Narkotikų byloje suimtas Belgijos pilietis bus išduotas JAV

Apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Narkotikų byloje suimtas Belgijos pilietis bus išduotas JAV, galutinai nusprendė teismas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Narkotikų byloje suimtas Belgijos pilietis bus išduotas JAV, galutinai nusprendė teismas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 2:50 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 1:51 AM

Apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„Konstatuota, kad nėra įstatyme nustatytų aplinkybių, del kurių nebūtų galima išduoti. Kaltės klausimo mes nesprendžiam“, – BNS sakė teisėjas Albinas Bielskis.

I.Ahmadounas buvo sulaikytas pernai rudenį Vilniaus oro uoste, kai atskrido iš Amsterdamo ir netrukus Vilniaus teismo buvo suimtas. Generalinė prokuratūra gavo JAV Teisingumo departamento prašymą I.Ahmadouną išduoti baudžiamajam persekiojimui.

Antverpeno oro uoste skrydžių koordinatoriumi dirbęs vyras įtariamas tuo, kad turėjo praleisti privatų lėktuvą su tona kokaino.

Kovo 4 dieną Vilniaus apygardos teismas nusprendė išduoti JAV 34 metų Belgijos pilietį. Jis atkreipė dėmesį, kad nesprendžia užsieniečio kaltės – pakanka pripažinti, kad asmuo galėjo padaryti JAV pareiškime nurodytas nusikalstamas veikas. Šią išvadą teismas padarė priesaika patvirtintais rašytiniais JAV Niujorko Pietų apygardos prokuroro pavaduotojo ir JAV narkotikų kontrolės tarnybos specialisto parodymais, Niujorko Pietų apygardos Didžiosios federalinės žiuri primtu kaltinamuoju aktu.

Su šia teismo nutartimi nesutiko nei L.Ahmadounas, nei jo advokatas Giedrius Danėlius. Advokatas pateikė skundą, teigdamas, kad apygardos teismo nutartis yra formali, Belgijos pilietis išduotas baudžiamajam persekiojimui neteisėtai, nepateikta informacija, kuri leistų pagrįstai tikėti, jog jo klientas padarė nusikaltimą. Advokatas skunde rašė, kad prieš užsienietį buvo organizuota provokacija, be to, neaišku, ar pareigūnai vykdė operaciją, kuri Lietuvoje atitinka nusikalstamos veikos imitavimo modelį, jis klasta buvo išviliotas iš Belgijos.

Skundą nagrinėjęs Apeliacinio teismo teisėjas Albinas Bielskis pastebėjo, kad JAV galėjo tiesiogiai kreiptis į Belgiją dėl įtariamojo išdavimo, L.Ahmadounas laisvai praėjo patikrą Amsterdamo oro uoste.

Apeliacinio teismo posėdyje nedalyvavo nei L.Ahmadounas, nei jo advokatas G.Danėlius. Pastarasis buvo pateikęs prašymą teismui nagrinėti bylą kitu jam patogiu laiku, tačiau teismas šio prašymo netenkino, nes tokio pobūdžio skundai gali būti nagrinėjami ne tik gynėjui nedalyvaujant, bet ir rašytinio proceso tvarka.

Į posėdį atvykusi Generalinės prokuratūros prokurorė Rozita Požarskienė sakė, kad jeigu Belgijos pilietis bus išduotas, jis stos prieš teismą, bus nagrinėjami visi įkalčiai ir jis turės galimybę atmesti kaltinimus. Be to, Lietuvoje suimtam užsieniečiui buvo išsiųstas kaltinamasis aktas, kuriame buvo ne tik konkretūs kaltinimai, bet ir santrauka, kuo tie kaltinimai grindžiami, tekstai buvo išversti į jam suprantamą flamandų kalbą.

Advokato teiginius dėl provokacijos prokurorė pavadino deklaratyviu, niekuo neparemtu pareiškimu, o Vilniaus apygardos teismo nutartis dėl ekstradicijos yra teisėta ir pagrįsta.

Belgijos pilietis įtariamas dalyvavęs nusikalstamo susivienijimo veikloje ir nepatikrinęs turėjo praleisti privatų lėktuvą, gabenantį maždaug 1 tūkst. kg kokaino už maždaug 30 mln. JAV dolerių.

Bylos duomenimis, I.Ahmadounas su bendrininkais nuo 2011 metų iki 2012 metų pradžios susitarė iš Dominikos Respublikos į Belgijos Karalystę atgabenti toną kokaino. Narkotikai turėjo būti gabenami JAV registruotu lėktuvu, bet taip ir nebuvo išgabenti – 2011 metų gruodžio 15 dieną orlaiviui dar nepakilus pilotas ir jame buvęs verslininkas buvo sulaikyti. Į privatų lėktuvą buvo sukrauta 20 lagaminų, o juose paslėpta tūkstantis supresuotų plytelių su kokainu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.