Po kraupaus nusikaltimo N. Bilevičius alkį malšino pica

Trečiadienį Švedijoje prasidės lietuvio, kaltinamo švedės Lisos Holm nužudymu, teismas. 35 m. Nerijus Bilevičius tapo tikra mįsle švedų teisėsaugai.  Anksčiau neteistas, gerai apibūdinamas, tylus  – atrodo, kad toks „švarus“ žmogus tiesiog negali būti kaltinamas baisiu nusikaltimu. 

Trečiadienį Švedijoje prasidės lietuvio, kaltinamo švedės Lisos Holm nužudymu, teismas.
Trečiadienį Švedijoje prasidės lietuvio, kaltinamo švedės Lisos Holm nužudymu, teismas.
N.Bilevičius kaltinamas Lisos Holm nužudymu.
N.Bilevičius kaltinamas Lisos Holm nužudymu.
N.Bilevičius kaltinamas Lisos Holm nužudymu.
N.Bilevičius kaltinamas Lisos Holm nužudymu.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Oct 27, 2015, 12:43 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 1:51 PM

Tačiau įrodymų mozaika sudėlioja  kitokį vaizdą. Per apklausas Lietuvoje N.Bilevičiaus brolis Aivaras prisipažino, kad Nerijus jo paprašė meluoti. Esą tą vakarą, kai buvo nužudyta L.Holm, jis buvęs namuose. 

„Jeigu tai padarė, jis man nebe brolis“, – pareiškė jis tardytojui ir papasakojo apie sumeluotą alibi.

Kai policija pirmą kartą atėjo patikrinti brolių DNR po to, kai rado Lisos mopedo pirštinę daržinėje, broliai atsistojo vienas priešais kitą, ir Nerijus, palinkęs link brolio, tyliai pasakė: „Jeigu kas nors klaustų, šeštą valandą aš buvau namie.“

Tarsi psichologinė mįslė

Susituokęs, niekada anksčiau neteistas ir darbštus meistras staiga tampa įtariamuoju dėl merginos nužudymo su tam tikrais seksualiniais pustoniais.

„Tokiam tipui nuo nulio tapti žmogžudžiu yra reliatyviai neįprasta“, – švedų interneto portalui „expresssen.se“ teigė teismo psichiatras ir nusikaltėlių profilių ekspertas Ulfas Åsgårdas.

N.Bilevičiaus praeityje nebuvo jokių užuominų apie tai, kad jis galėtų įvykdyti šaltakraujišką žmogžudystę, dėl kurios dabar yra kaltinamas.

Nerijus yra susituokęs ir iš ankstesnių santykių turi vaikų. Drauge jis apibūdinamas kaip uolus darbuotojas ir  svarbiausia – anksčiau niekada nėra neturėjęs jokių problemų su teisėsauga.

„Gana įprasta, kad nusikaltimus įvykdo žmonės, anksčiau neturėję reikalų su teisėsauga. Bet nuo nulio tapti žmogžudžiu tokio tipo žmogui nėra įprasta“, – tvirtino U.Åsgårdas.

Kraujas ant L.Holm rūbų

Bet techniški įrodymai yra. Tarp jų – N.Bilevičiaus kraujas ant L.Holm apatinių ir jo bei Lisos DNR ant virvių, kurios buvo tokios pat, kaip kilpos, kuriomis mergina buvo pasmaugta, ir kurios tebejuosė nužudytosios kaklą, kai jos kūnas buvo rastas įgrūstas į vos 20 cm pločio spintelę.

– Tad kaip žmogus, turintis tokią švarią praeitį kaip N.Bilevičius, galėjo tapti įtariamuoju? – paklausė psichiatro portalo „expressen.se“ žurnalistas.

– Gali būti, kad įspėjamųjų ženklų būta ir anksčiau. Bet niekas jų nevertino pakankamai rimtai, kad kreiptųsi į policiją ar atkreiptų valdžios dėmesį.

Kaip rodo duomenys, įtariamasis nužudė L.Holm ir paslėpė kūną mažiau nei per valandą, grįžo namo, pusvalandį pabendravo per „Skype“ su giminaičiu, o vėliau išvažiavo su žmona pirkti picos.

– Ką jums sako toks įtariamojo elgesys?

– Kad jam veikiausiai nebūdingi tokie jausmai, kaip empatija, kaltė ir sąžinės graužatis.

– Kas galėjo paskatinti tokį nusikaltimą?

– Galbūt nusivylimas kasdieniu gyvenimu, problemos, kurios iškilo į paviršių. Arba tai, kad nusikaltėlis sutiko žmogų, kuris pateisino jo lūkesčius, kaip auka turėtų elgtis (nusikaltėlio sutiktos merginos elgesys atitiko jo suvoktą  aukos įvaizdį).

Įtariamasis viliojo ir kitą moterį

Dieną prieš L.Holm nužudymą įtariamasis N.Bilevičius stengėsi į savo automobilį prisivilioti bėgiojančią trisdešimtmetę, prašydamas parodyti vietą žemėlapyje.

„Tai vadinasi „užpuolimas apgaulės būdu“, yra daug tokio elgesio pavyzdžių tarp amerikiečių serijinių žudikų“, – paaiškino U.Åsgårdas.

Ekspertas pridūrė: „Vienas serijinis žudikas užsidėdavo gipsą, sustodavo didelio prekybos centro aikštelėje ir prašydavo moterų padėti jam išsikrauti prekes, nes esą labai skauda. Vėliau jis jas įstumdavo į bagažinę ir nuvažiuodavo.“

DNR duomenys sutapo

Jau dieną prie štai, kai N.Bilevičius buvo sulaikytas kaip įtariamasis dėl žmogžudystės, policijos nusikaltėlių profilių analizės grupės ekspertai įtarė, kad išmatos daržinės pastate priešais kavinę galėjo priklausyti nusikaltėliui.

„Kai kuriuos nusikaltėlius, padarius nusikaltimą, užplūsta tiek adrenalino, kad jie privalo išsituštinti“, – rašė nusikaltėlių profilių analizės grupės ekspertai pranešime.

„Tai neįprasta, bet taip būna ir aš su tuo susidūriau kelis kartus“, – teigė U.Åsgårdas.

Vėliau paaiškėjo, kad N.Bilevičiaus DNR ir fekalijų duomenys sutapo.

„Taigi, jeigu tokio tipo nusikaltėlis, kuris nužudė L.Holm, greitai nebūtų sučiuptas, jis bandytų tokį poelgį pakartoti?“ – paklausė švedų žurnalistas.

„Taip, gana tikėtina. Jeigu jiems pirmą kartą pavyksta įvykdyti nusikaltimą ir nebūti sučiuptiems, tada jie jaučiasi tarsi gavę patvirtinimą, kad jiems pavyko viską padaryti tinkamai.

Nuo tada tokio tipo seksualiniai nusikaltėliai tampa persmelkti troškimų, fantazijų ir noro patenkinti pirminius vidinius poreikius. Tad sunku prieš juos atsilaikyti“, – paaiškino U.Åsgårdas.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.