Netikėta eiga: advokatė pažėrė kaltinimų N.Bilevičiaus broliui

Trečiadienį prasidėjęs Lisos Holm žmogžudyste įtariamo Nerijaus Bilevičiaus teismas nustebino susirinkusiuosius netikėtu jo advokatės pareiškimu.

Devintą valandą vietos laiku (Lietuvos laiku – 10 val.) prasidėjo N.Bilevičiaus teismo procesas.
Devintą valandą vietos laiku (Lietuvos laiku – 10 val.) prasidėjo N.Bilevičiaus teismo procesas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2015, 9:47 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 9:20 AM

Per bylos nagrinėjimą advokatė Inger Rönnbäck pažėrė kritikos policijai, neva nepakankamai kreipus dėmesį į kitus galimus įtariamuosius, įskaitant ir Nerijaus brolį. 

Nepakėlė akių

Pirmoji teismo diena prasidėjo 9 valandą Švedijos laiku (mūsų laiku 10 val.). Bylos nagrinėjimas prasidėjo prokurorui Larsui-Göranui Wennerholmui pateikus įrodymus, neva įrodančius įtariamojo kaltę.

Taip pat jis paaiškino, kaip vietoje, kurioje buvo nužudyta nepilnametė, surasta N.Bilevičiaus DNR pėdsakų. Teigiama, kad įtariamojo kraujo rasta ant vamzdžio, ant kurio kabojo L.Holm kūnas, pakartas ant mėlynos virvės.

Netgi ant rožinio nužudytosios švarkelio pavyko rasti įtariamojo DNR pėdsakų. Vienoje švarkelio kišenėje rastas ir lapelis, ant kurio buvo užrašyta, kaip nuvykti nuo kavinės, kurioje mergina dirbo, iki jos namų Šiovdėje. 

Taip pat prokuroras parodė spintelės, kurioje rastas kūnas, nuotraukas. Ji tebuvo 24 cm pločio ir 158 cm aukščio. 

Švedų interneto portalas aftonbladet.se rašo, kad juodai apsirengęs N.Bilevičius teismo pradžioje metė žvilgsnį į susirinkusius žmones ir į L.Holm artimuosius. Tačiau vėliau atrodė, tarsi jis apskritai nepastebi nužudytosios šeimos. 

Visą laiką, kol buvo svarstoma byla, jis sėdėjo nepakeldamas akių ir kažką rašinėjo, karts nuo karto pasiimdamas už ausinių, per kurias klausėsi vertimo, laido.

Kai buvo parodytos pirminio tyrimo metu padarytos nuotraukos, N.Bilevičius nuleido akis po stalu. 

Apklausė liudininkus

Kaip rašo portalas Aftonbladet.se, su L.Holm kūnu automobilyje N.Bilevičius dideliu greičiu nuvažiavo ten, kur po kelių dienų rastas jos lavonas.

Taip sakė vyriausiojo prokuroro pavaduotojas L.Wennerholmas, komentuodamas įrodymus prieš N.Bilevičių. Pora, kuri ėjo pro šalį, vėliau sakė, kad vairuotojas vairavo kaip automobilių vagis.

Pora, vedžiojusi šunis, tą vakarą, kai L.Holm dingo, teigė mačiusi į N.Bilevičiaus vairuojamą automobilį panašią mašiną. Pasak prokuroro, jis buvo netgi su lietuviškais registracijos numeriais. Ir mašina taip greitai važiavo, kad atrodė, jog pakeliui tarp galimos nužudymo vietos ir vietos už keleto kilometrų, kur buvo rastas merginos kūnas, sukels avariją.

„Nėra nieko, kas leistų manyti kad jis važiavo 50 km per valandą greičiu“, – sakė prokuroras. Liudininkų pora teigė, kad jie turėjo mestis į šalį, kad apsisaugotų nuo dideliu greičiu lenkiančio automobilio.

