Klastočių kelias tyrėjus nuvedė į Čekiją

Lietuvos vežėjų asociacijoje „Linava“ – naujas skandalas. Neseniai dėl įtarimų korupcija turėjo trauktis ilgametis vadovas Algimantas Kondrusevičius, o dabar ant plauko pakibo ir TIR bei muitų komiteto pirmininko Aldo Motiejūno karjera.

A.Motiejūnas iš areštinės buvo išleistas už 10 tūkstančių eurų užstatą.
A.Motiejūnas iš areštinės buvo išleistas už 10 tūkstančių eurų užstatą.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

2015-11-26 05:43, atnaujinta 2017-10-02 18:57

Krovinių gabenimo kompanijai „Vantra“ vadovaujantis A.Motiejūnas įtariamas itin dideliais kiekiais kitoms transporto įmonėms pardavinėjęs suklastotus prekių gabenimo dokumentus.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai dėl sukčiavimo ir kitų nusikaltimų pareiškė įtarimus ne tik A.Motiejūnui, bet ir dar aštuoniems asmenims. Tarp jų – didelių transporto įmonių „Loritransa“, „Hofa“, „Frega“, „Irminta“, „Litkusta“ bei muitinės paslaugų bendrovės „Premuita“ vadovams.

Leidimai – iš Čekijos

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjai prieš dvejus metus pastebėjo, kad kai kurios Lietuvos transporto įmonės muitininkams pateikdavo ne mūsų šalies, o kitų valstybių fitoserfitikatus – sanitarinių tarnybų leidimus į trečiąsias šalis išvežti įvairius augalinės kilmės produktus.

Daugiausia tokių leidimų buvo pasirašę Čekijos sanitarijos tarnybų darbuotojai. Pagal galiojančias teisės normas, norėdami gauti tokius fitosertifikatus, vežėjai privalėdavo su kroviniu nuvykti į Čekiją, kur prekės ir turėjo būti tikrinamos.

Tačiau pareigūnų stebimi verslininkai net neužsukdavo į Čekiją, o prekes iš Lietuvos išgabendavo į trečiąsias šalis.

Į tai, kad leidimus išduoda ne mūsų šalies, o kitos valstybės specialistai, akis užmerkdavo ir muitininkai, nors vien dėl to Lietuvos biudžetas prarasdavo dideles įplaukas.

Už klastotes – 3 milijonai

Tyrėjai greitai atskleidė aferos mechanizmą. Paaiškėjo, jog suklastoti leidimai masiškai skubiomis pašto siuntomis būdavo siunčiami iš Čekijos į Lietuvą, kur juos atsiimdavo su A.Motiejūno bendrove „Vantra“ susiję asmenys.

Įtariama, kad šiuos suklastotus dokumentus įvairioms Lietuvos krovinių gabenimo įmonėms galėjo pardavinėti būtent A.Motiejūnas.

Tyrėjų duomenimis, už vieną leidimų komplektą transporto kompanijų savininkai mokėdavo po 500–600 eurų. Atsiskaitoma būdavo arba grynaisiais pinigais, arba pervedimu už neva atliktas gabenimo ar tarpininkavimo paslaugas. Tam tikslui pirkėjai išrašydavo suklastotas sąskaitas faktūras.

Už šias fiktyvias paslaugas pinigai būdavo pervedami į A.Motiejūno valdomos lengvatinio apmokestinimo bendrovės „Norton Holdings“ sąskaitą viename Latvijos banke. Pirminiais duomenimis, iš viso už suklastotus fitosertifikatus pardavėjai galėjo gauti apie 3 milijonus eurų.

Paleido už užstatą

Surinkę nemažai įkalčių tyrėjai atliko kratą A.Motiejūno namuose, automobilyje ir bendrovės „Vantra“ būstinėje.

Vos tik biure pasirodė pareigūnai, vienas šios įmonės vadovų griebė šūsnį dokumentų ir spruko, bet po gaudynių buvo sulaikytas. Sulaikytas ir A.Motiejūnas. Praleidęs dvi paras areštinėje, jis už 10 tūkstančių eurų užstatą buvo paleistas į laisvę.

Iš viso FNTT atliktų kratų metu buvo rasti bendrovės „Norton Holdings“ dokumentai, suklastoti prekių kilmės sertifikatai bei prekių gabenimo dokumentai ir apie 40 tūkstančių eurų.

Gyrėsi įtakinga giminaite

Manoma, kad A.Motiejūnas ir su juo susijusi grupuotė šią nusikalstamą veiklą pradėjo 2013 metais.

Per patį nusikalstamos veiklos įkarštį – praėjusių metų gegužę A.Motiejūnas buvo išrinktas „Linavos“ prezidiumo nariu, o dar po mėnesio tapo vienu svarbiausių šios organizacijos – TIR ir muitų komiteto vadovu.

Kalbama, jog agituodamas už save A.Motiejūnas akcentuodavo, kad jo artima giminaitė yra aukšta Muitinės departamento pareigūnė, kuri padės vežėjams išspręsti problemas su muitininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.