Išlaisvintas buvęs pareigūnas kibo į atlapus savo kolegoms

Vieno „Vilniaus brigados“ vadeivų Igorio Tiomkino nužudymo byla dar neištirta, o ieškoti įtariamųjų skubėję pareigūnai jau sulaukė pirmojo ieškinio.

Dėl I.Tiomkino (nuotr. kairėje) nužudymo H.Margenį sulaikę pareigūnai po daugiau kaip mėnesio turėjo jį išleisti.<br>Eltos nuotr.
Dėl I.Tiomkino (nuotr. kairėje) nužudymo H.Margenį sulaikę pareigūnai po daugiau kaip mėnesio turėjo jį išleisti.<br>Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda KUIZINAITĖ („Lietuvos rytas“)

Jan 21, 2016, 5:40 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 2:25 PM

Sulaikytas vienas įtariamųjų. Tokia žinia nuskambėjo praėjus vos savaitei po I.Tiomkino nužudymo.

Prie daugiabučio Vilniaus Trinapolio gatvėje I.Tiomkinas buvo nušautas 2014 metų liepos 6-osios naktį, o liepos 11-osios vidurdienį jau buvo sulaikytas įtariamasis – buvęs Vidaus reikalų ministerijos Kontržvalgybos skyriaus viršininkas Henrikas Margenis.

Pareigūnų argumentais neabejojantys teisėjai leido jį suimti 45 paroms.

Iš valstybės prašo pinigų

H.Margeniui išėjus į laisvę, į teismus teks vaikščioti patiems pareigūnams.

Įtarimų atsikratęs buvęs ilgametis vidaus reikalų sistemos darbuotojas reikalauja, kad valstybė jam atlygintų žalą už neteisėtą laisvės suvaržymą.

Tokį jo ieškinį vakar pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Ilgiau negu mėnesį už grotų praleidęs ir ne kartą apklaustas H.Margenis neturtinę žalą įvertino 48,5 tūkstančio eurų, o išlaidas advokatams ir kitą turtinę žalą – 1452 eurais.

Teisme nuspręsta, kad valstybei turi atstovauti ikiteisminį tyrimą dėl H.Margenio pradėjusio Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato, Generalinės prokuratūros bei Teisingumo ministerijos atstovai.

Teisingumo ministerijai priklauso kalinimo įstaigos, kuriose gyvendamas H.Margenis pasijuto pažemintas ir neišvengė sveikatos sutrikimų.

Leido įsinešti vaistų

Pirmąsias 4 paras H.Margenis praleido Vilniaus policijos areštinėje, o vėliau buvo perkeltas į Lukiškių tardymo izoliatorių.

Gyvenimo sąlygos Vilniaus areštinėje pašiurpino daugiau kaip 20 metų vidaus reikalų sistemoje dirbusį buvusį žvalgybininką.

Į teismą atvykusi Vilniaus policijos atstovė teigė, kad ne viskas, kas išdėstyta jo skunde, tiesa. Ji tvirtino, jog areštinėje atsidūrusiam H.Margeniui buvo pertvarstyta koja, jam leista turėti būtinus vaistus.

Policijos atsakyme teigiama, kad gyvenimo sąlygos areštinėje atitinka higienos normas, joje laiku naikinami kenkėjai.

Paaiškinti, ką teko patirti nelaisvėje, H.Margenis į teismą neatvyko, posėdyje nepasirodė ir jo advokatas.

Teisėjas Visvaldas Kazakiūnas nusprendė H.Margenio nelaukti ir neieškoti: „Apie ieškinio pagrįstumą sprendžiama ne iš ieškovo parodymų, o iš dokumentų ir kitų įrodymų.“

Teisėsaugos institucijų atstovai su H.Margenio ieškiniu nesutinka.

„Ar jums atrodo normalu niekuo dėtą žmogų laikyti patalpose, kur naikinami kenkėjai, o po to tiktai atsiprašyti?“ – jų klausė teisėjas V.Kazakiūnas.

Įklampino seni ryšiai

Generalinės prokuratūros prokuroras Kęstutis Vagneris tikino, kad tuo metu H.Margenis neatrodė niekuo dėtas: „Dar būdamas pareigūnas jis palaikė neleistinus ryšius su „Vilniaus brigada“. Tas šleifas vilkosi nuo senų laikų.“

H.Margenis savo skunde priekaištavo dėl to, kad buvo slapta sekamas, o jo kameroje nuolatos lankėsi kriminalinės žvalgybos darbuotojai.

Teisme paaiškėjo, kad pareigūnams įtarimų buvo sukėlę jo telefono pokalbiai su Rusijos milijardieriumi Dovydu Kaplanu, pravarde Dodikas, ir vėliau žudikų auka tapusiu I.Tiomkinu.

Rado naują įtariamąjį?

Prokuroras K.Vagneris įsitikinęs, kad ilgametį žvalgybininką H.Margenį ir toliau domina I.Tiomkino nužudymo bylos tyrimo detalės, todėl kartu su ieškiniu jis pateikė prašymą susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

„H.Margenis nebėra proceso dalyvis, o pašaliniams asmenims informacija apie tyrimą neteikiama“, – aiškino prokuroras.

H.Margenio pavardė iš I.Tiomkino nužudymo bylos išbraukta praėjusių metų vasarį, o liepą pasirodė informacija, kad žmogžudyste įtariamas buvęs boksininkas Jevgenijus Kuzinas.

Rado kontrabandinių cigarečių

Ieškinį valstybei pateikęs H.Margenis priekaištavo ir dėl savo nepriekaištingos reputacijos sužlugdymo.

Tačiau sostinės policijos atstovai surinko duomenų, kad buvusio pareigūno reputacija tuo metu nebuvo visai nepriekaištinga.

Iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus 2014 metų rugpjūtį išleistas H.Margenis netrukus stojo prieš Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Jo bute pareigūnai buvo aptikę nemažą kiekį cigarečių be banderolių. Už šį pažeidimą H.Margeniui buvo paskirta 1448 eurų bauda. Ar vyras ją sumokėjo, pareigūnai duomenų neturi.

Policija teismui pateikė ir pažymą, gautą iš Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos. Pasirodžius publikacijoms apie I.Tiomkino bylos tyrimą, į šią tarnybą kreipėsi pats H.Margenis, tačiau paaiškėjo, kad rašiniuose apie „Vilniaus brigadą“ jo pavardė buvo minima dar 1994 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.