Oro uosto siaubūnas turės nusivilkti uniformą

Policijos vadovybės ir net teismų iki šiol glostytas Vilniaus patrulis Jonas Glinevičius, oro uosto prieigose ilgai terorizavęs vairuotojus, pagaliau priėjo liepto galą.

Teisiamas policijos pareigūnas J.Glinevičius, kaip jam įprasta, neigė kaltę, tačiau teismas juo šį kartą nepatikėjo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisiamas policijos pareigūnas J.Glinevičius, kaip jam įprasta, neigė kaltę, tačiau teismas juo šį kartą nepatikėjo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Verslininkas V.Jankauskas.
Verslininkas V.Jankauskas.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2015-11-24 05:54, atnaujinta 2017-10-03 04:41

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį pripažino 38 metų J.Glinevičių kaltu dėl to, kad jis reikalavo ir paėmė kyšį iš kauniečio Vyto Kreičmono, skyrė 3766 eurų baudą ir uždraudė dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Nors šį nuosprendį J.Glinevičius dar gali skųsti, vargu ar jam pavyks išsisukti nuo bausmės, nes neseniai teismui perduota dar viena byla, kurioje J.Glinevičius taip pat kaltinamas reikalavęs kyšio iš dar vieno vairuotojo.

Teigė įspėjęs ir paleidęs

„Nepasitvirtino nė viena jūsų nurodytų aplinkybių“, – paskelbęs nuosprendį vakar pareiškė Vilniaus apygardos teismo teisėjas Gintaras Dzedulionis.

Jis taip įvertino J.Glinevičiaus pasakojimą apie pernai gruodžio 18 dieną Vilniaus oro uoste įvykusį incidentą su V.Kreičmonu, kuris į Vilniaus oro uostą buvo atvykęs pasiimti dukters ir žento.

J.Glinevičius teigė, kad V.Kreičmono vairuojamą automobilį sustabdė dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, paėmė jo dokumentus, patikrino, ar jis neturi galiojančių nuobaudų, ir paleido. Taip esą pasielgė todėl, kad A.Kreičmono keleiviai buvo priešiškai nusiteikę ir iš jų elgesio matė, jog jie yra pasiryžę bylinėtis.

„Nusprendžiau jiems nerašyti administracinių teisės pažeidimų protokolo, tik įspėjau, kad yra aikštelė, kurioje nemokamai galima stovėti 15 minučių, ir paleidau, – teisme aiškino J.Glinevičius.

Sumą užrašė telefono ekrane

V.Kreičmonas, jo žmona ir duktė su žentu apie tai, kas įvyko prie oro uosto, kalbėjo kitaip.

Žmonės pasakojo, kad J.Glinevičius nusivedė V.Kreičmoną į policijos skyrių, iš kurio jis grįžo labai susinervinęs.

Tiktai išvykus iš oro uosto vyriškis savo artimiesiems pasakė, kad užlipus laiptais į antrą aukštą J.Glinevičius pravėrė kabineto duris.

Išvydęs, kad jame nieko nėra, staigiai jas uždarė ir išsitraukęs mobilųjį telefoną jo ekrane užrašė skaičių 200.

V.Kreičmonas iš karto suprato, kad tai suma, kurią davęs jis išvengs administracinių teisių pažeidimų protokolo, ir daug negalvodamas išsitraukė pinigus.

Pamatęs banknotą J.Glinevičius žvilgsniu parodė, kad V.Kreičmonas jį padėtų ant palangės.

Kai vyras tai padarė, J.Glinevičius atidavė dokumentus ir liepė važiuoti.

Tokio pareigūno elgesio šokiruoti žmonės po kelių minučių paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir apie kyšio reikalavimą papasakojo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato darbuotojams, su kuriais buvo sujungti.

Teisėjas pasakomis netiki

„Aš jo į skyrių nevedžiau“, – tvirtino J.Glinevičius, bet teismo tuo neįtikino.

„Iš Vyriausiojo policijos komisariato yra gauta pažyma, kad jūs tą vakarą dirbote vienas, daugiau žmonių nebuvo. Jei V.Kreičmonas nebūtų buvęs policijos skyriaus patalpose, jis to žinoti negalėjo.

Taip pat nėra duomenų, kad jis anksčiau yra buvęs šiame skyriuje, bet pasakė, kur yra kabinetas, durys, palangė. Nebuvęs žmogus to žinoti negali“, – teismo motyvus aiškino teisėjas G.Dzedulionis.

Vieną melą keitė kitas

Tą patį vakarą oro uoste dirbantį J.Glinevičių aplankė Imuniteto tarnybos pareigūnai.

Jie J.Glinevičiaus striukėje ir piniginėje rado 380 litų, tarp jų – ir 200 litų kupiūrą, apie kurią policijos pareigūnams telefonu pasakojo V.Kreičmonas ir jo artimieji.

J.Glinevičius teisinosi, kad pinigus jam davė žmona Renata.

Esą ryte baigęs pamainą jis ketino užvažiuoti į automobilių remonto dirbtuves, kurioms yra likęs skolingas už automobilio remontą.

Įtariamasis teigė, kad Savanorių prospekte esančiame autoservise buvo pakeistas jo automobilio degalų siurblys, tad už darbą jis sumokėjo 1000 litų, o 200 litų liko skolingas.

