Rusijoje kalinamas R. Zamolskis griebėsi naujo ginklo

Rusijoje, Jekaterinburgo tardymo izoliatoriuje, teismo laukiantis garsus nusikaltėlis iš Lietuvos Romas Zamolskis nesiliauja rašyti skundų.

Rusijos Čeliabinsko srityje R.Zamolskis su sutuoktine S.Miakotina ir 2 vaikais gyveno kaip ūkininkai.
Rusijos Čeliabinsko srityje R.Zamolskis su sutuoktine S.Miakotina ir 2 vaikais gyveno kaip ūkininkai.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 17, 2015, 9:03 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 1:49 PM

Daugiau kaip metus už grotų sėdintis R.Zamolskis laiko veltui neleidžia. Jis vieną po kito rašo laiškus Rusijos teisėsaugininkams ir skundžiasi, kad Jekaterinburgo pareigūnai jį kankina siekdami išgauti prisipažinimą dėl nusikaltimų, kurių jis nepadarė.

Į R.Zamolskio rašliavą teisėsaugininkai ilgai nekreipė dėmesio, tačiau po laiško Rusijos generaliniam prokurorui Jurijui Čaikai kantrybė baigėsi – garsiajam nusikaltėliui ketinama iškelti bylą dėl pareigūnų šmeižimo.

Save lygino su kankiniu

„Atviras laiškas, kreipimasis, pareiškimas, skundas, skaitykite taip, kaip jums patogu“, – taip savo laišką J.Čaikai pradėjo 45 metų R.Zamolskis.

Šešių puslapių laiške, kuriame daugybė klaidų, R.Zamolskis save lygina su Rusijos piliečiu Andrejumi Suchorukovu, teistu už žmogžudystę.

Jo teisme paaiškėjo, kad vyras buvo nekaltas, o dėl žmogžudystės prisipažino neištvėręs kankinimų.

Už žiaurų elgesį su A.Suchorukovu už grotų atsidūrė penki policijos pareigūnai.

„Tai ne vienintelis atvejis – aš irgi esu teisėsaugininkų auka.

Su manimi elgiamasi tais pačiais metodais“, – generaliniam prokurorui rašė R.Zamolskis.

Nori sulaukti dėmesio

Lietuvio teigimu, tardytojai jį žiauriai kankino, grasino susidoroti su jo žmona ir dviem šešerių ir aštuonerių metų vaikais, privertė duoti melagingus parodymus prieš save bei kitus asmenis ir iš paprasto chuligano pavertė žudiku.

R.Zamolskis J.Čaikai priekaištavo, kad tas asmeniškai ėmė globoti A.Suchorukovą, tačiau nekreipia jokio dėmesio į jį – „padorų šeimos žmogų, fermerį, darbininką, mokesčių mokėtoją, kuris buvo kankinamas ir tapo invalidu.“

Ne vieno žmogaus nužudymu kaltinamas R.Zamolskis tikino, jog generalinio prokuroro dėmesio nesulaukia tik todėl, kad neturi Rusijos pilietybės ir nėra rusas.

Įvardijo kankintojus

R.Zamolskis savo laiške J.Čaikai įvardija ir savo kankintojus. Esą iš jo melagingus parodymus išgavo operatyvinis darbuotojas Dmitrijus Golovko, o kankinti jį leido Sverdlovsko srities generalinės prokuratūros viršininkas Michailas Borodinas.

Šis pareigūnas esą yra nurodęs naudoti prievartą ir prieš R.Zamolskio šeimą.

„Negi nevykdysi viršininko įsakymų, to negalima pareigas vykdančiam pareigūnui, todėl mane galima žaloti ir net užmušti. Taip pat ir mano šeimos narius, nors jie yra Rusijos piliečiai“, – rašė R.Zamolskis.

Bijo dėl savo gyvybės

Kalinys teigia, kad jo atveju yra pažeista Rusijos konstitucija ir visi šalies įstatymai.

Neva jau pirmą jo sulaikymo dieną, pernai rugpjūčio 15-ąją, R.Zamolskiui buvo pažadėta, kad jis bus nužudytas. Esą yra liudytojų, kurie tai girdėjo.

„Mane sulaikant buvo neteisėtai panaudotas ginklas. Tikslas buvo mane nužudyti, nes aš esą priešinausi. Buvau visas sušaudytas. Yra liudytojų ir įrodymų. Paėmė visus mano daiktus, grąžino tik dalį, kiti dingo“, – tikino R.Zamolskis.

Trūkus pareigūnų kantrybei buvo nuspręsta R.Zamolskio atžvilgiu pradėti dar vieną ikiteisminį tyrimą ir sustabdyti ne tiktai šmeižtą, bet ir nesiliaujantį jo laiškų srautą.

Savo išsiųstus laiškus R.Zamolskis numeruoja pats. J.Čaikai išsiųstas skundas buvo jau 108-as laiškas, kurį žudikas iš Lietuvos parašė sėdėdamas Jekaterinburgo tardymo izoliatoriuje.

Teisme vaidino ligonį

J.Čaika – ne pirmas, kuriam R.Zamolskis pasakojo apie kankinimus ir esą dėl to pablogėjusią sveikatą.

Apie tai jis kalba ir teismuose, kuriuose jam pratęsiamas suėmimas.

Pastarąjį kartą R.Zamolskis į teismą buvo atvesdintas rugpjūčio 12 dieną.

Čia jis pareiškė, kad negali savarankiškai vaikščioti, esą juda tik su ramentais ir tai tik pašalinių asmenų padedamas, todėl turi būti skubiai paguldytas į Sverdlovsko ligoninę.

Dėl pablogėjusios sveikatos R.Zamolskis prašė jį išleisti iš tardymo izoliatoriaus ir paskirti kitą kardomąją priemonę, kuri nebūtų susijusi su laisvės atėmimu.

Teisėsaugininkai teisme teigė, kad R.Zamolskis meluoja – jis pats atsisako vykti pas gydytojus, nesutinka apsilankyti net tardymo izoliatoriaus medicinos kabinete. Kad atsisako siūlomos medicinos pagalbos, R.Zamolskis yra patvirtinęs raštu.

Nusikaltimai dar tebeskaičiuojami

Kol kas R.Zamolskiui yra pareikšti įtarimai pagal penkis Rusijos baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl apiplėšimo, chuliganizmo panaudojus šaudomuosius arba sprogstamuosius įtaisus, ginklo pagrobimo, vagystės ir pasikėsinimo nužudyti.

Teisėsaugininkai turi surinkę pakankamai įrodymų, kad R.Zamolskis bandė nužudyti Jekaterinburgo verslininkus Aleksandrą Kasjanovą ir Vitalijų Kočetkovą.

Taip pat renkami įrodymai dėl ne vieno jo įvykdyto nusikaltimo Maskvoje, tarp jų ir kelių užsakomųjų žmogžudysčių.

Pirmą kartą Baltačiovo pavarde pasivadinusį R.Zamolskį Rusijos teisėsaugininkai bandė sulaikyti 2013 metų vasarą Čeliabinsko srityje.

Pamatęs pasalą R.Zamolskis pradėjo atsišaudyti ir paspruko automobiliu, kurį vėliau paliko, ir pasislėpė miške.

Jo namuose tąkart aptiktas visas ginklų arsenalas, o pats namas buvo įrengtas taip, kad jame teisėsaugininkų užkluptas žmogus galėtų ilgai gintis ir atsišaudyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.