Tai bent: gatvėje girta, o ligoninėje jau blaivi

„Man ne septyneri metai – aš nesunkiai galiu atskirti blaivų žmogų nuo išgėrusio“, – šyptelėjo kaunietis Adomas S., išgirdęs Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovės Daivos Gineikaitės tikinimus, jog avariją ji sukėlė blaivi, rašo „Lietuvos rytas“.

„Būčiau nesąžiningas“, – taip Adomas S. paaiškino, kodėl iškvietė policiją, jo manymu, neblaivios D.Gineikaitės vairuojamam automobiliui įsirėžus į jo mašiną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Būčiau nesąžiningas“, – taip Adomas S. paaiškino, kodėl iškvietė policiją, jo manymu, neblaivios D.Gineikaitės vairuojamam automobiliui įsirėžus į jo mašiną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečio Adomo S. tvirtinimu, D.Gineikaitė nenorėjo, kad apie jos sukeltą avariją būtų pranešta policijai.<br>Adomo S. nuotr.
Kauniečio Adomo S. tvirtinimu, D.Gineikaitė nenorėjo, kad apie jos sukeltą avariją būtų pranešta policijai.<br>Adomo S. nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

2015-12-22 05:47, atnaujinta 2017-09-28 01:22

Vakar nemokamų atostogų išėjusi 34-erių D.Gineikaitė nuo žiniasklaidos atsitvėrė tyla, kiek anksčiau savo tiesioginei viršininkei žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei tepasakiusi, jog šeštadienį vairuodama automobilį ji nebuvo išgėrusi, tai esą įrodys ir tyrimai po jos apsilankymo Kauno ligoninėje.

Tačiau NŽT direktorei, kurios atlyginimas su priedais siekia beveik 2600 eurų, po atostogų gali tekti atsisveikinti su postu.

Mat kiti liudijimai kol kas paneigia aukštos valdininkės tvirtinimus, kad ji vairavo neapsvaigusi nuo alkoholio.

Policijos tvirtinimu, šeštadienį 12 val. 39 min. Kaune, Savanorių prospekte, automobilis „Nissan Qashqai“, kurį vairavo neblaivi (1,66 promilės alkoholio) D.Gineikaitė, persirikiuodamas atsitrenkė į greta ta pačia kryptimi važiuojantį „Mitsubishi Outlander“.

Kaip vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino nuo valdininkės nukentėjęs 38-erių kaunietis Adomas S. (jo pavardė redakcijai žinoma), avariją sukėlusi valdininkė iš mašinos išlipo svirduliuodama, nuo jos sklido svaigalų kvapas, ji atrodė tarsi po ilgos puotos – plaukai susivėlę, akys apsiblaususios.

Per avariją niekas fiziškai nenukentėjo, bet didelį stresą patyrė mažametė „Mitsubishi Outlander“ vairuotojo dukra, kurią jis vežė į muzikos pamokas.

Išsitraukė pluoštą eurų

Adomo S. teigimu, išlipusi iš savo mašinos D.Gineikaitė nesutiko pildyti eismo įvykio deklaracijos, nors jo automobilis buvo gerokai aplamdytas.

Iš pradžių moteris pareiškė esanti nekalta, tačiau netrukus išsitraukė nemažą pluoštą banknotų po 50 eurų ir prašė nekviesti policijos.

„Ponia primygtinai siūlė paimti pinigus ir neforminti įvykio. Tačiau mudviem kalbantis įspūdis, jog ji įkaušusi, vis stiprėjo.

Nusprendžiau pranešti pareigūnams. Nenorėjau, kad avariją sukėlęs neblaivus asmuo išsisuktų, be to, leisti jai toliau vairuoti buvo pavojinga“, – vakar „Lietuvos rytui“ kalbėjo Adomas S.

Ironizavo apie sąžinę

Verslininkui atsisakius pinigų, moteris suirzo. Tačiau Adomas S. jai pasakęs, jog nori visuomenei atrodyti sąžiningas, – paleidęs pažeidimą padariusį žmogų, toks nesijaustų.

Surinkęs pagalbos numerį, vyriškis pasiūlė D.Gineikaitei nešalti lauke ir pareigūnų palaukti savo mašinoje.

