortą. 

Laive aptikus negyvą T.Paulauską, įgulos narių žvilgsniai nukrypo į A.Vinogradovą. Pastarojo elgesys buvo keistas – O. Komorinas tuometinę jo būseną apibūdino kaip isteriją.

Neutraliais Atlanto vandenimis plaukęs „Rio Ekuko“ atvyko į Pusiaujo Gvinėjos Malabo uostą. Vietinei policijai pranešta apie incidentą – pareigūnai apžiūrėjo galimo nusikaltimo vietą, apklausė įtariamąjį ir liudytojus.

A.Vinogradovas uždarytas į Malabo policijos areštinę. Parą už grotų praleidusiam jūrininkui leista grįžti į laivą, tačiau „Rio Ekuku“ savininkai iškart išskraidino jį namo.

Ekspertų išvados – galvosūkis teismui

Pusiaujo Gvinėjos teismo medicinos specialistai priėjo išvados, kad galima T.Paulausko mirties priežastis – apsinuodijimas alkoholiu. Jo kūnas iš Afrikos pergabentas į Lietuvą.

Artimieji ant mirusiojo nugaros, veido pamatę įtartinų žymių, su tokia afrikiečių medikų išvada nesutiko ir pareikalavo naujo tyrimo. Todėl jau palaidotas T.Paulausko kūnas buvo ekshumuotas.

Medikams atlikus pakartotinę ekspertizę, mirties priežastis pasikeitė – nustatytas žarnų pasaito plyšimas. Teismui teks spręsti galvosūkį, kas tai – ūmios ligos ar kokių nors traumų, sužalojimų pasekmė?

 Su incidento aplinkybėmis, medicinos dokumentais susipažinęs nepriklausomas ekspertas nurodė dar vieną T.Paulausko mirties priežastį – galvos pamato lūžį.

Klaipėdos prokurorai kreipėsi pagalbos į Pusiaujo Gvinėją, tačiau į jų prašymus nereaguota. Jūrininkų žiniomis, laivas „Rio Ekuku“ priklauso vienam šios Afrikos šalies verslininkui.

Panamoje registruotas „Rio Ekuku“ traktuojamas kaip valstybės, su kurios vėliava jis plaukioja, teritorija. Prokurorai stengėsi sužinoti panamiečių teisėsaugos poziciją, nes Lietuvoje A.Vinogradovui negali būti skirta didesnė bausmė negu valstybės, kurioje įvykdytas galimas nusikaltimas.

Advokatas perša dar vieną liudytoją

„Dvejus metus iš Panamos nesulaukėme jokių atsakymų. Tik neseniai gavome dokumentus, kuriuos reikia išversti iš ispanų kalbos“, – sakė valstybinį kaltinimą palaikantis Klaipėdos apygardos prokuroras Aurelijaus Stanislovaitis.

Įrodžius, kad T.Paulausko žūtis toli nuo Lietuvos krantų buvo smurtinė, ir kad prie jos prisidėjo A.Vinogradovas, šiam vyrui už tyčinį nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis grėstų laisvės atėmimo bausmė nuo 7 iki 15 metų.

Kretingiškis kaltu neprisipažino – pareiškė kalbėsiąs tik po to, kai  teisme bus apklausti visi liudytojai – nežinia kur esantys, kituose laivuose dirbantys buvusios „Rio Ekuku“ įgulos nariai.

A.Vinogradovo advokatas pranešė užsienyje radęs dar vieną liudytoją, prašė prijungti prie bylos surašytus jo parodymus.

Tačiau E.Maškevičius tokį prašymą atmetė – liudytojas galėtų pasisakyti, jeigu atvyktų į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.