S. Rachinšteinas – kurorte, o jo bendražygis – teisme

Apie bėgliu tapusį Sergejų Rachinšteiną nebenori girdėti nei teisėjai, nei prokurorai. Nors nepagrįsto ieškinio sulaukę verslininkai priminė, kad derybos prasidėjo su aferų meistru, jo pavardė iš bylos dingo.

Prieš teismą stojęs R.Balčiūnas sulaukė kaltinimų dėl suklastotos sutarties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš teismą stojęs R.Balčiūnas sulaukė kaltinimų dėl suklastotos sutarties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 26, 2016, 7:29 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 5:14 AM

Vilniaus miesto apylinkės teisme vėl minimi su aferų meistru S.Rachinšteinu siejamų bendrovių pavadinimai.

Ką jis dar 2008 metais susitarė su langus gaminančia bendrove „Seldoras“, kažkodėl nebedomina nei teisėjų, nei prokurorų.

Atvertė seną istoriją

Nors nuostolių patyrę verslininkai bando įrodyti, kad teismuose narpliojama istorija prasidėjo nuo jų žodinio susitarimo su S.Rachinšteinu, jo pavardės byloje nėra.

Dėl pasikėsinimo įgyti didelės vertės svetimą turtą prieš teismą stojo bendrovei „Nekilnojamojo turto valdymas“ vadovaujantis 46 metų Raimundas Balčiūnas.

Bendrovė „Nekilnojamojo turto valdymas“ visada buvo siejama su S.Rachinšteinu – prieš porą metų ją krėtė ir aferų įkalčių ieškoję pareigūnai.

Gavo avansą, bet nedirbo

R.Balčiūnas kaltinamas tuo, kad 2008 metų spalio 20-ąją, neturėdamas jokios sutarties, iš „Nekilnojamojo turto valdymo“ banko sąskaitos bendrovei „Seldoras“ pervedė 20 tūkst. litų.

Byloje teigiama, jog tik po kelerių metų verslininkas suklastojo sutartį, kurioje buvo nurodyta, kad bendrovė „Seldoras“ įsipareigojo pagaminti ir sumontuoti plastikinius langus prekybos paskirties pastate Šeškinės gatvėje ir už tai gavo 20 tūkst. litų avanso.

Pasinaudodamas šiuo dokumentu, „Nekilnojamojo turto valdymo“ direktorius 2013 metais kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą ir „Seldoras“ pareiškė ieškinį dėl neatliktų darbų.

Iš langų gamintojų buvo reikalaujama grąžinti ne tik avansu sumokėtus pinigus, bet ir sumokėti tokio pat dydžio baudą bei palūkanas. Iš viso – 15 965 eurus.

Langus montavo Rusijoje?

Bendrovės „Seldoras“ atstovai pareiškė, kad nė vienas jų darbuotojas tokios sutarties nėra pasirašęs, o Šeškinės gatvėje esančiame pastate jie niekada nedirbo.

Šį ieškinį nagrinėjančiam teismui langų gamintojai įrodinėjo, kad jie turėjo dirbti ne Vilniuje, o Rusijoje, Jegorovsko mieste, statomame prekybos centre.

Ten reikėjo sumontuoti stiklines pertvaras.

Tuo metu ten statyti prekybos centrą buvo suplanavusi su S.Rachinšteinu siejama bendrovė „Serneta“.

Verslininkai teismus bandė įtikinti, kad žodinė sutartis buvo sudaryta būtent su juo.

Jie tvirtino S.Rachinšteino prašymu Rusijoje atlikę 5800 litų vertės darbų, bet užklupus finansų krizei verslininko planai pasikeitė.

Aferų meistru nesidomėjo

Nors šį ginčą nagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino, kad „Nekilnojamojo turto valdymas“ ir „Seldoras“ nebuvo sudarę darbų sutarties, langų gamintojus įpareigojo grąžinti pinigus ir sumokėti palūkanas.

Pagal banko ataskaitas teismas nustatė, jog „Seldoras“ pinigus gavo, tačiau negalėjo įrodyti, kad už juos atliko kokius nors darbus.

Apie langų gamintojų susitarimą su S.Rachinšteinu nieko nenorėjo girdėti ir „Seldoros“ skundą praėjusiais metais nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas (VAT).

Teisėjai neįžvelgė jokių sąsajų tarp statybas Rusijoje pradėjusios bendrovės „Serneta“ ir S.Rachinšteino.

Keičiasi pastatų savininkai

Ši civilinė byla virto baudžiamąja. Kaltinimus R.Balčiūnui pateikusi prokurorė Sigutė Malinauskienė teigė, jog sutartį galimai suklastojęs verslininkas puikiai žinojo, kad tuo metu Šeškinės gatvėje esančioje parduotuvėje jokie darbai net negalėjo būti atliekami.

Leidimas rekonstruoti šį pastatą buvo išduotas vėliau.

R.Balčiūno advokatai mėgino įrodyti, jog rekonstruoti pastatą Šeškinėje leista dar 2003 metais, tik tuomet leidimas buvo išduotas bendrovėms „Serneta“ ir „Acumen“, o 2007 metais pastatą iš jų įsigijo ir kitą leidimą gavo „Nekilnojamojo turto valdymas“.

Dažnai keisti pastatų savininkus ir taip klaidinti tikrintojus bei patalpų nuomininkus buvo išskirtinis už sukčiavimą nuteisto, bet pasprukusio S.Rachinšteino bruožas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.