Kyšininkas pulkininkas prarado teisuolio etiketę

Buvęs Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (ŠAPGV) viršininkas 52 metų Jonas Misiūnas neilgai džiaugėsi atsikratęs įrašo apie teistumo.

J.Misiūnas kyšiu siekė išsisukti nuo gresiančių nemalonumų darbe.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Misiūnas kyšiu siekė išsisukti nuo gresiančių nemalonumų darbe.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Janutis teisme kalbėti nepanoro.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Janutis teisme kalbėti nepanoro.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Misiūnas kyšiu siekė išsisukti nuo gresiančių nemalonumų darbe.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Misiūnas kyšiu siekė išsisukti nuo gresiančių nemalonumų darbe.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Janutis teisme kalbėti nepanoro.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Janutis teisme kalbėti nepanoro.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gintaras Šiuparys

Oct 26, 2015, 11:04 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 8:08 PM

Šiaulių apygardos teismas panaikino žemesnės instancijos teisme priimtą sprendimą atleisti šiaulietį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Mat pulkininkas buvo tik netekęs teisės dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje, turėjo sumokėti į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą pervesti 20 MGL (753,2 euro) dydžio įmoką, be to, neteko nusikalstamai veikai naudotų 12 tūkstančių litų (3476 eurų).

Tačiau viskas apsivertė, kai teismas išnagrinėjo apeliacinį skundą – J.Misiūnas pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu. Tad darbe kyšiu nuo nemalonumų atsipirkti bandžiusiam J.Misiūnui teks papurtyti ir piniginę – jis įpareigotas sumokėti 100 MGL (3766 eurų) baudą.

Kalbos liko neįrodytos

Legendos apie ŠAPGV viršininko J.Misiūno pomėgį puotauti Šiauliuose sklandė ne vienerius. Tačiau jos taip ir liko nepatikrintos, nes per 34 metus tarnybos metus šiaulietis nebuvo gavęs nė vienos oficialios nuobaudos.

Ugniagesių vadas vis dėlto įklimpo – pernai pavasarį atsidūrė vadovybės akiratyje, kai pasklido gandai apie audringai atšvęstą Šv.Florijono dieną.

Gegužės 5-ąją buvo pranešta, kad ŠAPGV vadovas darbe šlitinėja girtas. Patikrinti šios informacijos atskubėjo patruliai, bet pulkininkas dingo be pėdsakų. Pavaldiniai neabejojo, kad J.Misiūnas pasislėpė vietoje – kieme liko ir asmeninė, ir tarnybinė mašinos.

Tuo tarpu ugniagesių vadas dievagojosi važiavęs į susitikimą su šiauliečiu verslininku. Tačiau netruko atskrieti gąsdinanti žinia iš sostinės – J.Misiūnas sužinojo apie pradėtą tarnybinį patikrinimą.

Tikėjosi papirkti vadovą

Išsigandęs J.Misiūnas prisiminė saugos tarnybos vadovą Robertą Janutį. Panevėžietis ne kartą gyrėsi pažintimis su įtakingaisiais Vilniuje, todėl įklimpęs šiaulietis nutarė griebtis šio šiaudo.

R.Janutis atsiliepė tik po kelinto J.Misiūno skambučio. Verslininkas patikino esąs užsienyje, bet pažadėjo viską skubiai iššniukštinėti. Netrukus panevėžietis pranešė žinią – skandalas būsiąs užglaistytas už 12 tūkstančių litų.

Įkalčių prispaustas J.Misiūnas teisme sakė, kad pinigai turėjo būti skirti departamento vadovui: „R.Janutis kalbėjo abstrakčiomis frazėmis, o vėliau perspėjo kuo mažiau kalbėti telefonu, nes pokalbių gali pasiklausyti. Jis sakė veiksiąs per generolus.“

Kyšį atvežė į degalinę

Panevėžietis triūsė išsijuosęs. Jis įbaugintam J.Misiūnui žadėjo nuvažiuoti į Vilnių ir viską suderinti, bet šiauliečiui patarė dėl viso pikto bent trejetui dienų atsigulti į ligoninę.

Tuo tarpu STT agentai jau sekė ir viską fiksavo. R.Janutis iš pradžių prašė pinigus atvežti į Joniškį, bet vėl pakeitė planus. Galiausiai buvo susitarta, kad J.Misiūnas voką su 12 tūkstančių litų atveš ir paliks paliktas Šiaulių miesto pakraštyje esančioje degalinėje „Abromika“.

Kai į degalinę prabangų visureigį BMW įvairavo R.Janutis, jo pasaloje laukė STT agentai.

Panevėžietis buvo sulaikytas, kai iš degalinės darbuotojo paėmė voką. Netrukus namuose buvo sučiuptas ir J.Misiūnas.

Pribloškė pavaldinio norai 

R.Janutis teisme kalbėti atsisakė ir paprašė vadovautis per ikiteisminį tyrimą duotais parodymais.

Ne vienoje skandalingoje istorijoje ir prieš tai figūravęs panevėžietis sakė, kad pinigai buvo skirti ne J.Misiūno vadovams papirkti, o teisininkams pasamdyti.

Teisme buvo ir PAGD vadovas generolas Remigijus Baniulis. Vilnietis neslėpė nuostabos, kad pavaldinys siekė problemas darbe išspręsti kyšiu.

Generolas ppripažino, kad įklimpęs šiaulietis pavaldinys būtų neišvengęs problemų, bet pažymėjo, kad J.Misiūnas tikriausiai būtų atsipirkęs griežtu papeikimu.

Sustiprino medikų gretas

Įtakingų asmenų nestokojančiam „Rotary“ klubui priklausantis J.Misiūnas būtų likęs su švaria biografija, jei ne skundai aukštesnės instancijos teismui.

Juos rašė ir nuteistieji, ir Šiaulių apylinkės teismo sprendimu nustebintas prokuroras.

Tiesa, J.Misiūnas jau buvo praradęs viltį, kad dar gali grįžti į darbovietę. Todėl pulkininkas ėmėsi ieškotis kitos šiltos vietos.

Paieškos buvo apvainikuotos sėkme – šią vasarą šiauliečiui atsivėrė durys į Respublikinę Šiaulių ligoninę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.