Po mirtinų šūvių – aistros teisme dėl turto

38 metų klaipėdietis Terlanas Ibragimovas nuteistas už tai, kad apgaule įgijo didelės vertės svetimo turto. Tarp nukentėjusiųjų – verslininkas Vladislavas Polegoška, pernai nežinomų nusikaltėlių užpultas ir nušautas plente Klaipėda–Palanga.

Klaipėdietis T.Ibragimovas (nuotr. kairėje) turės atlyginti „Askoldo“ bendraturčiui V.Polegoškai padarytą žalą.<br>Montažas
Klaipėdietis T.Ibragimovas (nuotr. kairėje) turės atlyginti „Askoldo“ bendraturčiui V.Polegoškai padarytą žalą.<br>Montažas
Klaipėdietis T.Ibragimovas (nuotr. kairėje) turės atlyginti „Askoldo“ bendraturčiui V.Polegoškai padarytą žalą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdietis T.Ibragimovas (nuotr. kairėje) turės atlyginti „Askoldo“ bendraturčiui V.Polegoškai padarytą žalą.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Polegoška
V.Polegoška
Daugiau nuotraukų (3)

Gediminas PILAITIS („LIETUVOS RYTAS“)

Oct 30, 2015, 6:45 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 11:08 PM

Klaipėdos apylinkės teismas T.Ibragimovą pripažino kaltu dėl įvairių finansinių nusikaltimų – suklastotų oficialių dokumentų naudojimo, neteisėto elektroninių mokėjimo priemonių įsigijimo ir sukčiavimo.

Buvusiam jūrininkų įdarbinimo įmonės „Askoldas“ buhalteriui skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Dar viena klaipėdietė, kuriai kaip bendrininkei buvo pareikšti tokie pat kaltinimai, išteisinta.

T.Ibragimovas turės atlyginti „Askoldo“ savininkams Valerijui Fedorcevui ir V.Polegoškai padarytą 1 mln. 750 tūkst. eurų žalą.

Ramiai kalbėjo apie verslą

Po kruvino išpuolio plente V.Polegoškos giminių ir draugų žvilgsniai nukrypo į T.Ibragimovą.

Ne vienam nušautą verslininką pažinojusiam žmogui tada atrodė, jog šis vyras galėjo prikišti nagus prie žudynių, kad pašalintų savo įtartinos veiklos liudininkus.

Teisme T.Ibragimovas neatrodė sutrikęs – ramiai kalbėjo apie Anglijoje įsteigtą įmonę „Fingood LLP“, kuriai bankas buvo suteikęs 3 mln. eurų paskolą dviem laivams įsigyti. Juos valdė kita uždaroji akcinė bendrovė, kuriai tiesiogiai vadovavo V.Polegoška.

T.Ibragimovas neslėpė, jog jo santykiai su „Askoldo“ vadovais buvo įtempti, bet ne tokie, kad trokštų jų mirties: „Jeigu V.Polegoška būtų gyvas, man būtų geriau, jeigu jis ir toliau dalyvautų procese.“

Nušovė proceso dalyvį

Kaltinamasis konfliktavo su V.Polegoška ir jo verslo partneriu V.Fedorcevu, kuris irgi tapo banditų taikiniu, bet išvengė mirtinos kulkos.

T.Ibragimovui valstybės kaltinimą reiškė ne V.Polegoška ir V.Fedorcevas, o prokurorai, išnagrinėję jų skundus. Abu verslininkai teisme buvo apklausti kaip liudytojai.

Po kurio laiko naktį iš Palangos oro uosto automobiliu „Volvo XL 60“ į Klaipėdą važiuojančius V.Fedorcevą ir V.Polegošką plente užpuolė ir apšaudė iki šiol nenustatyti nusikaltėliai – greičiausiai samdomi žudikai.

Sužeistas V.Fedorcevas pabėgo iš nusikaltimo vietos ir liko gyvas, o V.Polegoška, kuriam dvi kulkos buvo paleistos į galvą, mirė iškart.

Nebuvo verslo partneriai

T.Ibragimovo ir „Askoldo“ bendraturčių keliai išsiskyrė, kai jie susipyko dėl turto, banko paskolų naudojimo, ėmė žarstytis kaltinimais, rašinėjo skundus, teismuose aiškinosi painius savo verslo santykius.

Teisme T.Ibragimovas prisistatė ne tik kaip buvęs jūrininkų įdarbinimo ir nuomojamų laivų valdymo įmonės „Askoldas“ buhalteris, bet ir kaip jos savininkų partneris – užsienyje įsteigtų bendrųjų įmonių akcininkas.

V.Fedorcevo ir V.Polegoškos užsienio šalyse įsteigtos ir registruotos įmonės iš bankų gaudavo paskolų laivams įsigyti, mokėdavo palūkanas, ieškojo krovinių, valdė laivyną ir komplektuodavo jūrininkų įgulas.

