Netikras fondas feisbuke apsimeta tikru ir renka aukas

Antrą kartą nuo sukčių nukenčia Ritos Garbaravičienės vaikų labdaros ir paramos fondas, veikiantis jau 11 metų. Jo pirmininkas Dovydas Valiuška kreipėsi į policiją, nes išvydo socialiniuose tinkluose jo vadovaujamo fondo interneto puslapio plagiatą.

R.Garbaravičienės vaikų paramos ir labdaros fondo pirmininkas D.Valiuška dėl plagiato kreipėsi į policiją.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Garbaravičienės vaikų paramos ir labdaros fondo pirmininkas D.Valiuška dėl plagiato kreipėsi į policiją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skirtumą tarp originalaus puslapio ir padirbto gali rasti tik labai atidūs rėmėjai. Nuotraukoje – kopija.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Skirtumą tarp originalaus puslapio ir padirbto gali rasti tik labai atidūs rėmėjai. Nuotraukoje – kopija.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Skirtumą tarp originalaus puslapio ir padirbto gali rasti tik labai atidūs rėmėjai. Nuotraukoje – kopija.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Skirtumą tarp originalaus puslapio ir padirbto gali rasti tik labai atidūs rėmėjai. Nuotraukoje – kopija.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Skirtumą tarp originalaus puslapio ir padirbto gali rasti tik labai atidūs rėmėjai. Nuotraukoje – originalas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Skirtumą tarp originalaus puslapio ir padirbto gali rasti tik labai atidūs rėmėjai. Nuotraukoje – originalas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-03-04 14:53, atnaujinta 2017-06-05 12:48

„Esame labai dėkingi žmonėms, norintiems padėti likimo nuskriaustiems vaikams. Vis dėlto kažkas sugalvojo pelnytis iš mūsų fondo naujienų ir paskelbė „PayPal“ sąskaitą, į kurią siūlo pervesti paramą sergantiems ir nepasiturintiems vaikams“, – piktinosi D.Valiuška.

Plagiatas nuo originalo skiriasi tik tuo, kad jame nėra nurodytas būstinės adresas. Raidės RG pavadinime tebėra. Visai nesunku apsirikti ir pamanyti, kad paramą vaikams renka seniai veikiantis fondas.

Tikrasis fondas nurodo, kad veikia Lazūnų gatvėje Kaune, turi kelis tūkstančius narių, o prie jį plagijuojančio fondo paskyros socialiniame tinkle kol kas prisijungę tik apie porą šimtų lankytojų.

Klaidina nežinomi asmenys

„Su sukurtu RG fondo plagiato puslapiu neturime jokių sąsajų. Labai susijaudinome, kad kažkas prisistato mūsų fondo vardu, teigia, kad dirba kartu su mumis, bet skelbia nežinomo „PayPal“ atsiskaitymo duomenis ir siekia rinkti aukas ir pelnytis iš vaikų nelaimių“, – susijaudinęs kalbėjo Dovydas.

RG fondo plagiatas sukurtas kaip asmeninis puslapis. Tai reiškia, kad sukčiaujantis asmuo arba jų grupė gali kviesti žmones prisijungti ir su kiekvienu kontaktuoti tiesiogiai ir prašyti paramos.

„Kokiu būdu galimi sukčiai jums kenkia?“ – pasiteiravau.

„Tai – intelektinės nuosavybės vagystė. RG fondo plagiatoriai savinasi mūsų fondo nuotraukas, platina tas pačias istorijas, nepagrįstai teigia, kad atstovauja R.Garbaravičienės fondui, teikia netikslią informaciją, siekia apgauti paramos davėjus, bando juos paveikti ir pasisavinti gautą paramą“, – kalbėjo kaunietis.

Labiausiai D.Valiuška sunerimęs, kad apgaudinėjami paramą teikiantys žmonės ir paramos laukiantys ligoniukai vaikai.

Kimono neprašė, bet sukčiai jį „padovanojo“

Pagal įrašus matoma, kad plagiatorių fondas jau gavo paramos, ir skelbiasi, kad nupirko vaikui kimono.

„Mūsų fondas tikrai nėra gavęs prašymo kam nors dovanoti tokį daiktą ir kimono tikrai niekam nepirkome“, – sakė D.Valiuška.

Pats kreipėsi į plagiatorius

„Per savo draugus nusiunčiau apsišaukėliams pasiūlymą, kad noriu teikti paramą. Tikiuosi, kad jie atsakys, nurodys sąskaitą ir duos savo kontaktinius duomenis. Tada padėtume ir policijai, kuri privalo tirti apgaulę“, – kalbėjo D.Valiuška.

Nors Dovydas kreipėsi į elektroninę policiją prieš dvi dienas, iki šiol tyrėjas nėra paskirtas. Žadama tai padaryti netrukus.

„Plagijuotame puslapyje nurodytas elektroninis paštas. Tyrėjai pagal jį gali nesunkiai surasti IP adresą“, – vylėsi kaunietis.