Tyrėjams patikrinus šią J.Glinevičiaus versiją paaiškėjo, kad pareigūnas ir vėl meluoja.

J.Glinevičius išties buvo atvairavęs remontuoti savo automobilį, tačiau remontas buvo smulkus – neužsidarė langas, nedegė atbulinės eigos lemputė.

Už remontą J.Glinevičiui buvo išrašyta 210 litų sąskaita. Kaip paaiškėjo teisme, jos pareigūnas iki šiol nėra apmokėjęs.

Rado galingą užtarėją

Po šio incidento J.Glinevičius ir jo porininkas Pavelas Brazovskis iš oro uosto buvo perkelti į kitas pareigas Vilniaus miesto 2-ajame policijos komisariate, o jų ginti stojo net policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Šių metų kovo mėnesį, jau vykstant ikiteisminiam tyrimui dėl kyšio paėmimo iš V.Kreičmono, L.Pernavas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui išsiuntė raštą, kuriame kaip įmanydamas gynė J.Glinevičų ir P.Brazovskį.

Policijos vadovas tikino, kad šių policininkų incidentas su žinomu verslininku Vaidotu Jankausku buvo ištirtas visapusiškai, pareigūnų kaltės nenustatyta, o „Lietuvos rytas“, aprašydamas ne vieną su šiais pareigūnais susijusią konfliktinę situaciją, tik sukėlė įtampą tarp piliečių ir pareigūnų.

„Siekiant išsklaidyti visuomenės abejones, apsaugoti policijos pareigūnus nuo nepagrįstos kritikos, abiem šalims sutarus, konflikte su V.Jankausku dalyvavusiems policijos pareigūnams sudarytos sąlygos laikinai vykdyti užduotis, susijusias su viešosios tvarkos užtikrinimu ir saugaus eismo priežiūra“, – tikino L.Pernavas.

Vėl stos prieš teismą

Kaip dabar paaiškėjo, tuomet J.Glinevičiaus atžvilgiu vyko ne vienas, o du ikiteisminiai tyrimai dėl kyšininkavimo.

Nors kyšį, kaip įtariama, J.Glinevičius paėmė panašiu laiku, kaip ir iš V.Kreičmono, ikiteisminis tyrimas užtruko dėl policijos pareigūno kaltės.

Prokurorai niekaip negalėjo įtariamojo prisišaukti į apklausas.

Vietoj J.Glinevičiaus tyrėjai sulaukdavo tik keistų pažymų, kad tą dieną, kai turėjo vykti apklausa, pareigūnas staiga susirgdavo.

Įtarimus J.Glinevičiui prokurorai buvo paruošę liepą, bet juos įteikti pavyko tik spalį, kai pareigūnas atvyko į Vilniaus apygardos teismą, kuriam teks nagrinėti ir antrąją J.Glinevičiaus bylą dėl kyšininkavimo.

Žinomas verslininkas kovoja iki šiol

Verslininko V.Jankausko (nuotr.) kova su P.Brazovskiu ir J.Glinevičiumi iki šiol nebaigta.

„Dviejų brolių“ bendraturtis su J.Glinevičiumi ir P.Brazovskiu susidūrė pernai rugpjūčio 5-osios vakarą, kai savo automobiliu į oro uostą atvažiavo pasiimti sūnaus Andriaus ir architekto iš Italijos.

Pareigūnai verslininką sustabdė prie pėsčiųjų perėjos, kai jis sustojo praleisti per ją einančios moters.

V.Jankauskas buvo nuvestas į policijos patalpas, po to, kai jam pasidarė bloga, jį lyg didžiausią nusikaltėlį policininkai lydėjo į ligoninę, iš jos išvežė į komisariatą, nors verslininkas vis dar jautėsi labai blogai, todėl paryčiais vėl atsidūrė medikų rankose.

Vėliau paaiškėjo, kad pareigūnai suklastojo administracinio teisės pažeidimo protokolą. Jame buvo įrašyta, kad verslininką sustabdė P.Brazovskis, o J.Glinevičius matė, kaip V.Jankauskas jam priešinasi.

Peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus paaiškėjo, kad J.Glinevičiaus tuo metu visai nebuvo oro uosto teritorijoje, tad administracinė byla dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo jam buvo nutraukta, bet vėliau atnaujinta.

Su P.Brazovskiu ir J.Glinevičiumi besibylinėjantis V.Jankauskas sulaukė spaudimo, kaip manoma, iš sostinės policijos.

„Palangos policijos pareigūnai laikinai paėmė mano ginklą, sakė, kad jie yra gavę nurodymą patikrinti, ar aš dėl sveikatos būklės galiu jį nešiotis. To rašto man nerodė, paaiškinę, kad dokumentas skirtas tik tarnybiniam naudojimui. Bet spėju, jog taip Vilniaus policija bandė mane gąsdinti, kad daugiau nesiteisčiau“, – sakė verslininkas.

Nors medicinos komisijos pažymą dėl ginklo laikymo V.Jankauskas buvo gavęs vos prieš mėnesį iki kvietimo į Palangos policiją, jis neprieštaravo pasitikrinti sveikatą dar kartą.

Buvo patvirtinta, kad verslininkas turi teisę nešiotis ginklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.