V.Polegoška teisme tvirtino, kad T.Ibragimovas niekada nebuvo „Askoldo“ akcininkas, jokių kreditavimo sutarčių nesudarydavo.

Vaidino įmonės savininką

Kai verslininkai pastebėjo, kad iš „Fingood LLP“ sąskaitos banke į kitas pervedamos didelės pinigų sumos, T.Ibragimovas iškart buvo atleistas iš darbo. Verslininkai kreipėsi į policiją.

„Jis pats prisipažino vogęs pinigus – pervedinėjo juos į savo įmonės Kipre sąskaitą. Paragintas per du kartus grąžino mums 200 tūkst. eurų“, – teisme pareiškė V.Polegoška.

T.Ibragimovas aiškino, kad bankas jo, o ne V.Fedorcevo ir V.Polegoškos Anglijoje įsteigtai įmonei „Fingood LLP“ suteikęs 3 mln. eurų paskolą laivams pirkti: „Jai gauti reikėjo trečdalio savų lėšų, todėl įsteigiau dar dvi įmones, pervedžiau 1,6 mln. eurų į kitą banką.“

„Askoldo“ savininkams kilo įtarimų, kad T.Ibragimovas juos įžūliai mulkina – pervedinėja pinigus savo įmonėms ir artimiems asmenims.

Teismas patvirtino tokius įtarimus – T.Ibragimovas nebuvo „Fingood LLP“ akcininkas, negalėjo savo nuožiūra naudoti šios įmonės lėšų.

Pinigai nuplaukė į Kiprą

Bankas T.Ibragimovo patikėtinei suteikė 17 elektroninių mokėjimo kortelių, kodų generatorių. Nustatyta, kad komercinių laivų uždirbti pinigai ir atlyginimai jūrininkams iš „Fingood LLP“ sąskaitos buvo pervedami įvairiems fiziniams ir juridiniams asmenims.

T.Ibragimovas tvirtino nežinąs, kaip tie pinigai buvo išgryninti ir pagal vekselius pervesti tariamiems kreditoriams, kas pasirašinėjo dokumentus.

Tarp pinigų gavėjų buvo ir neegzistuojančių asmenų.

„Buvau išmestas iš verslo, nors paskolos gautos mano įmonių vardu. Dokumentai liko „Askoldo“ būstinėje“, – pasakojo buvęs buhalteris.

Klaipėdos apylinkės teismas nustatė, kad T.Ibragimovas sukčiavo, – „Fingood LTT“ pinigus pervedinėjo į savo įmonės Kipre sąskaitas, banko korteles, naudojosi suklastotais jūrininkų tapatybės dokumentais.

Kitame teismo procese T.Ibragimovas mėgina įrodyti, kad „Askoldo“ savininkai apgaule užvaldė pusę kitos neva dar ir jam priklausančios įmonės „Aurora Shipping“ akcijų.

Vyras jaučiasi apšmeižtas: „Jie aiškino, kad aš neva savanoriškai perleidau savo turtą, ir dar apkaltino sukčiavimu.“

Žudikai tamsoje tykojo aukų

2014 metų gegužės 8-ąją po vidurnakčio kelyje Klaipėda–Palanga nežinomi ginkluoti užpuolikai blokavo kelią automobiliu „Volvo XC 60“ važiuojantiems verslininkams V.Fedorcevui ir V.Polegoškai.

Iš nenustatyto automobilio iššokę du vyrai pradėjo šaudyti. „Volvo XC 60“ vairavęs V.Fedorcevas buvo sužeistas, o kulkų suvarpytas bendrakeleivis ir verslo partneris V.Polegoška žuvo įvykio vietoje.

V.Polegoškai šaudyta į galvą. Sunkiai sužalotas į pilvą V.Fedorcevas išvengė mirties – iššokęs iš automobilio pasislėpė paplentėje. Po to verslininkas mobiliuoju telefonu paskambino policijai.

Apšaudę „Volvo XC 60“ užpuolikai nuvažiavo Latvijos pasienio link – Liepojos kryptimi.

Kruviną išpuolį plente narpliojantys Klaipėdos prokurorai V.Polegoškos žudikų kol kas nenustatė.

Paplentėje rasta šovinių tūtelių, tačiau ginklai, iš kurių šaudyta, nenustatyti. Yra žinių, kad žudikai važiavo automobiliu „Renault“.

Nusikaltėliai greičiausiai žinojo verslininkų planus – tą naktį jie lėktuvu iš Kopenhagos atskrido į Palangą ir važiavo namo į Klaipėdą.

Teisėsaugininkai nagrinėja įvairias versijas, kelios jų siejamos su verslo reikalais. T.Ibragimovo komercinė veikla tyrėjų nesudomino.

„Atsitiktinio išpuolio galimybė atmesta – žudikai tykojo aukų“, – kalbėjo tyrimą dėl tyčinio nužudymo ir pasikėsinimo į žmogų kontroliuojantis klaipėdietis prokuroras Ruslanas Ušinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.