Didžiulis turtas nepakišo kojos slaptajam sekliui

Buvusio advokato Juzefo Kozubovskio turtus suskaičiavęs teismas nutarė, kad pirkdamas ir parduodamas butus bei sklypus jis nenusikalto. To daryti įstatymai nedraudžia niekam. Jei parduodi pastatą, tikiesi gauti pelno.

J.Kozubovskis teisme įrodė, kad brangiems pirkiniams turėjo pakankamai pinigų.<br>D.Umbraso nuotr.
J.Kozubovskis teisme įrodė, kad brangiems pirkiniams turėjo pakankamai pinigų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 14, 2015, 12:34 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 12:15 PM

Paprastas rinkos tiesas viename Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdžių aiškino buvęs advokatas 53 metų J.Kozubovskis.

Ne vienoje skandalingoje istorijoje minimam J.Kozubovskiui prokurorai buvo pateikę kaltinimus dėl neteisėto praturtėjimo, tačiau teismas patikėjo, kad perkant ir parduodant nekilnojamąjį turtą iš tiesų galima užsidirbti.

Pirkiniams turėjo pinigų

Prokuroras siekė įrodyti, kad J.Kozubovskis negalėjo turėti teisėtai įgytų pajamų ir 2008 metais įsigyti dviejų žemės sklypų, kurių vertė – penki milijonai litų.

Bet J.Kozubovskio turto deklaracijas peržiūrėjęs teismas įsitikino, jog 2008 metais teisininkas turėjo 8 milijonus litų. Byloje nebuvo duomenų apie jokius nelegalius jo pajamų šaltinius.

J.Kozubovskis nurodė, jog pirkdamas pastatus ir sklypus dalį pinigų skolinosi, ir pateikė dokumentus apie grąžintas paskolas.

Teismas atkreipė dėmesį, jog dėl neteisėto praturtėjimo buvęs advokatas negali būti nuteistas ir dėl to, kad sklypus įsigijo 2008 metų rugpjūtį, o įstatymas dėl neteisėto praturtėjimo įsigaliojo tik 2010 metais.

Pirkti leidžiama visiems

Į datas prokurorai neatsižvelgė ir pateikdami kaltinimus dėl neteisėtos J.Kozubovskio ūkinės veiklos.

Teismas pastebėjo, kad iš 38 byloje minimų nekilnojamojo turto sandorių per pastaruosius penkerius metus buvo sudaryti tik penki.

„Tai buvo ne tik komercinės, bet ir gyvenamosios paskirties patalpos, kur J.Kozubovskis galbūt gyveno. Tai buvo lėšų investavimas, o ne komercinė veikla“, – aiškino teisėjas Mindaugas Striaukas.

Teisėjas pažymėjo, kad prekyba nekilnojamuoju turtu nėra draudžiama nė vienam Lietuvos piliečiui.

Advokatas pelno neslėpė

J.Kozubovskis buvo kaltinamas tuo, kad už 2001–2007 metais pirktus ir parduotus butus bei žemės sklypus uždirbo daugiau kaip 30 milijonų litų ir nesumokėjo 1,9 milijono litų mokesčių.

Prokurorai siekė įrodyti, kad būdamas advokatas J.Kozubovskis negalėjo verstis prekyba nekilnojamuoju turtu.

Teismas nustatė, kad J.Kozubovskis apie visus nekilnojamojo turto sandorius ir iš jų gautą pelną buvo informavęs Valstybinę mokesčių inspekciją.

J.Kozubovskį išteisinęs teisėjas M.Striaukas pažymėjo, kad pavieniai pažeidimai negali būti laikomi neteisėta veikla: „Jei ir buvo padaryta kokių nors pažeidimų, tai įstatymai galėjo būti pažeisti ne tyčia, o tik dėl neatsargumo.“

Teisėjas priminė, kad pažeidimus mokant mokesčius aiškinasi ne baudžiamąsias, o administracines bylas nagrinėjantys teismai.

Patalpas pardavė tėvui

Nagrinėjant neteisėto praturtėjimo bylą teisme J.Kozubovskiui teko aiškintis ne tik dėl savo, bet ir dėl tėvo pirkinių.

Prieš 20 metų advokatų kontorą įkūręs J.Kozubovskis pirmiausia nusipirko pastatą sostinės senamiestyje, Raugyklos gatvėje.

Advokatų kontorai užteko pusės J.Kozubovskio įsigytų patalpų, todėl dalį jų po penkerių metų jis pardavė savo tėvo įmonei „Domus Prosperus“.

2007 metų spalį tėvas šias akcijas padovanojo J.Kozubovskiui. Šiuo metu jis yra vienintelis bendrovės akcininkas.

Pirkėjų rasdavo greitai

Buvęs advokatas netrukus su dviem bičiuliais įsigijo didžiulį pastatą Vilniaus ir Islandijos gatvių sankryžoje.

„Norėjome įsirengti prabangius butus, o likusią dalį išnuomoti kirpykloms ar restoranams, nes tai – pats miesto centras“, – teisme anksčiau aiškino J.Kozubovskis.

Pastato savininkų planai greitai pasikeitė. Maždaug po savaitės jis jau buvo parduotas verslininkams iš Rusijos.

2004 metais J.Kozubovskis nusipirko butą Ankštojoje gatvėje, tačiau netoliese pastačius kompleksą „Vilniaus vartai“ panoro persikelti į jį.

Tyrimą lydėjo garsūs skandalai

* Bylos dėl neteisėto J.Kozubovskio praturtėjimo tyrimas baigėsi skandalingai. Kaip specialusis liudytojas prokuratūroje buvo apklaustas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius.

* Buvo gauta informacijos, kad K.Jucevičius per tarpininkus iš advokato reikalavo didelio kyšio, tačiau pernai spalį šis tyrimas buvo nutrauktas.

* FNTT vadovą ir jo pavaduotoją prokurorai pripažino nukentėjusiaisiais, nes jie esą buvo neteisėtai sekami.

* J.Kozubovskis anksčiau buvo teisiamas kartu su cigarečių kontrabandos karaliumi tituluojamu Viliumi Karaliumi ir jo bendrininkais. Bet patarimai kontrabandininkams buvo palaikyti tik etikos pažeidimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.