Jis nusikopijavo ir „screen'us“ tam atvejui, jeigu sukčiai, pajutę pavojų, sugalvotų ištrinti netikro fondo paskyrą socialiniame tinkle.

Primena jau ištirtą nusikaltimą

Pernai Kaune po „Lietuvos ryto“ tyrimo iškelta byla 25 metų kaunietei Modestai Dubinskaitei, kuri kartu su savo motina Ingrida viename socialinių tinklų sukūrė grupę „Savanoriavimas – prisijunk ir tu“. Paskui ją pervadino „Pagalba stokojantiems“.

Kaunietės irgi naudojosi jau veikiančių ir paramą vaikams organizavusių kitų virtualių svetainių pavadinimais ir taip kompromitavo jų veiklą.

Labdaros pardavinėjimo ir pelnymosi iš paaukotų daiktų mastas pribloškė tyrėjus. Į pagalbos prašymus buvo atsiliepusios kelios dešimtys jautriaširdžių lietuvių iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos, Airijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos. Kauno pareigūnai atskleidė šiuos virtualioje erdvėje organizuojamus nusikaltimus.

Kreipiasi į tuos pačius užsienio lietuvius

D.Valiušką glumina keistas sutapimas, kad Ritos Garbaravičienės fondo plagiatoriai irgi viešina informaciją ten, kur jau veikė sukčiai iš Kauno.

Jie skelbia informaciją internete socialinių tinklų puslapiuose „UK lietuviai“, „Hamburgo lietuviai“, „Lietuviai UK Boston“, „Peterborough“, Cambdridge“, „Švedijos lietuviai“, „Ispanijos lietuviai“, „Lietuviai Slovėnijoje“, „Lietuviai Londone“ ir daugybėje kitų.

RG vaikų labdaros ir paramos fondas jau yra patyręs nesąžiningų žmonių atakų ir anksčiau. Viename socialinių tinklų fondo vardu buvo platinama sergančio berniuko nuotrauka.

Už šios melagingos žinutės platinimą ir pasisavintus pinigus į teisiamųjų suolą sėdo vilniečiai Laimonas Puišė ir Olga Belova. Jie buvo teisiami už apgaulę ir naudojimąsi fondo priedanga, kai iš atjaučiančių žmonių prašė pinigų virtualioje erdvėje.

Keli patarimai patikliems naršytojams

Arnoldas Lukošius, žurnalistas, IT specialistas:

„Pasaulyje yra 85 milijonai padirbtų „Facebook“ paskyrų. Tokius duomenis dar 2012 metų viduryje pateikė šio socialinio tinklo kūrėjai ir tuoj pat pasiūlė sprendimą. Kartais sukuriamos ir pačių interneto portalų imitacijos. Prieš metus portalas, labai panašus į tikrą „The New York Times“ nuomonių portalą, kurio ir adresas buvo gana artimas, paskelbė išsigalvotas „WikiLeaks“ naujienas ir nuomones apie jas.  

Žmonėms kur kas didesnę žalą daro sukčių sukurtos svetainės, imituojančios bankų, fondų ar kitų pinigus renkančių įstaigų svetaines. Dažniausiai iš pirmo žvilgsnio tokia svetainė beveik niekuo nesiskiria nuo tikros. Kaip atskirti, kas internete yra tikra, o kas mėgina vilioti pinigus?  

Pirmiausia, reikia neužkibti ant apgavikų, kurie taiko socialinę inžineriją, kabliuko. Jie jums tiesiog mėgina meluoti. Pavyzdžiui, jei sulaukėte skambučio, skatinančio dabar pat prisijungti prie tam tikros svetainės, kur reikės nurodyti jūsų banko duomenis, greičiausiai jus apgaudinėja. Bankai, policija, kitos oficialios įstaigos telefonu reikalų netvarko.  

Jei į kažkokią svetainę patekote paspaudę nuorodą, skatinančią čia aukoti pinigus ar atsiskaityti, būtinai pažiūrėkite, koks yra tikras tos svetainės adresas, kurį matome naršyklės viršuje. Sukčių svetainės dažniausiai turi labai keistus, nieko bendra su nurodoma įmone neturinčius adresus.  

Imituojančią tikrą „Facebook“ paskyrą sukurti tikrai lengva, todėl niekuomet netikėkite pinigų rinkimo skelbimais su sąskaitomis socialiniame tinkle. Rimtos kompanijos to nedaro ar bent neturėtų daryti. Bet kuris tikras fondas turi savo svetainę, kurios adresą ir rasite jos „Facebook“. Savo socialinėje paskyroje jis nebent agituoja vykdyti labdaros veiklą, pristato pasiekimus ir t.t.

Netikrą „savo“ „Facebook“ paskyrą panaikinti galima paspaudus nuorodą „Praneškite apie problemą“ ir įvykdžius ten esančius nurodymus. Jei nepavyks, padėtų ir kelių tikrų draugų skundai. Kiekviena tinklaraščių saugykla turi savo taisykles, tačiau iki daugumos vis dėlto prisibelsti įmanoma. Nors tai gali ir užtrukti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.