„Pastovėsiu prie automobilio – noriu pažiūrėti, kaip Lietuvoje atrodo sąžiningi žmonės“, – ironijos neslėpusi avarijos kaltininkė.

Adomas S. teigė šeštadienį nepažinęs D.Gineikaitės – kad susidūrė su aukšta valdininke, jis sužinojo tik kitą dieną iš žiniasklaidos.

Pateikė savo versiją

Sužinojusi apie neblaivią vairavusią NŽT direktorę sekmadienį su ja kalbėjosi šią tarnybą kuruojanti žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė.

„D.Gineikaitės versija yra kitokia: ji sakė, kad iškart po įvykio nuvyko į klinikas, davė kraujo, pirmiausia tikrinosi blaivumą ir alkoholio matuoklis parodė nulį.

Tačiau jeigu faktai pasitvirtins ir iš tikrųjų bus pripažinta, kad ji vairavo girta, bus imamasi priemonių.

Esu įsitikinusi, kad toks žmogus negali dirbti valstybės tarnyboje ir juolab vadovauti“, – LRT kalbėjo V.Baltraitienė.

Pirmadienį D.Gineikaitė su žemės ūkio ministre susitiko Vilniuje. Nuo praėjusių metų gruodžio 17-osios NŽT vadovaujanti valdininkė buvo laikinai nušalinta nuo pareigų ir išėjo nemokamų atostogų.

„Neturiu priekaištų dėl darbo Nacionalinės žemės tarnybos vadovei, tačiau yra įvykis, kurį privalu nuodugniai ištirti, ir tuomet bus priimtas sprendimas. Jeigu bus patvirtinta, kad NŽT vadovė vairavo neblaivi, imsimės griežčiausių priemonių“, – vakar Eltai sakė V.Baltraitienė.

Neabejoja matuokliu

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, vakar Eltos paklaustas, kiek teismas tokiais atvejais atsižvelgia į vėliau vairuotojo pateiktus duomenis dėl neblaivumo iš ligoninės, teigė, kad praktika įvairi: „Būna visaip, o dabar turiu informacijos, kad užfiksuotas girtumas.“

Komisaras pabrėžė neabejojąs policijos alkoholio matuoklio parodytais duomenimis. Bet L.Pernavas negalėjo paaiškinti, kodėl D.Gineikaitė tikrintis blaivumo į ligoninę vyko viena, o ne su policijos pareigūnais.

Moteriai už padarytą pažeidimą gresia bauda, ji gali netekti ir teisės vairuoti.

Paklaida – tik labai nedidelė

* Lietuvos policija naudoja septynių rūšių skirtingų gamintojų alkoholio tikrintuvus. Populiariausi – vokiški „Drager“ (nuotr.).

* Įvairius „Drager“ modelius Lietuvos policija naudoja jau daugiau nei 20 metų. Ši Vokietijos kompanija matavimo prietaisus gamina nuo 1939 metų. Didžiųjų Lietuvos miestų policijos pareigūnai naudojasi tik šio gamintojo prietaisais.

* Jie matuoja iki 6 promilių alkoholio, o galima jų paklaida – 1,7 procento. Matavimo paklaida nuo 0,01 iki 1 promilės gerokai mažesnė – tik 0,017 procento.

* Naujausias policijos įsigytas matavimo prietaisas – „Drager Alcotest 7510“.

* Šis prietaisas gali aptikti burnoje užsilikusį alkoholį, kuris gali smarkiai iškreipti testo rezultatus. Jeigu tiriamas asmuo ką tik vartojo alkoholio, senesni tikrintuvai išmatuoja burnoje užsilikusių alkoholio garų kiekį ir parodo kur kas didesnį rezultatą, nei yra iš tikrųjų.

* Naujausias prietaisas tokiais atvejais parodo ne didesnį rezultatą, o klaidą, ir paprašo testą pakartoti iš naujo.

* Kartais pakartoti patikrinimą prašo ir patys vairuotojai, tačiau policijos pareigūnai teigia, jog jei prietaisas nerodo klaidos, pakartoti patikrinimo neleidžiama. Protokole visada turi būti įrašomas pirmasis ir vienintelis rezultatas.

* Visi policijos naudojami alkoholio tikrintuvai kas pusę metų tikrinami Lietuvos metrologijos inspekcijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.