Apiplėštų parduotuvių savininkai imasi naujų apsaugos būdų

Juvelyrikos dirbinių, prašmatnių laikrodžių pardavėjai ir policijos pareigūnai – prieš plėšikus. Pastarieji niekaip neatsispiria vitrinose žėrinčių brangenybių traukai, tačiau dažniausiai pralaimi, mat verslininkai imasi vis naujų apsaugos būdų.

Pakliūti į Laisvės alėjoje esantį brangių laikrodžių saloną galima tik paspaudus skambutį prie durų.
Pakliūti į Laisvės alėjoje esantį brangių laikrodžių saloną galima tik paspaudus skambutį prie durų.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Feb 29, 2016, 6:34 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 4:00 AM

Pastarąjį kartą plėšikai lengvo grobio tikėjosi pačiame Kaune centre, Laisvės alėjoje veikiančiame laikrodžių salone „Šveicarija“.

Praėjusį mėnesį į saloną užsuko du jaunuoliai, kurių veidus slėpė šviesios pėdkelnės. Vienas užpuolikas papurškė administratorei ir pardavėjai į akis ašarinių dujų, o kitas kirvuku išdaužė dviejų vitrinų stiklus ir pasisavino 10 brangių laikrodžių.

Nukentėjusioms moterims pagalbą suteikė medikai, o parduotuvės darbuotojai suskaičiavo patyrę apie 10 tūkst. eurų nuostolių.

Įrengė papildomą saugiklį

Laikrodžių prekybos tinklą „Šveicarija“ valdančios bendrovės „Ogmios Astra laikrodžiai“ direktorius Aidas Gužauskas tikino jau net gerai nesuskaičiuojantis, kiek kartų Laisvės alėjoje veikiantis salonas tapo plėšikų taikiniu.

Po šio nusikaltimo verslininkai ėmėsi papildomų saugos priemonių – prie lauko durų įrengė skambutį lankytojams. Jeigu pirkėjas išties domisi siūlomais gaminiais, jis paspaudžia skambutį, o salono darbuotojai įleidžia lankytoją.

„Tokios saugos priemonės taikomos ir kituose miestuose, jeigu salonas įrengtas ne prekybos centro patalpose“, – aiškino bendrovės vadovas A.Gužauskas. Pasak jo, tokių saugumo priemonių laikrodžių pardavėjai imasi tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse, mat apiplėšimai nėra retenybė.

A.Gužauskas tikino, kad pagal išpuolių skaičių Kaunas neišsiskiria iš kitų Lietuvos didmiesčių, tačiau bendrovės vadovas negailėjo gerų žodžių vietos policijai – visi išpuoliai prieš „Šveicarijos“ parduotuvę Kaune buvo ištirti.

„Kartais pagrobtų gaminių nepavykdavo surasti, tačiau bent jau visi užpuolikai Kaune atsidūrė už grotų“, – džiaugėsi A.Gužauskas.

Sprogimas grotų neišjudino

Banditai prieš laikrodžių salonus Kaune yra surengę daugybę žaibiškų apiplėšimų ir dar įspūdingesnių išpuolių.

2010-ųjų sausį galingas sprogimas sudrebino laikrodžių saloną „Ženeva“. Jis įsikūręs visai netoli salono „Šveicarija“, tik kitoje Laisvės alėjos pusėje.

Į vidų nusikaltėliai nepateko, nes apsauginės grotos liko visiškai sveikos, tačiau išbyrėjo virš parduotuvės esančių patalpų ir gretimų namų langai. Vėliau paaiškėjo, kad nusikaltėliai buvo pasirūpinę net dviem dūminiais užtaisais, kurie naudojami priedangai.

Juos chuliganai naudojo, nes bijojo, kad gali būti užfiksuoti Laisvės alėjoje įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų.

Tiek „Ženevos“ salono šeimininkai, tiek įvykį tyrę kriminalistai tąkart stebėjosi nusikaltėlių išpuoliu, mat jie pasirinko labai nevykusį būdą pakliūti į vidų – tai esą buvo galima padaryti paprasčiau, tyliau ir protingiau.

Svarstyta, kad galbūt nusikaltėliai surengė repeticiją tikrindami grotų patikimumą arba pareigūnų reakciją.

Kaune veikiantis salonas „Ženeva“ anksčiau porą kartų jau buvo apvogtas per vadinamąsias žaibiškas vagystes, todėl po išpuolių jo šeimininkai įrengė stiprias metalines grotas.

Nebekiša nosies į „Urmą“

Net kelerius metus plėšikai skriaudė Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ dirbančius juvelyrikos dirbinių pardavėjus, tačiau verslininkai ilgai delsė, kol suprato, kad būtina pasirūpinti papildoma apsauga. Viena paprasčiausių ir pigiausių priemonių – vitrinas apklijuoti specialia plėvele. Tuomet vienu plytos ar beisbolo lazdos smūgiu iki brangių papuošalų prasibrauti nepavyktų.

Pastarąjį kartą nusikaltėliai juvelyrikos dirbinių „Urmo“ miestelyje pagrobė 2011-ųjų gegužę. Du kaukėti banditai apie vidurdienį užsuko į prekybos miestelyje įsikūrusią juvelyrikos dirbinių parduotuvę „Aukso žiedelis“.

Vienas įsibrovėlis plyta sudaužė stiklinę vitriną, o kitas pačiupo 35 aukso grandinėles. Nors tuo metu buvo daug žmonių ir budėjo apsaugininkai, plėšikai sugebėjo pasprukti. Nuostoliai tąkart galėjo siekti pora tūkstančių eurų.

Prekybos miestelio „Urmas“ atstovas Jonas Plenta tikino, kad pastaruoju metu vagystės šiame prekybos komplekse itin retos. Pernai užfiksuotas tik vienas rimtesnis įvykis, kai vagys įsibrovė į mobiliojo ryšio telefonais ir kompiuterių technika prekiaujančią parduotuvę.

Juvelyrikos dirbinių pardavėjai tapo gerokai atsargesni – pasirūpino sunkiai įveikiamomis vitrinomis, o po darbo gaminius padeda į seifą.

„Imtis papildomų saugumo priemonių verslininkus įpareigoja gaminius apdraudusios draudimo bendrovės“, – kalbėjo J.Plenta. Pasak jo, viso prekybos miestelio saugumas taip pat nuolat stiprinamas, diegiamos pažangiausios technologijos, todėl nusikaltėliai renkasi prasčiau saugomus objektus.

Nespėjo net apžiūrėti

Nors nusikaltėliai laikrodžių salono „Šveicarija“ apiplėšimui gerai pasiruošė ir jo pradžia susiklostė palankiai, grobiu jie džiaugėsi labai trumpai.

Jau kitą dieną Kauno kriminalistai susekė užpuolikus. Kartu su kolegomis Vilniuje jie sulaikė 4 įtariamuosius – 26–29 metų Kauno bei Elektrėnų gyventojus.

Pas nusikaltėlius aptikti ir pagrobti 7 laikrodžiai. Dauguma jų – žinomos Šveicarijos bendrovės „Longines“ gaminiai. Spėjama, kad kitą grobį nusikaltėliai spėjo parduoti arba įkeisti lombarde.

Įtariamieji atsidūrė už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.