L. Holm nužudymu įtariamam N.Bilevičiui ši savaitė – lemtinga

Nužudytos švedės Lisos Holm šeimos advokatas teigia, kad teisėsaugos pareigūnai yra surinkę pakankamai įrodymų, kurie leistų 35 metų lietuviui Nerijui Bilevičiui pateikti kaltinimus ir bylą perduoti teismui.

L.Holm kūną artimiesiems buvo leista palaidoti tik praėjus mėnesiui po nužudymo.<br>expressen.se nuotr.
L.Holm kūną artimiesiems buvo leista palaidoti tik praėjus mėnesiui po nužudymo.<br>expressen.se nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 19, 2015, 1:58 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 4:58 AM

„Manau, kad yra stiprių įrodymų, todėl jei prokuroras atsisakytų baudžiamojo persekiojimo, tai būtų nusižengimas“, – susipažinęs su bylos medžiaga Švedijos žurnalistams sakė L.Holm šeimos advokatas Toreas Brandleris.

Kaltinimus N.Bilevičiui prokuroras prokuroras Larsas Wennerholmas ketino pateikti jau šį trečiadienį, bet N.Bilevičiaus advokatė Inger Rönnbäck paprašė šio klausimo svarstymą atidėti iki penktadienio, nes ji ir jos klientas vis dar susipažįsta su bylos medžiaga, aptarinėja joje surinktus įrodymus, tačiau darbas stringa, nes yra priversti bendrauti per vertėją.

„Mes taip pat svarstome apie galimus bylos papildymus“, – sakė N.Bilevičiaus advokatė.

Priešingai nei L.Holm šeimos advokatas, I.Rönnbäck teigia, kad prokuratūra nėra surinkusi pakankamų įrodymų N.Bilevičiaus kaltei pagrįsti, todėl įtarimai jam turėtų būti panaikinti, o jis turėtų būti paleistas į laisvę.

Prokuroras L.Wennerholmas sutiko palaukti iki penktadienio, tačiau, kaip praneša švedų žurnalistai, jo nuomonė nesikeičia – L.Holm nužudė N.Bilevičius ir jis dėl turi būti teisiamas.

Bylai pasiekus teismą, ji turėtų būti nagrinėjama viešose teismo posėdžiuose. Tikimasi, kad tada visuomenė ras atsakymą į klausimus apie kuriuos teisėsaugininkai kol kas nelinkę kalbėti.

Vienas svarbiausių jų – kodėl buvo nužudyta L.Holm? Kam reikėjo ją žudyti, jei kaip, teigia policija ir prokuratūra, ji nebuvo išžaginta?

„Ji tapo atsitiktine auka?“, – spėliojo Švedijos žiniasklaida. „Nemanau, kad tai buvo atsitiktinumas“, – sakė L.Holm šeimos advokatas.

L.Holm dingo birželio 7-osios vakarą.

18.23 val. mergina paskambino tėvui ir pasakė važiuojanti namo, tačiau į juos jau niekada negrįžo. Tą pačią dieną merginos mopedas rastas už parduotuvės. Ant jo rankenos kabojo krepšys su visais jos daiktais, o į užvedimo spynelę buvo įkištas raktas.

Dalimis išardytas L.Holm mobilusis telefonas vėliau buvo rastas išmestas žolėse už kelių šimtų metrų nuo parduotuvės. Po penkių dienų, balandžio 12 dieną, jos smarkiai sudarkytas kūnas buvo rastas netoliese esančiame ūkyje. Vėliau nustatyta, kad L.Holm buvo pasmaugta.

Tą pačią dieną sulaikyti trys įtariamieji – N.Bilevičius, jo 31 metų brolis ir 34 metų N.Bilevičiaus žmona Irina.

Po savaitės I.Bilevičienė buvo išleista iš areštinės. Moteris grįžo į Lietuvą. Netrukus taip pat pasielgė ir N.Bilevičiaus brolis Aivaras.

Rugsėjį Švedijos tyrėjai buvo atvykę į Lietuvą. Po šio vizito abiem lietuviams įtarimai buvo panaikinti.

N.Bilevičius liko už grotų. Kaip teigiama, bene pagrindinis įrodymas prieš jį yra ant L.Holm kūno rasti vyro DNR pėdsakai.

Pirmasis L.Holm ir Bilevičius susiėjęs įkaltis buvo rastas tame pačiame ūkyje – daržinėje, kurią statė lietuviai pareigūnai surado L.Holm pirštinę, kurią mergina užsidėdavo važiuodama mopedu.

L.Holm šeimos advokatas T.Brandleris žurnalistams užsiminė, kad N.Bilevičius jau per merginos paiešką atkreipė į save policijos pareigūnų dėmesį.

Esą jis bandė suklaidinti paieškų komandą, todėl buvo nuspręsta, kad vyras gali būti prisidėjęs prie septyniolikametės dingimo.

Iš viso N.Bilevičiaus baudžiamojoje byloje yra apie 2000 puslapių. Apie 600 jų sudaro įtariamojo ir kitų asmenų apklausos.

Dar apie 30-40 puslapių užima skrodimo išvados ir įvykio apžiūros medžiaga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.