Ant kalinio jauko užkibo dar vienas patyręs pareigūnas

Už sukčiavimą kalintis veikėjas pasirodė esąs apsukresnis už du patyrusius pareigūnus. Abu jie nuteisti už bandymus iš pataisos namų ištraukti kalinį. Kol aštuoneriems su puse metų už sukčiavimą nuteistas Arūnas Beniušis atliko bausmę, už grotų vos neatsidūrė du iš jo pasipelnyti bandę pareigūnai.

Buvęs Pravieniškių valstybinės įmonės prie pataisos namų direktoriaus pavaduotojas S.Aukškalnis užlipo ant to paties grėblio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs Pravieniškių valstybinės įmonės prie pataisos namų direktoriaus pavaduotojas S.Aukškalnis užlipo ant to paties grėblio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 5, 2015, 6:01 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 8:06 PM

Prieš 3 metus buvęs Kriminalinės policijos biuro pareigūnas Saulius Uždavinys teisme apgailestavo, kad per daug artimai bendravo su šiuo kaliniu.

Tačiau buvęs Pravieniškių valstybinės įmonės prie pataisos namų direktoriaus pavaduotojas 58 metų Sigitas Aukškalnis iš jo nepasimokė ir užlipo ant to paties grėblio.

Tęsti tarnybos nebegalės

S.Aukškalnis, kaip ir S.Uždavinys, įkliuvo dėl to, kad A.Beniušiui už pinigus žadėjo lygtinį paleidimą.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) penktadienį S.Aukškalniui skyrė trejų metų nelaisvės bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo dvejiems metams.

Palikdamas S.Aukškalnį laisvėje teismas atsižvelgė į tai, kad jis anksčiau nebuvo nei teistas, nei baustas.

S.Aukškalniui uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje. Į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą jis turės sumokėti 570 eurų.

Kaliniui gyrėsi pažintimis

Teismui pakako įrodymų, jog už lygtinį paleidimą pirma laiko S.Aukškalnis iš A.Beniušio paėmė 5792 eurų kyšį.

Dirbdamas Pravieniškių valstybinės įmonės prie pataisos namų direktoriaus pavaduotoju plėtrai S.Aukškalnis 2013 metų rugpjūtį iš nuteistojo A.Beniušio pareikalavo 10 tūkstančių eurų kyšio ir pažadėjo paveikti prokurorus, kad jis pirma laiko būtų paleistas iš Vilniaus pataisos namų.

Po kiek laiko S.Aukškalnis iš kalinio paprašė dar daugiau pinigų – 13 tūkstančių eurų ir pažadėjo pasinaudoti pažintimis su Nacionalinio žmogaus teisių gynimo centro prezidentu bei direktore, kurie galėtų paveikti Vilniaus apygardos prokurorus.

Kalinio svajonė išsipildė

S.Aukškalnis bendravo ne tik su A.Beniušiu, bet ir su laisvėje esančia jo drauge. Pareigūnas moteriai telefonu siųsdavo trumpąsias žinutes, jie buvo susitikę Vilniaus „Akropolyje“.

Byloje yra duomenų, kad 2013 metų spalio mėnesį Vilniaus pataisos namuose lankydamasis S.Aukškalnis perdavė A.Beniušiui lapelį, kuriame buvo nurodyta: „Ruošk pinigus iki pirmadienio, o lapelį suplėšyk.“

Nustatyta, kad S.Aukškalnis per kelis kartus paėmė 20 tūkstančių litų.

Dalį pinigų iš A.Beniušio draugės S.Aukškalnis paėmė 2013 metų lapkričio 27-ąją prekybos centro „Ozas“ automobilių stovėjimo aikštelėje.

Po kelių dienų Vilniaus miesto apylinkės teismas pritarė Lygtinio paleidimo komisijos sprendimui A.Beniušį išleisti į laisvę pirma laiko.

Teigiama, jog kita dalis pinigų turėjo būti perduota gruodžio 9-ąją esą už tai, kad sprendimas išleisti kalinį nebūtų skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Sekliams priekaištų neturi

S.Aukškalnį tuo metu jau sekė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai. Jo kabinete buvo sumontuota įrašymo įranga, klausytasi telefono pokalbių.

Nagrinėjant bylą teisme buvo iškilę abejonių, ar S.Aukškalnį sekę pareigūnai tai darė teisėtai.

VAT nusprendė, jog jokių pažeidimų nepadaryta. „Tokiose bylose dažnai kalbama apie provokacijas, bet šįkart nustatyta, kad sekimo priemonėms panaudoti buvo ir faktinis, ir teisinis pagrindas“, – aiškino nuosprendį paskelbęs VAT teisėjas Algimantas Valantinas.

Teisėjo žiniomis, du pareigūnus įklampinęs ir pirma laiko išleistas A.Beniušis šiuo metu tebėra laisvėje.

Nuteistasis įskundė savo gelbėtoją

Kriminalinės policijos biuro (KPB) kriminalistas S.Uždavinys bandė A.Beniušį gelbėti 2009 metais. A.Beniušis buvo pradėjęs bendradarbiauti su teisėsauga, todėl kriminalistas jį dažnai aplankydavo Vilniaus pataisos namuose.

Pusantrų metų už grotų praleidusiam A.Beniušiui pareigūnas užsiminė, kad jis gali būti išleistas į laisvę pirma laiko, nes augina mažametį vaiką. Jis už 17,3 tūkstančio eurų (tuomet 60 tūkst. litų) atlygį pažadėjo pakalbėti su pataisos namų vadovais, prokurorais ir pateikti teismui pažymą, kad jis naudingas KPB.

Be to, organizuotus nusikaltimus tyręs pareigūnas kaliniui atnešė tris mobiliojo ryšio telefonus ir dvi SIM korteles.

Tačiau pataisos namuose S.Uždavinio laukė spąstai. Įspėjęs kalinimo įstaigos vadovus, A.Beniušis iš kito nuteistojo pasiskolino MP3 grotuvą, kuriame yra įrašymo funkcija.

Kad įrašuose būtų užfiksuota, kokios pinigų sumos iš viso reikalavo pareigūnas, A.Beniušis specialiai garsiai skaičiavo, kiek jis liko skolingas.

Dar kelis kartus specialiai apie pinigus telefonu su S.Uždaviniu pakalbėjęs nuteistasis įrašus pateikė STT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.