Parduotuvėje Tauragės centre – Olandijoje vogti drabužiai

Pačiame Tauragės centre porą metų veikė drabužių parduotuvė, kurioje buvo prekiaujama Olandijoje vogtomis prekėmis. Spėjama, kad tokia vogtų daiktų parduotuvė, priklausanti tiems patiems savininkams, buvo ir Klaipėdoje.

G.Bakaitis ir A.Uginčius teisme kruopščiai slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
G.Bakaitis ir A.Uginčius teisme kruopščiai slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Oct 17, 2015, 5:50 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 11:40 AM

Drabužiu vogdavo žmonės, kuriuos į Olandiją nugabendavo tauragiškiai. Vieni ten važiuodavo savo noru, kiti buvo verčiami.

Prekybos žmonėmis baudžiamoji byla nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme. Šiuo nusikaltimu kaltinami 41 metų Gražvydas Bakaitis ir metais vyresnis Arūnas Uginčius teismo nuosprendžio laukia suimti.

Kaunietė Aušra pasakojo, kad prieš trejus metus, Tauragės pagrindinėje gatvėje pamačiusi rūbų parduotuvę, užsuko ir prisipirko gerų prekių už 500 litų. Paskui važiuodama į Tauragę pas drauges ar į Klaipėdą visada čia užsukdavo.

„Iš viso parduotuvėje lankiausi gal dešimt kartų, čia išleidau maždaug 20 tūkst. litų. Pirkau striukes, sukneles, džinsus, buvo ir avalynės. Pirkti vertėjo: sakykime, striukė kainavo 250 litų, kitur – dvigubai brangiau. Buvo „Adidas“, kitų žinomų gamintojų prekių“, – pasakojo Aušra.

Parduotuvėje ji susipažino su G.Bakaičiu. Jis neprieštaravo, kad moteris už drabužius atsiskaitytų pavedimu, nurodė sąskaitą, į kurią pervesti pinigus.

Šioje byloje nustatyti aštuoni asmenys, kurie tauragiškiams vogdavo prekes. Tauragėje buvo kalbama, kad jie visada sąžiningai sumoka žmonėms pažadėtą atlyginimą.

Už plėšimą bausmę atliekantis vaikinas pasakojo, kad tauragiškiams rūbus vogė du mėnesius ir už tai gavo tris tūkstančius litų.

Viena vogti užverbuotų moterų, nukentėjusiąja pripažinta Dalia (vardas pakeistas) vakar nesiryžo duoti parodymų teismo salėje. Besilaukiančiai moteriai gydytojai patarė vengti jaudulio ir stresų.

Teismo salėje prisiekusi sakyti tik tiesą ji buvo palydėta į kitą kabinetą ir parodymus davė vaizdo konferencijos būdu.

„2013 metų gegužę G.Bakaitis pasiūlė vykti vogti drabužių į užsienį. Sakė, reikės ir namus tvarkyti, ir vogti. Sutikau, sunkiai gyvenu, esu išsiskyrusi, auginu tris vaikus. Mane nuvežė A.Uginčius. Gyvenome išnuomotame name, ten buvo ir daugiau žmonių. Išbuvau tris savaites. Mums nurodydavo, kokius drabužius vogti, kokių firmų, dydžių, net spalvų. Vogti eidavau su Ieva. Visada į porą skirdavo vieną labiau patyrusį vagį ir vieną silpnesnį. Prekių apsaugos ženklus nuimdavome magnetais. Kiti tai darė replėmis, man neišeidavo. Grįžus surašydavo, kiek, kas, iš kokių parduotuvių pavogė. Mane skriaudė, spaudė psichologiškai, tąsė už plaukų ir ausies, kad mažai pavagiu, šaukdavo, neišleisdavo išeiti iš namų, kad kam nepasiskųsčiau“, – pasakojo moteris.

Už tris savaites „darbo“ ji gavo tūkstantį litų – kaip ir žadėta.

Dalia tikino, kad antrą kartą į užsienį vogti buvo išvežta prievarta. Esą atvažiavo A.Uginčius, jie gėrė kažkokius alkoholinius gėrimus. Kai atsipeikėjo, suvokė, kad jau yra Vokietijoje.

Ji tikino, jog anksčiau niekada nėra buvę, kad dėl gėrimo prarastų sąmonę, o dar tokiam ilgam laikui. Už dviejų savaičių „darbą“ ji gavo 200 eurų. Moteris neneigė, kad keletą drabužių nugvelbė ir sau.

Dėl vagysčių ji buvo įkliuvusi ir Olandijos pareigūnams. Porą kartų – apklausta ir paleista, kartą už grotų praleido dvi savaites.

„Bakaitis turėjo savo advokatą, bet jį samdydavo tik tiems, kurie gerai vogė. Mane gynė valstybės skirtas advokatas“, – sakė Dalia.

Ji teigė, kad grįžus į Lietuvą buvę darbdaviai nepaliko jos ramybėje, grasino, kad neturės ramybės, jei liudys prieš G.Bakaitį. Nukentėjusioji tikino, kad buvo verčiama atsisakyti parodymų, teigti, jog į Olandiją važiavo savais reikalais ar atostogų, o vogti jai niekas neliepė. Tokį raštą ji net buvo priversta parašyti generalinei prokuratūrai.

Dėl poveikio nukentėjusiesiems kaltinimai šioje byloje pareikšti Ligitai Dungveckytei-Bakaitienei ir Arūnui Mačiuliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.