Išvada: Joniškyje pasikorusio Ž. Litvino pareigūnai nemušė

Mįslingomis aplinkybėmis prieš pusantro mėnesio Joniškio rajono policijos komisariato areštinėje pasikoręs, o prieš mirtį apie pareigūnų smurtą savo artimiesiems pranešti spėjęs Radviliškio rajono gyventojas 20 metų Žilvinas Litvinas mirė nuo uždusimo kilpoje, o jo giminaičių viešai skelbta informacija apie policijos pareigūnų smurtą nepasitvirtino.

Pasak artimųjų, prieš savižudybę Ž.Litvinas jiems skambino ir skundėsi, kad areštinėje yra mušamas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Pasak artimųjų, prieš savižudybę Ž.Litvinas jiems skambino ir skundėsi, kad areštinėje yra mušamas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 26, 2015, 1:25 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 6:47 PM

Tokią išvadą padarė ikiteisminį tyrimą dėl Ž.Litvino mirties priežasties nustatymo atliekantys Šiaulių apygardos prokuratūros pareigūnai.

Skundėsi, kad yra mušamas

Dėl įtarimo nužudžius savo 14-metę draugę sulaikytas ir į Joniškio rajono policijos komisariato areštinę uždarytas Ž.Litvinas kameroje pasikorė naktį į rugsėjo 14-ąją.

Prieš tai kelis kartus svainiui iš kameros draugo gautu telefonu skambinęs vaikinas skundėsi, kad pareigūnai jį muša ir verčia prisipažinti dėl to, ko jis nepadarė.

Po Ž.Litvino savižudybės buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai: vienas – dėl mirties priežasties nustatymo, kitas – dėl piktnaudžiavimo.

Gavę ekspertų išvadas tyrimą dėl mirties priežasties atliekantys pareigūnai nustatė, kad Ž.Litvinas pasikorė – mirė nuo uždusimo kilpoje.

Atliks pomirtinę ekspertizę

Pasak Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Gabrielės Gendvilaitės, per ikiteisminį tyrimą nepasitvirtino ir Ž.Litvino giminaičių viešai paskelbta informacija, kad jo atžvilgiu policijos pareigūnai naudojo fizinį smurtą.

Tokią išvadą ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai padarė remdamiesi ekspertų išvadomis bei kitais tyrimo metu surinktais duomenimis.

Pareigūnų išvada, kad prieš Ž.Litviną nebuvo smurtauta, reiškia, kad ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo artimiausiu metu bus nutrauktas.

Tiesa, ikiteisminis tyrimas dėl Ž.Litvino mirties priežasties nustatymo dar nebaigtas.

„Byloje numatyta atlikti Ž.Litvino pomirtinę teismo psichologijos ekspertizę. Atliekant ją bus siekiama nustatyti psichikos būklę priešmirtiniu laikotarpiu ir tą būseną sukėlusias priežastis, savižudybės motyvus“, – sakė G.Gendvilaitė.

Paauglė iš namų išėjo susipykusi su motina

Šiaulių apygardos prokuratūra atlieka ir tyrimą dėl Ž.Litvino draugės mirties priežasties nustatymo.

Paauglės kūnas su smaugvirve ant kaklo pamiškėje buvo rastas jos nužudymu įtarto Ž.Litvino laidotuvių dieną.

Paaiškėjo, kad iš namų keturiolikmetė paauglė išėjo susipykusi su girtavusia motina.

Tyrimas dėl šios paauglės mirtis priežasties nustatymo dar nebaigtas.

Pasikorė ir kitas sulaikytasis Po Ž.Litvino mirties praėjus vos mėnesiui Joniškio rajono policijos komisariato areštinėje nusižudė dar vienas jaunuolis – spalio 26-osios pavakare čia buvo rastas dėl neteisėto disponavimo kvaišalais sulaikyto 26 metų Skaistgirio miestelio gyventojo lavonas.

Išvakarėse sulaikytasis ir į kamerą uždarytas jaunuolis pasikorė. Virvę savižudis pasidarė iš paklodės.

Ne kartą už įvairius pažeidimus bei disponavimą kvaišalais jau baustas šis Joniškio rajono, Skaistgirio miestelio gyventojas į areštinę pateko, nes apsvaigęs nuo kvaišalų vairavo automobilį.

Į areštinę uždarytas skaistgirietis čia praleido tik parą. Jis buvo rastas pasikoręs pro durų stebėjimo akį nematomoje kameros zonoje.

Kameroje pareigūnai rado ir šio savižudžio atsisveikinimo raštelį, kuriame jis tvirtino mylįs artimuosius ir nenorįs juos skaudinti. Įžvelgė „Verterio“ sindromą

Po šios, jau antros per mėnesį, savižudybės Joniškio areštinėje čia dirbantiems pareigūnams prireikė psichologo pagalbos.

Ją suteikė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato psichologas Arūnas Norkus. Psichologas tvirtino, kad antruoju atveju buvo susidurta su taip vadinamu „Verterio“ sindromu. „Praėjus tik keturioms savaitėms po žiniasklaidos itin plačiai nušviestos įtariamojo savižudybės areštinėje, nauja panaši savižudybė suponuoja, kad turime klasikinį „Verterio“ sindromo atvejį.

„Verterio“ sindromu vadinama tendencija, susiklosčius panašiai situacijai, nukopijuoti savižudybės būdą, vietą ir kitas savižudybės aplinkybes, kurios yra žinomos.

Tyrimų duomenys rodo, kad „Verterio“ efektas yra tiesiogiai susijęs su informacijos apie konkrečią savižudybę prieinamumu, jos išsamumu ir detalių gausa“, – tvirtino A.Norkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.