„Jis vos nesudužo. Apklausos metu pora paliudijo atpažinusi lietuvių statybininkų, dirbusių apylinkėse, mašiną. Jie visada mažais keliukais lėkdavo dideliu greičiu, bet tuo metu vairuotojas, kuris mašinoje sėdėjo vienas, lėkė greičiau, nei įprastai. Jis važiavo, kaip mašinų vagis“, – prisiminė ir jo mergina.

Liudininkė mergina apklausose teigė turėjusi patraukti link savęs šunis, kai link jų dideliu greičiu atskriejo mašina. Vairuotojas buvo su saulės akiniais, panašiais į tuos, kuriuos nešioja pilotai. Vyras ir moteris buvo įsitikinę, kad tai buvo automobilis, kurį N.Bilevičius vairuodavo anksčiau, sidabrinis Volkswagen Sharan.

Tačiau pora negalėjo tiksliai pasakyti, kas sėdėjo už mašinos vairo. Moteris vyrą apibūdino kaip maždaug 30-35 m. blondiną su gana trumpų plaukų šukuosena ir su kirpčiukais, gana normalaus kūno sudėjimo. Prokuroras

L.Wennerholmas pagal parodymus teisme nupiešė savąją įvykių versiją: „Jis nusivežė ją į daržinę, vėliau atėmė jos gyvybę. Po to jis grįžo pasiimti mašinos. Jis atvyko į daržinę. Įmetė kūną į automobilį ir nuvažiavo į Matorpso ūkį“. Tačiau N.Bilevičius neigė visus kaltinimus. Jis taip pat neigė vakarą, prieš L.Holm dingimą, bandęs į automobilį prisivilioti sutiktą bėgiojusią praeivę, kurios neva klausė kelio ir prašė jį parodyti žemėlapyje, automobilyje.

Kritikavo švedų tyrėjus

Prokurorui baigus kalbėti, prabilo nužudytosios šeimai atstovaujantis advokatas Tore'as Brandtleris. 

„Mums teliko žodžiai „Kodėl? Kodėl taip nutiko?“ Į tai gali atsakyti vienintelis asmuo. Galima teigti, kad šeimai būtų geriau, jei atsakymą pavyktų gauti šio teismo metu. Yra didelė trauma gyventi, nežinant, kodėl taip atsitiko mano dukteriai ar seseriai“, – jausmingai kalbėjo advokatas.

Kai atėjo laikas kalbėti N.Bilevičiaus advokatei I.Rönnbäck, ji pažėrė tyrėjams kritikos.

Anot advokatės, policija nepakankamai nuodugniai ištyrė kitus galimus įtariamuosius, įskaitant 35 metų darbdavio sūnų, medžiotojų vadą ir žmogų, kuris nuomojosi namelį netoli kūno suradimo vietos.

I.Rönnbäck nuomone, nepakankamas dėmesys atkreiptas net ir į įtariamojo N.Bilevičiaus brolį. Į tai T.Brandtleris sureagavo atsakydamas: „Taip, išties keista, kad ji nurodė į brolį. Kaip suprantu, ji kelia bendrus klausimus, bet nurodymas į brolį yra išties stebinantis“. 

Žiniasklaidos ir publikos dėmesys teismui buvo toks didžiulis, kad teisme buvo atvertos ir gretimos auditorijos.

Trečiadienio bylos svarstymas baigėsi 15 val. Švedijos laiku. Jis bus tęsiamas su vadinama apžiūra, kuomet visos pusės tęs darbą nužudymo vietoje.

Ketvirtadienį teisme pasisakys pats įtariamasis. Taip pat pasisakys L.Holm tėvas ir kiti liudininkai.

Nei įtariamojo N.Bilevičiaus žmona, nei brolis liudyti prieš teisiamąjį neketina. Jie pasinaudojo savo, kaip artimiausių giminaičių teise, prieš N.Bilevičių neliudyti.

Kiti teismo posėdžiai vyks pirmadienį ir antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.