Žlugo paskutinė aferų meistro viltis

Po pusšeštų metų tyrimo ir 58 teismo posėdžių padėtas taškas didžiausioje aferų meistro Sergejaus Rachinšteino byloje. Galutine nutartimi Aukščiausiasis teismas vakar jį pripažino kaltu.

S.Rachinšteinui teks grįžti į kalėjimą, kurio gultą jis jau yra išbandęs.
S.Rachinšteinui teks grįžti į kalėjimą, kurio gultą jis jau yra išbandęs.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda KUIZINAITĖ („Lietuvos rytas“)

Mar 4, 2016, 6:13 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 2:53 PM

Išplėstinė Aukščiausiojo teismo septynių teisėjų kolegija pripažino, kad finansinius nusikaltimus vykdžiusiai grupuotei vadovavęs 50-metis S.Rachinšteinas turi būti įkalintas pustrečių metų.

Tokią bausmę kiek daugiau nei prieš metus teisiamajam, kuris dabar laiką leidžia už grotų Vietname, buvo skyręs Vilniaus apygardos teismas.

Teko skaičiuoti milijonus

Vilniaus apygardos teismas laisvės atėmimo bausmes buvo skyręs ir septyniems jo bendrininkams, tačiau Aukščiausiasis teismas atsižvelgė į ilgą tyrimo trukmę ir šių bausmių vykdymą atidėjo.

„Tai vienas pirmųjų Lietuvos milijonierių, kuris atliks realią laisvės atėmimo bausmę“, – vakar sakė sudėtingą aferų bylą tyręs prokuroras Vytautas Kukaitis.

Dar 2005 metais, kai prokurorai kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnais pradėjo tyrimą, oficialus S.Rachinšteino turtas buvo vertinamas 90 milijonų litų. Vien savo nusikalstamai veiklai jis panaudojo apie 12 milijonų litų.

Po Aukščiausiojo teismo sprendimo iš S.Rachinšteino sukaupto turto valstybei atiteko 692 tūkstančiai eurų. Už tokią sumą yra areštuota skandalingojo verslininko turto.

„Šis teismo sprendimas rodo, kad finansiniai valstybės interesai ginami aukščiausiu lygiu“, – teigė V.Kukaitis.

Ieškos penkiolika metų

Pačiam S.Rachinšteinui apie Aukščiausiojo teismo sprendimą turėtų pranešti Vietnamo pareigūnai. Dar prieš Vilniaus apygardos teismo nuosprendį jis paspruko iš Lietuvos ir sausio 21-ąją buvo sulaikytas Vietnamo didmiestyje Ho Či Minyje.

Prokurorų prašymas bėglį išduoti ir grąžinti jį į Lietuvą šiuo metu verčiamas į vietnamiečių kalbą. Išvertus visus reikiamus dokumentus, klausimą dėl S.Rachinšteino ekstradicijos svarstys Vietnamo teismas.

Bausmės vykdymo senaties terminas – 15 metų.

„Nepaisant to, kokioje valstybėje būtų šis asmuo ir kiek užtruks jo sugrąžinimo procedūros, Lietuva ir tarptautinės institucijos jo gali ieškoti 15 metų“, – sakė V.Kukaitis.

Vykdė vadeivos nurodymus

Už 2000–2004 metais vykdytus finansinius nusikaltimus buvo teisiami ir septyni S.Rachinšteino pagalbininkai – jo patėvis Anatolijus Matiažas, buhalterės Birutė Panavienė, Dalia Varanavičienė ir Genė Petkuvienė, apsaugininkai Arturas Beliajavas bei Andžejus Račiūnas ir direktoriumi netikėtai tapęs benamis Narimantas Šimelis.

Dėl A.Račiūno veiklos suėjo senaties terminas, o N.Šimelis laisvės atėmimo bausmę atliko dar tyrimo metu – jis ilgą laiką išbuvo suimtas.

Ši kompanija buvo įkūrusi daugiau nei dešimt fiktyvių įmonių.

Skundus Aukščiausiajam teismui pateikę nuteistieji tikino nebuvę vienos grupuotės nariai, bet teismas nustatė, kad nusikaltimus darė skirtingos sudėties grupės, o visi nuteisti asmenys buvo glaudžiai susiję.

Aukščiausiasis teismas nutarė, kad S.Rachinšteinas buvo visų nusikaltimų jungiamoji grandis, o įmonių vadovai ir buhalterės aferose atliko tiktai antraeilį vaidmenį ir vykdė S.Rachinšteino valią.

Tyrimas užtruko visą dešimtmetį

* Tyrimą dėl fiktyvias įmones įkūrusios ir mokesčius slėpusios grupuotės veiklos FNTT ir prokuratūra pradėjo 2005 metais. Ikiteisminis tyrimas truko penkerius metus, dar tiek pat laiko byla buvo nagrinėjama teismuose. Per tą laiką mirė vienas įtariamųjų bei keli liudytojai.

* Įrodymus rinkusiems pareigūnams teko ištirti 22 tūkstančius dokumentų – darbo sutarčių, kvitų ir sąskaitų faktūrų.

* Byla buvo perduota Vilniaus miesto apylinkės teismui, kuris 2012 metų pabaigoje S.Rachinšteiną ir visus jo bendrininkus išteisino.

* Prokuroras šį teismo sprendimą apskundė Vilniaus apygardos teismui ir patikslino kaltinimus, nurodydamas konkrečiai kiekvieno grupuotės nario veiksmus. 2013 metų kovą buvo nuspręsta kreiptis į Konstitucinį teismą, kad jis išaiškintų, ar apeliacinės instancijos teisme prokuroras gali patikslinti kaltinimus.

* Konstitucinis teismas nusprendė, kad prokuroras turi teisę keisti kaltinimus visose teismų instancijose.

* Beveik metus Konstituciniame teisme užtrukusi aferų byla vėl buvo grąžinta Vilniaus apygardos teismui. Artėjant senaties terminui aferų bylą imta nagrinėti skubos tvarka.

* Net 327 lapuose surašytą nuosprendį Aukščiausiasis teismas paskelbė likus vienai dienai iki senaties – 2014 metų gruodžio 30-ąją.

* S.Rachinšteino tuo metu Lietuvoje jau nebuvo. Jis pasinaudojo kitą bylą tiriančio prokuroro D.Baraniūno leidimu išvykti į užsienį ir negrįžo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.