Švedai ėmė tyrinėti lietuvio Nerijaus Bilevičiaus praeitį

Švedijos teisėsaugininkai įtaria, kad Nerijus Bilevičius, kurį už septyniolikametės Lisos Holm nužudymą siūloma įkalinti iki gyvos galvos, gali būti padaręs ir daugiau sunkių nusikaltimų.

Žmogžudyste kaltinamo N.Bilevičiaus praeitis sudomino švedų pareigūnus.
Žmogžudyste kaltinamo N.Bilevičiaus praeitis sudomino švedų pareigūnus.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2015-11-12 07:55, atnaujinta 2017-10-04 19:23

Iki nuosprendžio N.Bilevičiui paskelbimo likus mažiau nei savaitei, Švedijos pareigūnai prabilo apie įtartiną 35 metų lietuvio praeitį.

Teisėsaugininkus sudomino iš Europolo gauta informacija, kurioje teigiama, kad jų duomenų bazėse yra N.Bilevičiaus pirštų atspaudai, bet kažkodėl įvardijama, jog jie priklauso dviem skirtingiems asmenims.

Teisme dėl L.Holm nužudymo neįtikinamiausias versijas pateikęs N.Bilevičius ir šįkart turi pasiaiškinimą – tai tik klaida, kurią padarė Europolo pareigūnai.

Įkliuvo girtas prie vairo

Istorija, po kurios N.Bilevičiaus pirštų atspaudai atsidūrė Europolo duomenų bazėje, įvyko 2006 metais, kai vyras gyveno ir dirbo Anglijoje.

N.Bilevičius neblaivus vairavo nedraustą automobilį, todėl jam buvo skirta piniginė bauda ir paimti pirštų atspaudai.

Lietuvio teigimu, britų policija paėmė ne tik jo, bet ir automobilyje kartu buvusio draugo pirštų atspaudus, tačiau suklydo ir vietoj draugo pavardės antrą kartą įrašė jo.

Valstybinį kaltinimą L.Holm nužudymo byloje palaikęs prokuroras Larsas Johanssonas tokia lietuvio pateikta versija netiki: „Nemanau, kad tai buvo klaida, ir nemanau, kad jis turi dvi tapatybes.“

Prašys naujos informacijos

Pasak L.Johanssono, jei N.Bilevičius bus nuteistas iki gyvos galvos, kaip prašo prokuratūra, tyrėjams atsiras galimybė atidžiau pasidomėti lietuvio praeitimi, nes tiriant L.Holm nužudymą visas dėmesys buvo sutelktas šiam nusikaltimui atskleisti, o ne įtariamojo asmenybei: „Jeigu N.Bilevičius bus nuteistas, mūsų tolesnis žingsnis bus sugretinti jo DNR su Europos registre esančiais DNR pavyzdžiais ir išsiaiškinti, ar jis nėra susijęs su kitais sunkiais nusikaltimais.“

Švedų teisėsaugininkai taip pat planuoja gauti prieigą prie tarptautinio nužudymo registro ir patikrinti, ar kurioje nors Europos valstybėje nebuvo įvykdyta žmogžudysčių, kurios būtų panašios į L.Holm nužudymą.

Pomėgių turėjo nedaug

Švedai apie N.Bilevičių išties žino labai nedaug.

Nors bendradarbiai ir kaimynai apie jį atsiliepė teigiamai, vyro uždarumas verčia manyti, kad po tylaus ir ramaus žmogaus kauke gali slėptis visai kitas asmuo.

„Švedijoje jis turėjo tiktai kelis pomėgius: žvejoti, skaityti knygas, žiūrėti filmus ir žaisti kompiuterinius žaidimus“, – teigiama Skaraborgo apygardos teismui pateiktoje N.Bilevičiaus charakteristikoje.

Joje taip pat rašoma, kad vyras su tėvais ir jaunesniuoju broliu užaugo mažame Lietuvos kaimelyje.

Kai N.Bilevičiui buvo 14 metų, jis persikraustė gyventi pas giminaičius, nes iš jų namų jam buvo arčiau vaikščioti į mokyklą.

Pas giminaičius N.Bilevičius gyveno ketverius metus, kol baigė vidurinę. Vėliau jis bandė įgyti universitetinį išsilavinimą, tačiau mokslus netrukus metė ir pradėjo dirbti vairuotoju arba statybininku.

Buvo žinomas policijai

Jaunystėje N.Bilevičius turėjo reikalų su teisėtvarka, tačiau jo padaryti nusikaltimai nebuvo sunkūs.

Sulaukęs 20 metų N.Bilevičius tapo tėvu, bet netrukus nutraukė santykius tiek su vaiku, tiek su jo motina.

2005–2009 metais N.Bilevičius gyveno ir dirbo Anglijoje, o 2010 metais persikėlė į Švediją ir apsigyveno Geteborge.

Vėliau jis persikraustė į Blombergą, kur šių metų birželio 12 dieną buvo suimtas dėl L.Holm nužudymo.

Nuosprendį N.Bilevičiui teismas žada paskelbti ateinantį antradienį.

Bandė atremti prokuroro kaltinimus

N.Bilevičius neigė žudęs L.Holm, nors ant jos drabužių buvo rasta net dešimt lietuvio DNR pavyzdžių.

N.Bilevičiaus spermos aptikta ir daržinėje, kur buvo paslėptas L.Holm kūnas, ir pastate, kuriame mergina buvo nužudyta.

Nors šiuos du pastatus skiria du kilometrai, N.Bilevičius teigė, kad ir viename, ir kitame jų jis masturbuodavosi. Tai esą buvo ne prieš ar po L.Holm nužudymo, o gerokai anksčiau.

„Tai buvo seniai, gal ankstyvą pavasarį. Neprisimenu“, – kalbėjo N.Bilevičius, paklaustas, kodėl jo spermos buvo rasta daržinėje, pro kurios langus matyti kavinė, kurioje dirbo L.Holm.

Pernai gruodį ar šių metų sausį jis esą masturbavosi pastate, kuriame švedė buvo pakarta.

N.Bilevičius taip pat turėjo pasiaiškinimą ir dėl rastų jo kraujo dėmių, ir dėl išmatų.

Jis teigė, kad jo darbas sunkus, jis dažnai įsipjauna, be to, serga žvyneline, todėl žaizdos dažnai kraujuoja.

N.Bilevičius teisme skundėsi, kad turi virškinimo problemų. Pilvo skausmo priepuolis jį buvo ištikęs ir likus kelioms dienomis iki L.Holm nužudymo. Dirbant daržinėje jam esą staiga sudiegė pilvą, todėl jis čia pat išsituštino. Tai esą galėjo būti birželio antrą ar trečią dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.